Obogatel s CO2 kuponi, zdaj bo v Prekmurju gojil zelenjavo

Eden od najbogatejših Slovencev je v Prekmurju od države kupil ogromno zemljišče, s katerim ima velike načrte. Kaj bo na njem gradil?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 17. 1. 2024, 05:55


bostjan bandelj bobo
Boštjan Bandelj se je odločil za vlaganje v kmetijsko dejavnost.
Bobo

Konec lanskega leta je v Prekmurju prišlo do enega največjih nepremičninskih poslov v zadnjih letih pri nas. V naselju Žitkovci v občini Dobrovnik je bilo za okoli dva milijona evrov prodano več kot 200.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče.

Od države oziroma sklada kmetijskih zemljišč in gozdov ga je kupilo ljubljansko podjetje Skrinja BB, ki ga obvladuje domači poslovnež Boštjan Bandelj, četrti na seznamu najbogatejših Slovencev, ki ga vsako leto objavlja revija Manager. V javnosti je znan kot lastnik družbe Belektron, ki se ukvarja s trgovanjem z emisijskimi kuponi, torej z dovolilnicami za izpuste ogljikovega dioksida (CO2), ki jih izdaja Evropska unija (EU). Pri tem letno ustvari več deset milijonov evrov dobička.

Tudi v Prekmurju ima Bandelj velike načrte. Na njem namerava zgraditi industrijske rastlinjake. Ti bi se nahajali nekaj kilometrov stran od podobnih objektov družbe Ocean Orchids, kjer gojijo orhideje, in družbe Paradajz, ki prodaja paradižnike pod blagovno znamko Lušt. Glede na to, da je Bandljevo zemljišče bistveno večje od njihovih, pa bi lahko šlo za največjo tovrstno investicijo v teh krajih doslej.

Eden največjih poslov državnega sklada 

Da se bo ukvarjal s kmetijsko dejavnostjo, je včeraj za necenzurirano.si potrdil tudi Bandelj. "Kmetijsko zemljišče med Dobrovnikom in Žitkovci smo odkupili z namenom, da na njem s poslovnimi partnerji postavimo sodobne rastlinjake, ki bodo omogočali pridelavo zelenjave, ki bo na trgovskih policah na voljo skozi celo leto," nam je dejal.

V ozadju zemljišče.
V ozadju zemljišče.
Google

Na levi je Dobrovnik, na desni pa je ogromno zemljišče, ki ga je kupil Bandelj.
Na levi je Dobrovnik, na desni pa je ogromno zemljišče, ki ga je kupil Bandelj.
Google

"Strokovna javnost že dalj časa opozarja, da mora Slovenija dvigniti svojo samooskrbo z zelenjavo. Ker sta trajnost in samooskrba pomembna dejavnika pri mojih poslovnih in investicijskih aktivnostih, sem se odločil, da skušam prispevati k uresničitvi tega cilja," je dodal.

Zemljišče je sklad kmetijskih zemljišč in gozdov že septembra 2022 neuspešno prodajal kot zemljišče, prostorsko primerno za postavitev steklenjakov. "Na podlagi opravljenih analiz smo se s podjetjem Skrinja BB, ki je 100-odstotno v moji lasti, odločili, da se podamo v investicijo. Zato smo se avgusta 2023 prijavili na ponovljen javni razpis in bili pri tem uspešni," je pojasnil Bandelj. Po vrednosti gre sicer za enega največjih poslov sklada v minulem letu, če ne celo največjega.

Pri projektu Bandelj računa na pomoč občine. Župan Dobrovnika Marjan Kardinar je že kmalu po novem letu izdal sklep o pripravi občinskega podrobnega prostorskega načrta za gradnjo industrijskih rastlinjakov na njegovih zemljiščih. "Trenutno smo v fazi podrobnejšega preverjanja možnosti zagotovitve komunalnih storitev in priključkov za predmetno lokacijo. Načrte, vezane na razvoj lokacije, bomo javno predstavili v naslednjih mesecih, ko bodo bolje poznani možnosti in časovni okvirji razvoja lokacije," je dodal Bandelj.

Rastlinjaki v Renkovcih, v katerih gojijo paradižnike Lušt.
Rastlinjaki v Renkovcih, v katerih gojijo paradižnike Lušt.
Jure Kljajić

Solata v rastlinjakih podjetja Ocean Orchids v Dobrovniku.
Solata v rastlinjakih podjetja Ocean Orchids v Dobrovniku.
Majda Horvat

Za kmetijstvo ga je navdušil Merlak 

Ne gre za prvi projekt, ki se ga je lotil prek podjetja Skrinja BB. To je namreč že leta 2022 postalo investitor v družbo NGEN, ki ponuja energetske rešitve za podjetja. Do zdaj je postavilo že več velikih Teslinih baterijskih hranilnikov električne energije. V NGEN je Bandelj združil moči s podjetnikom Romanom Bernardom in kriptomilijonarjem Damianom Merlakom. V zameno za 33-odstotni delež je plačal 40 milijonov evrov.

Merlak je verjetno tudi tisti, ki je Bandlja navdušil nad vlaganjem v kmetijstvo. Sam se sicer s tem ni ravno proslavil. V preteklosti je bil lastnik kmetijskega podjetja KŽK iz Žabnice, prek katerega je imel v Cerkljah na Gorenjskem, v Hrastju in na Sorškem polju v lasti več sto hektarjev kmetijskih površin in več kot tisoč glav živine. Toda kmalu je ugotovil, da so ga partnerji prinesli naokoli. Iz posla je izšel z izgubo.

Tudi zato Bandelj v Prekmurju ne bo kmetoval ali gojil govedo, temveč je ubral že preverjeno pot. Podjetje Paradajz, kjer paradižnik na slabih desetih hektarjih pridelujejo v dveh steklenjakih v bližnjih Renkovcih in Mali Polani, je imelo leta 2022 rekordnih 13,5 milijona evrov prihodkov in več kot milijon evrov čistega dobička. V zadnjih petih letih je ustvarilo več kot osem milijonov evrov plusa. Prejelo je tudi zajetne kmetijske subvencije.

Tudi Damian Merlak (levo), Bandljev partner v družbi NGEN, rad vlaga v kmetijsko dejavnost in turistične zmogljivosti.
Tudi Damian Merlak (levo), Bandljev partner v družbi NGEN, rad vlaga v kmetijsko dejavnost in turistične zmogljivosti.
Žiga Intihar

Sistem, ki ustvarja podnebne milijonarje 

Denar za financiranje teh projektov sicer prihaja iz Belektrona. Ta je leta 2022 podjetju Skrinja BB odobril kar 37-milijonsko posojilo.

Trgovec z emisijskimi kuponi je na trgu prisoten od leta 2008. Do danes pa je postal eno največjih in najuspešnejših globalnih podjetij na tem področju. Leto 2021 je bilo najboljše leto za Belektron, saj je kar potrojil prihodke na 2,4 milijarde evrov in ustvaril kar 77,8 milijona evrov čistega dobička.

Takšna rast je sprožila tudi vprašanja o ustreznosti sistema trgovanja z emisijskimi kuponi v EU saj da ta iz zasebnih trgovcev ustvarja podnebne milijonarje, namesto da bi vse dobičke usmerjal v zmanjšanje izpustov in nujne podnebne ukrepe. 

V letu 2022 je Belektron kljub velikemu nihanju cene energije dosegel rekordnih 3,16 milijarde evrov prihodkov in slabih 28 milijonov evrov čistega dobička, kar je drugi najboljši rezultat v zgodovini družbe. Tudi zato se je lani Bandelj obdržal na 4. mestu lestvice najbogatejših Slovenk in Slovencev, ki jo objavlja revija Manager. Njegovo premoženje je bilo ocenjeno na 276 milijonov evrov.

Leta 2022 je vrata odprl prenovljeni butični hotel Milka v Kranjski Gori. Boštjan Bandelj ga je skupaj s soinvestitorji skoraj v celoti porušil in obnovil, investicija pa je stala okoli tri milijone evrov.
Leta 2022 je vrata odprl prenovljeni butični hotel Milka v Kranjski Gori. Boštjan Bandelj ga je skupaj s soinvestitorji skoraj v celoti porušil in obnovil, investicija pa je stala okoli tri milijone evrov.
Hotel Milka

Številna podjetja, ki jih je ustanovil Bandelj, denar vlagajo tudi v nepremičnine. Tako je med drugim lastnik butičnega hotela Milka ob jezeru Jasna v Kranjski Gori, Vile Olivotti in hostla Bledec na Bledu ter prostorov v centru Ljubljane, v katerih deluje lokal Žmauc. Nad vlaganjem v turistične zmogljivosti se navdušuje tudi Merlak, ki je kupil več hotelov v Bohinju, zdaj pa jih obnavlja.