Nov val kadrovskih čistk v policiji

V senci novega izpada ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki je policiste včeraj označil za "lenuhe", prihaja nov val čistk v vrhu policije.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
petek, 13. 8. 2021, 05:55


anton olaj
Generalni direktor policije Anton Olaj pripravlja zamenjavo Vojka Urbasa, prvega moža uprave kriminalistične policije, ki zaposluje približno 300 ljudi.
STA

"Začnite delat, lenuhi!" je policistom in enemu od njihovih sindikatov včeraj na družbenem omrežju Twitter zabrusil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Medtem v senci njegovega novega izpada prihaja nov val kadrovskih čistk na policiji. Le da bo tokrat očitno zajel tudi kadre, ki so na položaje prišli že v času aktualne vlade.

Po naših informacijah je prvi na vrsti za zamenjavo direktor uprave kriminalistične policije (UKP) pri generalni policijski upravi Vojko Urbas, ki je na položaj prišel v prvem mesecu po lanski zamenjavi oblasti. To nam je v zadnjih dneh potrdilo več virov, generalni direktor policije Anton Olaj pa teh informacij včeraj ni ne potrdil ne zanikal.

"Generalni direktor policije je že večkrat javno izjavil, da je upravljanje s kadri pomemben del funkcije vodenja. Pri tem se zasleduje tako doseganje večje učinkovitosti dela policije kot tudi po možnosti izpolnitev želja zaposlenih," so nam s policije odgovorili na vprašanje, ali bo Olaj predlagal Urbasovo zamenjavo.

Preberite še:
Hojs ima novo divizijo za tajno prisluškovanje

Bodo Urbasu pomagale dobre zveze pri Janševih?

Urbasa je na vrh UKP imenoval tedanji prvi mož policije Anton Travner. Velja za kader z dobrimi zvezami pri Rajku Janši, poslovnežu in bratu predsedniku vlade Janeza Janše. Tako je Urbas na položaju ostal tudi po tem, ko so se lani jeseni v javnosti pojavile informacije o njegovem sodelovanju s pokojnim gorenjskim zvodnikom Dragom Leskovškom, pri katerem je Urbasov motoristični klub najemal dekleta za plesne nastope na zborih. Še pred tem je zamenjal svojega pomočnika Slavka Koroša takoj po tem, ko je ta kritiziral zahtevo ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa za revizijo nekaterih zaključenih preiskav Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Urbasova moč je bila vidna tudi pri ponovni zaposlitvi njegovega prijatelja, kriminalističnega inšpektorja Škelzena Bajramija, ki je leta 2016 dobil izredno odpoved zaposlitve zaradi obtožb šikaniranja s konotacijo spolnega nadlegovanja. Njegovi vrnitvi na policijo je nasprotoval sektor za notranje preiskave in integriteto, zaradi česar je Olaj zamenjal njegovega vodjo Borisa Praznika. Po naših podatkih je Bajrami s tem mesecem začel delati na UKP, s policije pa so nam že pred časom sporočili, da je bil na sodišču oproščen vseh obtožb.

Kadrovska revolucija v policiji je začela jesti svoje otroke. Vojko Urbas je na položaj prišel v prvem mesecu aktualne vlade in veljal za kader z dobrimi zvezami pri Rajku Janši, bratu predsednika vlade.
Kadrovska revolucija v policiji je začela jesti svoje otroke. Vojko Urbas je na položaj prišel v prvem mesecu aktualne vlade in veljal za kader z dobrimi zvezami pri Rajku Janši, bratu predsednika vlade.
Policija

Toda zdaj so Olajeve politične karte očitno močnejše od Urbasovih. Po naših informacijah naj bi si Olaj želel na Urbasovem mestu videti človeka, ki ga pozna že od prej. Prvi kandidat za Urbasov položaj je tako France Božičnik, vodja sektorja kriminalistične policije na policijski upravi v Novem mestu, ki jo je Olaj pred leti vodil, zdaj pa je njegov glavni kadrovski bazen. Za vodjo službe generalnega direktorja je tako Olaj imenoval Borisa Korasa, nekdanjega komandirja policijske postaje v Črnomlju. Še dva policista iz novomeške uprave pa sta se pridružila sektorju za notranje preiskave in integriteto, ki deluje pod službo generalnega direktorja.

Preberite še:
Hojs bi žvižgače v policiji iskal z detektorjem laži

Kdo je še padel v nemilost

Na vprašanje, ali načrtuje še kakšne menjave v ustroju policije, nam je Olaj odgovoril, da "policija o vseh pomembnih kadrovskih spremembah ažurno obvešča javnost".

A po naših informacijah naj bi na UKP zamenjal tudi Damjana Apollonia, vodjo sektorja za organizirano kriminaliteto, ki združuje oddelke za prepovedane droge, terorizem in ekstremno nasilje ter kriminalne združbe. Nasledil naj bi ga Robert Javoršek, nekdanji vodja specializirane enote za nadzor prometa, ki ga je Olaj po prihodu na čelo policije pripeljal v službo generalnega direktorja. Kot je prvi poročal POP TV, je Olaja že konec junija zapustil prvi namestnik Tomaž Pečjak, enako pa naj bi storil drugi namestnik Stanislav Vrečar. Oba naj bi bila nezadovoljna z vodenjem policije.

Po tem, ko je rumene jopiče označil za "bisere", protivladne protestnike pa za "svinje", Aleš Hojs nadaljuje z žaljivimi izpadi. Policiste je včeraj označil za "lenuhe".
Po tem, ko je rumene jopiče označil za "bisere", protivladne protestnike pa za "svinje", Aleš Hojs nadaljuje z žaljivimi izpadi. Policiste je včeraj označil za "lenuhe".
necenzurirano.si

Nadaljevale naj bi se tudi čistke po policijskih upravah. Po naših informacijah Olaj načrtuje premestitev direktorja policijske uprave Koper Igorja Ciperleta na policijsko akademijo v Tacnu. Že pred tem je vodstvo policije dolgoletnega šefa koprskih kriminalistov Deana Juriča premestilo v novoustanovljeno avtocestno policijo in kot enega od pogojev za zasedbo njegovega prejšnjega delovnega mesta odpravilo obvezno znanje italijanskega jezika na dvojezičnem območju.

Nikjer toliko zamenjav kot v policiji

Isti manever s spreminjanji pogojev so na policiji uporabili tudi ob imenovanju nekdanje uslužbenke svetovalnega podjetja Deloitte Petre Grah Lazar za direktorico Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), kjer so se v dobrem letu dni izmenjali štirje šefi.

Tudi sicer v Sloveniji ni institucije, v kateri bi bilo v času aktualne vlade toliko kadrovskih menjav, kot jih je bilo na policiji. V zadnjih mesecih so tako nove direktorje dobile še policijske uprave v Ljubljani, Mariboru in Kranju. To so postali Boštjan Glavič, Donald Rus in Melita Močnik, pri čemer se je Glavič že znašel v nemilosti. Je namreč eden od treh uslužbencev, ki so prejeli opozorila pred odpovedjo zaradi ukrepanja policije proti rumenim jopičem na protivladnih protestih 25. junija na Prešernovem trgu v Ljubljani. Nadzor nad njihovim ravnanjem je odredil Olaj, pri čemer se je skliceval na "dvome v javnosti".

Kot je znano, je takrat policija s trga odredila umik članov skupine, v katero so se po podatkih Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) združili pripadniki neonacističnih skupin Blood & Honour Slovenija in Narodni blok.