Ni denarja za znanost in kulturo, za ameriški sklad pa je

Zakaj želi država na vrhuncu korona krize z več deset milijoni evrov iz ene od svojih družb izplačati ameriški finančni sklad?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 9. 9. 2020, 05:55


6ba9bdb07f12d891519545f9ff1f4ccb
Zdravku Počivalšku je najprej željo uresničil Marjan Šarec, zdaj mu jo bo še Janez Janša.
STA

Medtem ko želi vlada Janeza Janše z novim rebalansom proračuna varčevati pri kulturi, znanosti, vojski in drugih področjih, je denarja očitno dovolj za snovalce državnega turističnega holdinga na čelu z ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom.

Po naših informacijah namreč vlada načrtuje podržavljenje Save, največje domače turistične skupine, ki ima v lasti osemnajst hotelov in pet apartmajskih naselij na Bledu, v Moravskih Toplicah, na Ptuju, v Radencih, Portorožu, Strunjanu in Izoli. Državni vrh naj bi tako že prižgal zeleno luč za državni odkup 42-odstotnega deleža Save, ki ga ima v lasti ameriški finančni sklad York Global Finance. To operacijo naj bi izpeljal v dveh korakih:

1) V prvem koraku naj bi država z okrog 45 milijoni evri povečala kapital Slovenskega državnega holdinga (SDH), krovnega upravljavca državnega premoženja, ki ima skupaj s Kapitalsko družbo (Kad) trenutno v lasti 45 odstotkov Save.

2) V drugem koraku bo SDH s tem denarjem odkupil delež od Yorka. V tem primeru bi država postala lastnica skoraj vseh delnic Save.

Ob tem je vprašanje, ali Evropska komisija ne bo intervencije države v lastništvu Save presojala kot nedovoljeno državno pomoč in to v panogi, ki jo je koronakriza precej prizadela. To vprašanje si po naših informacijah zastavljajo tudi na SDH. Ali imajo odgovor nanj, pa ni znano.

Vsepovsod rezi, le za turistični holding ne

Na SDH, ki ga trenutno vodi Igor Kržan, naših informacij o podržavljenju Save včeraj niso ne potrdili ne zanikali. "SDH trenutno v povezavi z uresničevanjem strategije turizma izvaja nekatere aktivnosti in jih prilagaja spremenjenim okoliščinam na trgu zaradi posledic novega koronavirusa. Vaših konkretnih vprašanj v tem trenutku še ne moremo komentirati," so pojasnili na SDH. Zanimalo nas je, ali namerava SDH v Savi povečevati svoj delež, v kateri fazi so dogovori z Yorkom in ali se z državo pogovarjajo o povečanju kapitala.

Denarja je očitno dovolj za snovalce državnega turističnega holdinga.
Denarja je očitno dovolj za snovalce državnega turističnega holdinga.
Vlada RS

Vse to se dogaja v letu, ko bo imel državni proračun zaradi pandemije novega koronavirusa več kot štiri milijarde evrov primanjkljaja. Vlada je z rebalansom, ki ga je konec avgusta poslala v državni zbor, oklestila denar za številna področja. 

Seznam rezov se bere kot krčenje razvojnih potencialov Slovenije. 35 milijonov evrov je vlada recimo vzela znanosti in raziskavam, še dodatnih 7,5 milijona evrov pa kulturi, ki jo je epidemija že tako najbolj prizadela. Vlada bo jemala medijem, založnikom, knjižnicam in muzejem. Področje obnovljivih virov in učinkovite rabe energije bo ostalo brez 23 milijonov evrov, okoljska infrastruktura in varovanje okolja pa bosta izgubila še dvakrat toliko. Manj bo vlaganj v digitalizacijo in železnice, prav tako spodbud za zaposlovanje in ustvarjanje novih delovnih mest. 

Politična zmaga Zdravka Počivalška

Kljub temu je vlada očitno našla denar za finančno transakcijo, od katere bo imel največ ameriški finančni sklad York, ki je v Savo s pretvorbo dolga v kapital vstopil leta 2016, zato se mu že nekaj časa mudi iz lastništva. Kupnina bo namreč v celoti končala na njegovem računu. Po naših informacijah si v Yorku močno prizadevajo za prodajo. V nasprotnem primeru naj bi od Save zahtevali prodajo njene turistične divizije, ki predstavlja njeno edino vredno premoženje. SDH pa naj bi skupaj z lastniškim deležem odkupil še za okoli deset milijonov evrov Savinega dolga. 

Sava je največja domača turistična skupina, ki ima v lasti osemnajst hotelov in pet apartmajskih naselij na Bledu, v Moravskih Toplicah, na Ptuju, v Radencih, Portorožu, Strunjanu in Izoli.
Sava je največja domača turistična skupina, ki ima v lasti osemnajst hotelov in pet apartmajskih naselij na Bledu, v Moravskih Toplicah, na Ptuju, v Radencih, Portorožu, Strunjanu in Izoli.
/

V vsakem primeru gre za novo politično zmago ministra Počivalška in njegovega koncepta upravljanja slovenskega turizma. Ta si namreč že dve leti prizadeva, da bi bile največje državne turistične družbe pod okriljem SDH. Velike bitke za to je bojeval že v času vlade Marjana Šarca. Takrat mu je najbolj nasprotovala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka, ki je sama želela upravljati turistične družbe. Toda Šarčeva vlada je tik pred sestopom sprejela letni načrt upravljanja kapitalskih naložb SDH, s katerim je Počivalškovo željo uresničila. 

Ključno za te načrte je državno obvladovanje Save, ki ima v lasti družbe Sava Hoteli Bled, Terme 3000, Terme Ptuj, Hotele Bernardin, Zdravilišče Radenci, Salinera resort Strunjan in San Simon resort Izola. Te želi Počivalšek pod isto streho združiti še z Istrabenz Turizmom, Hitovimi hoteli v Kranjski Gori, Termami Olimia, Uniturjem (v lasti ima smučišče Rogla in Terme Zreče), Adrio Ankaran in Thermano Laško.

Kaj bo rekel varuh konkurence?

Toda pred Počivalškovimi načrti je še ena visoka ovira: Agencija za varstvo konkurence (AVK), ki bi verjetno morala imeti resne zadržke do kopičenja vseh pomembnejših domačih turističnih družb pod okriljem enega lastnika. Marca lani je agencija prižgala zeleno luč Savinemu prevzemu Hotelov Bernardin. V odločbi, ki jo je podpisal direktor AVK Andrej Matvoz, je posebej opozorila, da:

- ima že sama Sava relativno velik tržni delež prenočitev v slovenskih zdraviliških in gorskih občinah.

- bi že nadaljnje lastniško povezovanje Save in Istrabenz Turizma pripeljalo do "trajnejših sprememb na upoštevnem trgu ponudbe hotelskih proizvodov in storitev v obmorskih občinah na območju Republike Slovenije". "Zato bo agencija, glede na dodeljene ji pristojnosti, spremljala nastale dogodke in po potrebi ukrepala," so takrat še napovedali v AVK.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) pod vodstvom Andreja Matvoza bi morala imeti resne zadržke do kopičenja vseh pomembnejših domačih turističnih družb pod eno streho.
Agencija za varstvo konkurence (AVK) pod vodstvom Andreja Matvoza bi morala imeti resne zadržke do kopičenja vseh pomembnejših domačih turističnih družb pod eno streho.
Državni zbor

Po podatkih AVK bi skupni tržni delež vseh podjetij, ki bi jih država združila v holding, pri hotelskih storitvah v zdraviliškem turizmu znašal več kot 40 odstotkov. Gre za delež, ki ne upošteva Term Krka in Term Čatež, v katerih ima država približno četrtinski delež, zaradi česar bi jih agencija morala upoštevati pri presoji koncentracije.

Težko je verjeti, da družbe turističnega holdinga ne bi krojile cenovne politike v pomembnem delu domačega trga. Da je to že do zdaj počela Sava, ugotavljajo tudi nekatere ocene, ki so jih že leta 2018 od njenih konkurentov pridobili na AVK, a se za podrobnejšo analizo niso odločili.