Poslanski turizem: za tri dni v resort na eksotičnem Baliju

Koliko in kam potujejo poslanke in poslanci državnega zbora? Kdo najraje potuje in kdo je državo stal največ? Gre pri nekaterih poteh tudi za poslanski turizem na stroške države, od katerega ta nima ničesar?

Avtor: Primož Cirman
ponedeljek, 20. 5. 2024, 05:55


bali
Poslanki Anja Bah Žibert in Mojca Šetinc Pašek sta med bivanjem na Baliju nastanjeni v petzvezdičnem hotelu Courtyard Bali Nusa Dua Resort (na fotografiji), ki je del znane hotelske verige Marriot. Nahaja se le nekaj minut stran od najbolj znane plaže na Baliju.
Marriott

Anja Bah Žibert je poslanka SDS, ki deluje v odborih za notranje zadeve in kulturo. Če odštejemo dejstvo, da predseduje komisiji, ki preiskuje domnevne zlorabe pri gradnji komunalnega kanala C0, je problematika voda do zdaj ni kaj prida zanimala. Kljub temu se v teh dneh na stroške davkoplačevalcev udeležuje Svetovnega foruma o vodah. Lokacija: indonezijski otok Bali.

Tja je odpotovala skupaj z nepovezano poslanko Mojco Šetinc Pašek, ki po razhodu z Gibanjem Svoboda ni članica nobenega od parlamentarnih delovnih teles. Obe bosta na Baliju preživeli tri dni, stroški za njuni letalski karti in namestitev pa bodo skupaj stali skoraj 5.000 evrov. V celoti jih bo pokril državni zbor. Tam so nam pojasnili, da se bosta obe poslanki v okviru vodnega foruma udeležili parlamentarnega srečanja. V Nusa Dui, kraju na jugu Balija, ki je znan po luksuznih resortih, so ju namestili v hotel s petimi zvezdicami, ki stane 220 evrov na noč.

Kot je razvidno iz programa, obeh poslank ni med govorci na panelih, kar sicer ni nobeno presenečenje. Med njimi namreč prevladujejo vodilni predstavniki mednarodnih organizacij, ministri in drugi predstavniki vlad. Tudi Slovenija je tja običajno pošiljala funkcionarje ali visoke uradnike, pristojne za urejanje voda. Kakšno korist bo imela Slovenija od poti na Bali, tako ni povsem jasno. Kot so poudarili v državnem zboru, je delegacijo sredi aprila določila nacionalna skupina Interparlamentarne unije.

Med poslanci po naših informacijah ni bilo pretiranega zanimanja za obisk Balija. Ne samo zaradi dolgega potovanja, ki skupaj s postanki traja več kot 24 ur, ampak predvsem zaradi morebitnih očitkov v javnosti. Na fotografiji poslanka SDS Anja Bah Žibert.
Med poslanci po naših informacijah ni bilo pretiranega zanimanja za obisk Balija. Ne samo zaradi dolgega potovanja, ki skupaj s postanki traja več kot 24 ur, ampak predvsem zaradi morebitnih očitkov v javnosti. Na fotografiji poslanka SDS Anja Bah Žibert.
Marko Vavpotič

Koliko in kam torej potujejo poslanke in poslanci državnega zbora? In pri kolikšnem deležu teh poti gre za "poslanski turizem", torej za obiske manj pomembnih dogodkov v svetovnih prestolnicah ali na eksotičnih lokacijah na drugih celinah, ki z interesi države praktično nimajo ničesar?

/
/
Marriott

Prizorišče Svetovnega foruma o vodah je Nusa Dui, polotok na jugu Balija, ki je znan po luksuznih turističnih resortih.
Prizorišče Svetovnega foruma o vodah je Nusa Dui, polotok na jugu Balija, ki je znan po luksuznih turističnih resortih.
Marriott

22 potovanj predsednice državnega zbora

V državnem zboru so v obdobju od maja 2022, ko je sedanji sklic začel z delom, do maja letos za službena potovanja poslancev v tujino porabili 444 tisoč evrov, torej skoraj 20 tisoč evrov na mesec. Od tega je šlo samo lani za ta namen več kot 300 tisoč evrov.

Največ je potovala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. V zadnjih dveh letih je imela 22 potovanj, za katere je šlo dobrih 26 tisočakov. Največ, okoli 5.100 evrov je stala njena pot v Tokio, kjer se je udeležila pogrebne slovesnosti ob smrti nekdanjega japonskega premierja Šinza Abeja. Res je, da predsednica parlamenta kot druga najvišja predstavnica države prav zaradi te funkcije prejema veliko vabil. Za primerjavo: leta 2016 je na primer Milan Brglez kot predsednik parlamenta skupaj opravil 13 poti.

Toda v nekaterih preteklih sklicih predsednikov državnega zbora ni bilo med poslanci, ki so potovali največ. Ko je bil recimo na čelu parlamenta Gregor Virant, sicer velik kritik poslanskega turizma, je med poslanci največ potoval Franc Pukšič (SLS). Eden od Virantovih predhodnikov Pavle Gantar je prihajal iz stranke Zares, ki je leta 2009 predlagala odpoved potovanj skupin prijateljstev v druge države, sodelovanja poslancev na športnih tekmovanjih v tujini in potovanj z osebnimi vabili posameznih poslancev.

Največ kritik v opoziciji je Urška Klakočar Zupančič v tem mandatu požela zaradi lanskega obiska v Ugandi in Ruandi, ko je Slovenija kandidirala za članstvo v varnostnem svetu. A ta je stal manj kot 2.000 evrov, saj so vse stroške nastanitve krili organizatorji. Na potovanju jo je spremljala poslanka Šetinc Pašek, medtem ko se je poslanec NSi Janez Cigler Kralj obisku teh dveh afriških držav odpovedal.

Največ sta na poti Tonin in Gregorič, Mahničeve so nas stale 33 tisoč evrov

Med poslanci sicer najraje potuje prvak NSi Matej Tonin. Ta je imel v sedanjem sklicu kar 15 službenih poti v tujino, ki so stale dobrih 24 tisoč evrov. Pri veliki večini je šlo za srečanja parlamentarne skupščine zveze Nato. Daleč največ je stala njegova udeležba na dogodku v Washingtonu junija lani. Samo letalska karta je stala 5.500 evrov, celotno potovanje v ZDA pa več kot 7.500 evrov. Pri vrhu poslancev, ki največ potujejo, je bil Tonin že v mandatu med letoma 2014 in 2018.

V primeru Mateja Tonina (na fotografiji) je največ stala udeležba na dogodku v Washingtonu junija lani. Samo letalska karta je stala 5.500 evrov, celotno potovanje v ZDA pa več kot 7.500 evrov.
V primeru Mateja Tonina (na fotografiji) je največ stala udeležba na dogodku v Washingtonu junija lani. Samo letalska karta je stala 5.500 evrov, celotno potovanje v ZDA pa več kot 7.500 evrov.
Twitter / Ministrstvo za obrambo

Sledita poslanec Gibanja Svoboda Miroslav Gregorič, ki je bil na 13. službenih poteh. Septembra lani se je v Montevideu, glavnem mestu Urugvaja, udeležil svetovnega vrha odborov za prihodnosti (IPU). Strošek te poti je znašal 2.700 evrov. Dve poti manj, 11, sta opravila Anže Logar, ki sicer velja za najmanj aktivnega poslanca SDS, in Žan Mahnič, čigar poti so slovenske davkoplačevalce samo v tem mandatu stale skoraj 33 tisoč evrov.

Večina Mahničevih poti je povezanih z zvezo Nato, pri čemer se je najraje mudil čez lužo. Dvakrat je obiskal Washington (vsaka pot je stala dobrih 5.000 evrov), enkrat pa Colorado Springs, Washington in Norfolk (6.500 evrov). Bil je tudi na kanadski turneji v Ottawi, Halifaxu in Montrealu (6.200 evrov). Že v prvem mandatu je bila vsota stroškov Mahničevih potovanj med najvišjimi.

Med poslanci Gibanja Svoboda so največ potovali še Lucija Tacer, ki je bila skupaj s Mojco Šetinc Pašek med opazovalci volitev v Kazahstanu, Dean Premik (oba po deset poti) in Dušan Stojanovič (devet), med poslanci SD Predrag Baković (devet), med poslanci SDS in NSi pa Franc Breznik in Janez Žakelj (oba po deset).

Mojškerc najprej v Ruando, teden dni pozneje še v Angolo

Med več sto potovanji, ki so se jih udeležili poslanci, je največ stala pot v Sydney. Vera Granfol (GS) in Suzana Lep Šimenko (SDS) sta marca lani obiskali slovensko skupnost v Avstraliji in predstavnike avstralske oblasti. Državni zbor je za njun osemdnevni obisk skupaj plačal 23.000 evrov.

Med poslanci Gibanja Svoboda največ potuje Miroslav Gregorič (na fotografiji).
Med poslanci Gibanja Svoboda največ potuje Miroslav Gregorič (na fotografiji).
Bobo

Po stroških je pri vrhu tudi udeležba na letnem zasedanju parlamentarne skupščine Organizacije za varnost in sodelovanje (OVSE), ki je bila julija lani v kanadskem Vancouvru. Udeležili so se ga Logar, Žakelj in poslanec GS Tine Novak, za njihove letalske vozovnice, nastanitev in dnevnice pa je državni zbor plačal 21.500 evrov.

Med poslanskimi potovanji velja posebe izpostaviti še 145. zasedanje skupščine Interparlamentarne unije v Kigaliju, glavnem mestu Ruande. Oktobra 2022 bi se ga morali udeležiti trije poslanci, a sta se dva temu odpovedala, kot edini pa je tja odpotoval poslanec SDS Zoran Mojškerc. Ta se je teden dni pozneje mudil še v eni afriški državi, Angoli. Strošek obeh poti je znašal 6.300 evrov.

Septembra lani pa so Suzana Lep Šimenko, Sandra Gazinkovski (GS) in Aleksander Prosen Kralj (GS) obiskali vietnamski Hanoj, kjer so se udeležili Globalne konference mladih parlamentarcev. Za njihovo pot je državni zbor plačal 13.650 evrov.