NPU zasegel tudi telefon Dominike Švarc Pipan

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so med današnjimi hišnimi preiskavami zaradi spornega nakupa zgradbe na Litijski cesti v Ljubljani zasegli tudi telefon Dominike Švarc Pipan.

Avtor: Primož Cirman
torek, 5. 3. 2024, 14:55


Dominika Švarc Pipan
Dominika Švarc Pipan, zdaj že nekdanja ministrica za pravosodje
Sa. R.

Po informacijah iz več virov zdaj že nekdanja ministrica za pravosodje ni med osumljenimi v preiskavi, enako kot Igor Šoltes, donedavni državni sekretar na ministrstvu. Po neuradnih informacijah Slovenske tiskovne agencije (STA) naj bi bila glavna osumljenca nekdanji vodja službe za nepremičnine in investicije na ministrstvu Simon Starček in nekdanji generalni sekretar Uroš Gojkovič, ki ju je v povezavi z odgovornostjo pri nakupu stavbe javno največkrat omenjala tudi Dominika Švarc Pipan.

Že zjutraj smo poročali, da je v preiskavi tudi primorski podjetnik Sebastjan Vežnaver, ki je stavbo leta 2019 iz stečajne mase kupil za slaba dva milijona evrov, nato pa jo je državi prodal za šest milijonov evrov dražje.

Direktor NPU Darko Muženič je v današnji izjavi za javnost dejal, da hišne preiskave še vedno potekajo. Izvajajo jih v večjem številu poslovnih prostorov in zasebnih prostorov ter enega državnega organa na območju štirih policijskih uprav – Ljubljane, Kopra, Maribora in Novega mesta. Preiskavo bodo nadaljevali in pregledali zaseženo dokumentacijo ter elektronske naprave.

Sumijo, da je 13 oseb zagrešilo kaznivo dejanje pri nakupu nepremičnine, ko so pripravili dokumentacijo, ki ni odražala resničnega stanja nepremičnine v naravi. Protipravna premoženjska korist po Muženičevih besedah znaša 3,4 milijona evrov. Gre za razliko v ceni, za katero je bila stavba prodana, in ceno izpred leta dni, ko jo je Vežnaver neuspešno prodajal prek enega od nepremičninskih portalov.

V preiskavah je sodelovalo 63 preiskovalcev NPU in kriminalisti iz Kopra, Ljubljane in Maribora. Postopek je usmerjalo specializirano državno tožilstvo. Pridržali niso nobene osebe.

Več sledi.