"Naše zdravstvo upravlja korupcija" #video

Kako predsednik strateškega sveta za zdravstvo dr. Erik Brecelj, gost prve oddaje Studia necenzurirano, vidi akutne težave slovenskega zdravstva? In kaj je rešitev zanje?

Avtor: Uredništvo
torek, 21. 11. 2023, 05:55


erik-brecelj
"V tem trenutku je največji problem, da se zaradi korupcije na vodilna mesta nastavlja nesposobneže."
Necenzurirano.si

"Korupcija je strahotna težava našega zdravstva. Upravlja naše zdravstvo, na vodilna mesta pa nam postavlja nesposobneže. Imate vlado in sedanjo ministrico za zdravje, zadaj pa neko paradržavo," je v pogovoru za prvo oddajo Studia necenzurirano dejal dr. Erik Brecelj, kirurg in predsednik strateškega sveta.

"Korupcija bo uničila zdravstvo. Zdravstvene reforme še 15 let ne bo zaradi korupcije. V tem trenutku je največji problem, da se zaradi korupcije na vodilna mesta nastavlja nesposobneže. (...) In to je ta paradržava, ki nima zveze z ministrstvom, četudi so tudi tam ljudje, povezani s temi interesi," je poudaril dr. Brecelj. Tokrat je spregovoril tudi o nekaterih konkretnih imenih in "veliki koaliciji", ki obvladuje zdravstvo.

Z dr. Brecljem smo govorili o delu in položaju strateškega sveta po imenovanju nove ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel, problematiki nereguliranega popoldanskega dela zdravnikov, dejanskih vzrokih za čakalne dobe in dogajanju z radiologi v celjski bolnišnici. "To je neka anomalija, ki traja že vrsto let. Vprašanje, zakaj so določene storitve zelo zanimive za zasebnike, druge pa niso. Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) bi moral igrati aktivnejšo vlogo. Za posege in operacije, za katere ni zanimanja, bi moral dvigniti cene. Nujen je tudi večji nadzor kvalitete opravljenih storitev," meni dr. Brecelj.

Na vprašanje, ali si predstavlja učitelja, ki bi prostore javne osnovne šole zapustil ob 10. uri, starše pa obvestil, da lahko otroka na uro matematike pripeljejo popoldne, če jo bodo plačali, je dr. Brecelj odgovoril, da "ima vsak tak zdravnik šefa". "Ti so odgovorni, kako se uporabljajo kadri. Vsak javni zavod ima direktorja. Po mojih izkušnjah pa je izredno težko reorganizirati ustanovo, v kateri se lahko pleni," je dodal dr. Brecelj.

Kaj pričakuje od nove ministrice? So slovenski zdravniki preobremenjeni? So se ambulante za neopredeljene izkazale za dobro rešitev? Zakaj se je dokončno razšel z nekdanjim ministrom Danijelom Bešičem Loredanom? In kako si razlaga dejstvo, da praktično vse največje investicije v slovenskem zdravstvu dobivata dve podjetji?

Oddaja Studio necenzurirano bo na sporedu Aktual TV vsak prvi ponedeljek v mesecu: