Med epidemijo še čistka v policiji

Med epidemijo koronavirusa COVID-19 je vladi Janeza Janše uspelo zamenjati celotni vrh policije.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 9. 4. 2020, 05:55


20200219-00990349
Tatjana Bobnar, Jože Senica in Boštjan Lindav, še nedavno trije vodilni uslužbenci policije.
STA

18. februarja so policijo nenapovedano obiskali trije poslanci parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs), ki jih je vodil Žan Mahnič (SDS). Mimo pristojnosti so zahtevali tudi informacije o preiskavi financiranja SDS, ki jo je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) začel marca 2018. 

Dan pozneje so pred novinarje stopili trije vodilni uslužbenci policije: generalna direktorica Tatjana Bobnar, njen namestnik Jože Senica in direktor uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav. Sporočilo je bilo jasno. "Slovenska policija ni in ne bo podaljšana roka politike," je dejala Bobnarjeva.

Dober mesec dni pozneje sta dva od treh že zgodovina:

1) Tatjano Bobnar je Janševa vlada razrešila že na prvi seji. Zamenjala jo je z Antonom Travnerjem.

2) Boštjan Lindav, ki je bil operativno pristojen za preiskavo financiranja SDS, se je moral s položaja posloviti včeraj. Postal bo svetovalec vodstva policije za migracije. Vodenje kriminalistične policije spet prevzema Branko Japelj, ki jo je vodil med leti 2015 in 2018.

3) Jože Senica za zdaj ostaja na položaju, a je po naših informacijah že v vrsti za zamenjavo.

Vlada je Tatjano Bobnar že na prvi seji zamenjala z Antonom Travnerjem.
Vlada je Tatjano Bobnar že na prvi seji zamenjala z Antonom Travnerjem.
DZ/Matija Sušnik

V njej sta tudi Matjaž Jerkič, pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije, in Darko Muženič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), elitne enote slovenske policije. Slednja bo moral zamenjati vršilec dolžnosti, saj mora imenovanje direktorja NPU potrditi uradniški svet. Muženič je sicer vodil urad za preprečevanje pranja denarja v času, ko je ta zaznal nekatere, domnevno sporne denarne transakcije Dijane Đuđić

Vrača se Branko Japelj

Gre za verjetno največjo kadrovsko prevetritev policije v zadnjih letih. Da se je z njo mudilo, nakazuje več podatkov. 

Lindav je tako moral oditi, še preden se je Japelj vrnil v Slovenijo s projektnega dela v Beogradu. Tja je odšel takoj po nastopu vlade Marjana Šarca, ki je na vrh policije postavila Bobnarjevo. Zakaj je bil Lindav premeščen na drugo delovno mesto, uradno ni mogoče izvedeti. V sporočilu za javnost, ki ga je včeraj objavila policija, lahko celo preberemo, da je "kriminalistična policija pod njegovim vodenjem beležila izjemne uspehe, nekateri so bili tudi mejnik v zgodovini kriminalističnega preiskovanja". 

Branko Japelj naj bi se v zadnjih letih zelo razumel s policijskimi strukturami, ki so bližje desnici.
Branko Japelj naj bi se v zadnjih letih zelo razumel s policijskimi strukturami, ki so bližje desnici.
STA

Če je Japelj nekoč veljal za kader Branka Slaka, nekdanjega šefa Policijske uprave Ljubljana, naj bi se v zadnjih letih zelo razumel s policijskimi strukturami, ki so bližje desnici. V času prve Janševe vlade je postal vodja sektorja kriminalistične policije na PU Ljubljana. Leta 2013 se je neuspešno potegoval za direktorja NPU. Pod vlado Mira Cerarja je na položaju direktorja kriminalistične policije nasledil Marjana Fanka, ki je bil imenovan za direktorja policije. 

Kdo bo začasno vodil tisoč kriminalistov

Skoraj tisoč slovenskih kriminalistov bo do Japljeve vrnitve začasno vodil Vojko Urbas, nekdanji vodja sektorja za posebne naloge. Gre za oddelek policije, ki je zadolžen tudi za izvajanje prikritih ukrepov, po navedbah policijskih virov pa so od tam v zadnjih letih večkrat uhajale informacije. 

Urbas je kriminalistično policijo zapustil leta 2016. Po poročanju POP TV je to storil zaradi očitkov šikaniranja in spolnega napada. Neuradno naj bi strokovni nadzor pokazal netransparentno poslovanje in sum siljenja v spolne odnose. Tožilska preiskava se je končala maja 2017, njene ugotovitve pa niso uradno znane. Od takrat Urbas deluje v vodstvu sektorja za operativno tehnične sisteme v uradu za informatiko in telekomunikacije.

Na spletni strani Wikileaks je mogoče najti njegov elektronski naslov med stiki italijanskega podjetja Hacking Team, ki prodaja elektronsko opremo za nadzorovanje svetovnega spleta. Urbas prihaja iz Šentvida pri Stični, kjer je bil aktiven v lokalni politiki. V letih 2014 in 2018 je bil izvoljen za predsednika tamkajšnje krajevne skupnosti. 

Za ene razrešitev, za druge položaji v vladi

Novega direktorja ima tudi uprava uniformirane policije. Srečko Jarc, ki je bil na tem položaju od leta 2013, odhaja za policijskega atašeja na Hrvaško, kamor bi se morala po prvotnih informacijah preseliti Tatjana Bobnar. Zamenjal ga je Danijel Lorbek, nekdanji dolgoletni direktor Policijske uprave Maribor, ki je ta položaj sredi lanskega leta moral zapustiti na zahtevo Bobnarjeve.

Žan Mahnič je od generalne direktorice policije Tatjane Bobnar zahteval podatke o imenih kriminalistov, ki se ukvarjajo s posameznimi zadevami.
Žan Mahnič je od generalne direktorice policije Tatjane Bobnar zahteval podatke o imenih kriminalistov, ki se ukvarjajo s posameznimi zadevami.
STA

Lorbek se je v času vodenja policijske uprave Maribor večkrat znašel pred očitki zaradi zadev, ki jih je ta vodila proti Francu Kanglerju, nekdanjemu mariborskemu županu. Kangler je danes državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, ki je pristojno za imenovanje direktorja policije. 

Medtem ko se visoki uslužbenci policije, ki so se sredi februarja uprli zahtevi za razkritje informacij o SDS, poslavljajo od položajev, sta dva poslanca SDS, ki sta obiskala policijo, v vmesnem času dobila službi v vladi. Žan Mahnič je državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade, Zvonko Černač pa minister za kohezijo.