Janša kadroval v bolnici, kjer dela Urška Bačovnik Janša

Zakaj je vlada na predlog začasnega ministra za zdravje Janeza Janše zamenjala predsednico sveta Splošne bolnišnice Celje, kjer je zaposlena njegova soproga Urška Bačovnik Janša?

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 6. 1. 2021, 19:10


20180217-00841523
Urška Bačovnik Janša, Janez Janša
STA

V senci spopada za predčasni konec zdajšnje in oblikovanje nove vlade poteka boj za vodenje Splošne bolnišnice Celje. Glavna kandidatka za položaj direktorice je Margareta Guček Zakošek, izbranka ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in vidna članica stranke SMC.

Guček-Zakoškova, ki je bolnišnico že vodila od leta 2018 do letošnjega oktobra, po naših informacijah uživa tudi podporo največje vladne stranke SDS in njenih partneric, ki si prizadevajo za obstanek SMC v koaliciji. Kljub temu se pri njenem imenovanju zapleta, saj nima zagotovljenih dovolj glasov med člani sveta javnega zavoda. Zato je bila seja sveta, ki je bila enkrat že preložena in bi morala potekati jutri, znova prestavljena.

Njeno imenovanje je pomembno v luči preiskave spornih poslov z zaščitno opremo. Kriminalisti NPU že od spomladi preverjajo vlogo Margarete Guček Zakošek v dogovorih med podjetjem Geneplanet, ki je državi dobavilo sporne ventilatorje, in ministrom Počivalškom, prvoosumljenim v preiskavi poslov z zaščitno opremo. Geneplanet je bil namreč že pred nastopom vlade Janeza Janše izbran za privilegiranega dobavitelja ventilatorjev. Referenco, ki mu je odprla vrata do večjih državnih dobav, je dobil s poslom s Splošno bolnišnico Celje.

Preiskava poslov z ventilatorji, v kateri je prvoosumljeni minister Zdravko Počivalšek, je zajela tudi Splošno bolnišnico Celje, ki jo je do nedavnega vodila njegova zaupnica Margareta Guček Zakošek.
Preiskava poslov z ventilatorji, v kateri je prvoosumljeni minister Zdravko Počivalšek, je zajela tudi Splošno bolnišnico Celje, ki jo je do nedavnega vodila njegova zaupnica Margareta Guček Zakošek.
twitter

Preberite še:
Ko te pokličeta Vinko Gorenak in Jelka Godec

Proti celo člani iz kvote SDS in NSi  

Zaradi grehov iz preteklosti naj bi bili proti njej celo člani, ki sodijo v kvoto SDS in NSi. V nasprotno so jih poskušali prepričati v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. Kot smo razkrili, naj bi posamezne člane sveta tik pred prvim odločanjem klicala državna sekretarja Vinko Gorenak in Jelka Godec. Prepričevala naj bi jih, da morajo podpreti imenovanje Guček-Zakoškove, saj naj bi šlo za dogovor med Počivalškom in Janšo. A očitno nista bila uspešna.

Še več, proti Počivalškovi izbranki se je obrnila celo predsednica sveta Hedvika Stanič Igličar, ki je bila imenovana v kvoti SMC, zdaj pa je sodila v kvoto DeSUS. In bila  zamenjana. Vlada jo je na današnji seji predčasno razrešila s položaja in namesto nje v svet imenovala Lovra Perčiča, občinskega svetnika SDS v Šentjurju in na zadnji lokalnih volitvah tudi kandidata stranke za župana. Iz te občine prihaja tudi Jelka Godec.

Po naših informacijah se bodo člani sveta celjske bolnišnice spet sestali prihodnji teden. Do takrat pa bodo morali uskladiti stališča, koga podpirajo za novega direktorja. Celjsko bolnišnico trenutno kot vršilec dolžnosti vodi kardiolog Dragan Kovačič, ki pa je za svojo pomočnico imenoval prav Guček-Zakoškovo.

Vinko Gorenak
Vinko Gorenak
STA

Hude obtožbe finančne direktorice

Dokončno bi lahko načrte Guček-Zakoškovi pokvaril dopis. Članom sveta ga je včeraj posredovala Vesna Lavrič, vodja sektorja financ, ki naj bi se zaradi nestrinjanja z nekaterimi odločitvami znašla v nemilosti vodstva in ji grozi izguba službe.

"V SB Celje sem se zaposlila kot kader direktorice Margarete Guček Zakošek, saj je želela imeti ob sebi vodjo financ kot strokovni kader, na katerega se lahko v popolnosti zanese. Od začetka je bilo sodelovanje dobro, kmalu pa so se začele z njene strani zahteve, ki so bile po mojem mnenju moralno sporne in tudi nezakonite, zato sem se temu uprla," je opozorila Lavričeva.

Med spornimi izpostavlja zahtevo, da strokovnemu direktorju bolnišnice Francu Vindišarju preneha pošiljati finančne podatke, kot tudi podatke o številu bolnikov, realizaciji akutnih bolnišničnih obravnav in delovni uspešnosti. Tako je Lavričeva z ekipo delala v nemogočih razmerah, "saj smo dobili jasna navodila s strani direktorice, da je vse tajno in da poročamo samo njej osebno".

Izpostavlja tudi konkretne posle. "V letu 2019 smo izvedli javni razpis za nabavno poslovanje. Vsi postopki so bili izvedeni zakonito. Ko je bil postopek v zadnji fazi, pa je od mene zahtevala, da razpis razveljavimo in da ga ponovimo na način, da bo izbran SAP (podjetje za informacijske tehnologije, op.p.)," je pojasnila Lavričeva. Temu se je uprla, po tistem pa se je njen odnos z Guček-Zakoškovo začel poslabševati. "Njenih zahtev, da naj naredim nekaj, kar je po mojem mnenju nezakonito ali nemoralno, je bilo vedno več," je dodala. 

Kmalu po zaposlitvi ji je direktorica dala nalogo, da najde način, "kako se znebiti oziroma kako odpustiti vodjo finančne službe in vodjo nabavne službe". Ker tega ni naredila, so se začeli pritiski nanjo. Opozarja tudi na stalne zahteve po izkazovanju čim višjih prihodkov bolnišnice, ki v ozadju niso imeli realne in dejanske podlage. S člani sveta je delila tudi zadnjo izkušnjo. Nad njo je vodstvo bolnišnice poslalo detektiva, ki jo je več tednov spremljal in nadzoroval ter zbiral podatke za potrebe izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.