Odnesli so ga tviti, SDS in NSi ga vračata na vrh bolnice

Se še spomnite neprimernih tvitov Janeza Lavreta, ki so ga odnesli z mesta direktorja bolnišnice v Slovenj Gradcu? Vladajoči stranki SDS in NSi ga zdaj hočeta vrniti na ta položaj.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 11. 1. 2021, 16:50


janez-lavre
Janez Lavre
STA

"Morda boš kmalu pozitiven, pa da vidimo kk boš cvilil ..." "Janez Stanovnik je umrl. Končno!" "Če bi natašo polizal bi še po sardonih dišal tale Marjan Šarec." To je nekaj od množice neprimernih tvitov z danes že izbrisanega Twitter računa Janeza Lavreta, zdaj že nekdanjega direktorja bolnišnice v Slovenj Gradcu. 

Lavre bo, kot kaže, jutri ponovno imenovan na ta položaj. Vladajoči stranki SDS in NSi sta namreč tik pred tem pripravila kadrovski teren oziroma ustrezno spremenili sestavo sveta javnega zavoda, da bi bil lahko imenovan njun favorit. Po odstopu Lavreta se je začelo več kadrovskih postopkov v bolnišnici, vendar mu ni uspelo zbrati dovolj glasov.

Vlada je prejšnji teden razrešila dosedanjo članico sveta zavoda Danico Repas, ki prihaja iz vrst DeSUS. Namesto nje je imenovala Štefana Šumaha (SDS), občinskega svetnika SDS iz Raven na Koroškem, ki so mu junija lani zaupali tudi mesto v nadzornem svetu Darsa.

Lavretov protikandidat je zdravnik Bojan Vujkovac, predstojnik bolnišničnega Centra za zdravljenje Fabryjeve bolezni.

Preberite še:
Janša kadroval v bolnici, kjer dela Urška Bačovnik Janša

Strokovna direktorica: če se vrne Lavre, bom odstopila

Tudi tokrat so pred jutrišnjim odločanjem o novem direktorju dvignili glavo zaposleni, ki večinoma nasprotujejo Lavretu. Strokovna direktorica Jana Makučeva je članom sveta bolnišnice celo zagrozila, da bo v primeru njegovega imenovanja odstopila s položaja.

"Kljub uradnim pisnim opozorilom vodstva bolnišnice, da v času epidemije oziroma prihajajočega največjega 3. vala menjave v vodstvu bolnišnice lahko ogrozijo njeno delovanje, se nekaterim članom sveta zavoda zdi imenovanje direktorja v tem času  - citiram - 'najpomembnejša točka seje'," je opozorila Makučeva.

Jana Makuc, strokovna direktorica splošne bolnišnice Slovenj Gradec, je pripravljena odstopiti, če se vrne Lavre.
Jana Makuc, strokovna direktorica splošne bolnišnice Slovenj Gradec, je pripravljena odstopiti, če se vrne Lavre.
STA

"V času največje zdravstvene krize, v kateri sedanje vodstvo bolnišnice krmari med izzivi, težavami, spremembami, prilagoditvami in rešitvami ter sprejema najtežje odločitve, bolnišnica potrebuje stabilnost in mir. O tem so se jasno izrazili zaposleni v bolnišnici in so to javno pripravljeni povedati tudi predstojniki oddelkov in enot," je dodala.

"Zaradi neuradnih govoric, da se je za mesto poslovnega direktorja ponovno prijavil kandidat Janez Lavre, ki je z mesta položaja direktorja odstopil zaradi neprimernih twitov, se odzivam tudi osebno - kot oseba na mestu funkcije strokovne direktorice naše ustanove. Javnost seznanjam, da bom zaradi izgube zaupanja, ki je ključnega pomena za uspešno dvotirno vodenje bolnišnice, v primeru potrditve kandidata Janeza Lavreta, odstopila s položaja strokovne direktorice bolnišnice," je opozorila Makučeva.

Preberite še:
Kaj je Janez Lavre še pisal po Twitterju

"Žaljivi, neprofesionalni in diskriminatorni zapisi"

Lavre se je za svoje besede vpletenim opravičil. Komunikacijo na Twitterju je označil za skrajno neprimerno in hudo žaljivo. Kot razlog je navedel obdobje velike obremenitve in psihičnega stresa v času epidemije novega koronavirusa. A ga to ni rešilo pred razrešitvijo.

Pregled njegovih preteklih objav, ki jih je s Twitter računom vred že izbrisal, kaže, da je Lavre na enak način tvital že dolgo pred začetkom izrednih razmer. Njegove priljubljene tarče so bili sedanji in nekdanji politiki z levosredinskega političnega pola.

Eden od neprimernih tvitov Janeza Lavreta, ki si prizadeva vrniti na položaj direktorja bolnišnice Slovenj Gradec.
Eden od neprimernih tvitov Janeza Lavreta, ki si prizadeva vrniti na položaj direktorja bolnišnice Slovenj Gradec.
twitter

Da gre za "žaljive, neprofesionalne in diskriminatorne zapise, ki kažejo na nespoštovanje osnovnih etičnih vrednot poklica, ki smo se mu zdravniki zavezali s prisego", je ugotovil tudi odbor za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije. "Primer zdravnika Janeza Lavreta v povezavi z njegovimi zapisi na družbenem omrežju Twitter je bil obravnavan pred pristojnim organom zbornice in je zaključen. Etična presoja je bila, da gre za neprimerne izjave, ki niso v čast zdravniškemu poklicu. Zoper takšne prekrške zdravnikov s strani zbornice po za zdaj veljavnih aktih izrek ukrepov ni možen," so takrat sporočili iz Zdravniške zbornice.

Lavre je sicer slovenjgraško bolnišnico vodil od leta 2007, razen v obdobju od 2016 do 2017, ko je bil direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. V preteklosti je bil član stranke NSi, iz katere je po navedbah stranke izstopil pred več kot letom dni.

V nadaljevanju si preberite še nekaj ostalih neprimernih tvitov Janeza Lavreta:

/
/
twitter

/
/
twitter

/
/
twitter

/
/
twitter