SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: Izvršba je ustavljena, smo v dogovorih z upniki.

Finančne težave SD: eden od upnikov je želel stranki rubiti nepremičnino na Levstikovi, a je nato zahtevo sam umaknil. Novi predsednik Matjaž Han po evropskih volitvah napoveduje revizijo poslovanja stranke.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 20. 5. 2024, 18:00


1715284723-172a1604-1715284697347
Dolgovi SD so se močno povečali zaradi projektov, ki jih je vodil nekdanji glavni tajnik stranke Klemen Žibert (v sredini).
Primož Lavre

Socialni demokrati (SD), ki so že nekaj časa najbolj zadolžena večja politična stranka v Sloveniji, so se znašli v novih težavah.

Kot je razvidno iz javno dostopnih podatkov, je eden od upnikov stranke proti njej sprožil postopek izvršbe, s katero je zahteval plačilo skoraj 400.000 evrov. Gre za podjetje Drugačno pohištvo, ki se ukvarja s prodajo unikatnega pohištva višjega cenovnega razreda. To je opremljalo prostore v Nazorjevi ulici, v katere se je SD preselil konec lanskega leta.

Ker mu stranka računa ni poravnala, je upnik želel vpisati hipoteko na vili na Levstikovi v Ljubljani, kjer je bil prej sedež stranke. Sklep o izvršbi je sodišče sprejelo v začetku aprila, dober teden dni pred kongresom SD, na katerem je bil za predsednika izvoljen Matjaž HanČeprav je predlog za izvršbo še vedno mogoče najti v javnih evidencah, pa so nam iz SD zatrdili, da so s podjetjem in več drugimi upniki v pogovorih, zato rubeža nepremičnine na Levstikovi ne bo. 

"Izvršba se je zaustavila. Takoj po evropskih volitvah bomo naredili revizijo poslovanja in načrt sanacije," nam je dejal Han in nam poslal dokument, iz katerega je razvidno, da je upnik umaknil predlog za izvršbo. Oba sklepa objavljamo spodaj.

Preberite še:
Dvomilijonska luknja v blagajni SD: je Žibert skrival račune pred stranko?

Za opremo najetih prostorov plačali 400 tisoč evrov  

Kot smo poročali, ima stranka SD že za skoraj dva milijona evrov finančnih in poslovnih obveznosti. To je razkrilo poročilo o finančnem stanju, ki so ga delegati SD dobili v roke na aprilskem kongresu. 

Upnik se je vpisal na nekdanji sedež stranke SD na Levstikovi ulici v Ljubljani.
Upnik se je vpisal na nekdanji sedež stranke SD na Levstikovi ulici v Ljubljani.
Bobo

Zemljiškoknjižni predlog, iz katerega je razvidno, da je okrajno sodišče v Ljubljani sklep o izvršbi nepremičnine na Levstikovi izdalo v začetku aprila.
Zemljiškoknjižni predlog, iz katerega je razvidno, da je okrajno sodišče v Ljubljani sklep o izvršbi nepremičnine na Levstikovi izdalo v začetku aprila.
necenzurirano.si

Še konec "supervolilnega" leta 2022 je imela stranka skupaj za dober milijon evrov obveznosti. Milijon evrov dodatnega dolga so v SD v letu dni pridelali z dvema projektoma, ki ju je vodil zdaj že nekdanji glavni tajnik strankeKlemen Žibert: obnovo zgradbe v Levstikovi ulici in investicijo v opremo prostorov v Nazorjevi ulici.

Le nekaj dni po Žibertovem odstopu so tako na SD odkrili račune za neplačane obveznosti, za katere nihče na stranki pred tem ni vedel. Skupna vrednost računov je po neuradnih informacijah znašala okrog 600 tisoč evrov. To je približno polovica celotnih letnih prihodkov stranke. 

Med njimi je bil tudi račun, ki ga je izstavilo podjetje Drugačno pohištvo. To posledično pomeni, da je stranka za opremljanje najetih prostorov na Nazorjevi plačala skoraj 400 tisoč evrov. Žibert je takrat odločno zanikal namigovanja, da je želel račune skriti pred vodstvom SD. Kot je pojasnil, so v SD nekatere račune prejeli v začetku leta, "po uradni primopredaji izvedbenih del in zaključenih storitvah, vezanih na ureditev pisarn".

Sklep okrajnega sodišča, ki razkriva, da je upnik predlog za izvršbo umaknil.
Sklep okrajnega sodišča, ki razkriva, da je upnik predlog za izvršbo umaknil.
SD

Preberite še:
S čigavim denarjem je Klemen Žibert "reševal" SD?

Denar so si izposodili od Žibertovih ljudi

Stranka SD je sicer v lanskem letu, ko ni bilo nobenih volitev, ustvarila 126 tisoč evrov presežka oziroma več prihodkov kot odhodkov.

Prihodkov je bilo za 1,22 milijona evrov, od tega je največ prejela od občin in iz državnega proračuna, skupaj več kot pol milijona evrov. Med večjimi postavkami so bili še prispevki članov (191 tisoč evrov), članarine (128 tisoč evrov) in prihodki od najemnin (149 tisoč evrov). Medtem so se stroški dela povečali z 234 tisoč na 365 tisoč evrov zaradi dodatnih treh zaposlitev. Stroškov blaga, materiala in storitev pa je bilo za 507 tisoč evrov.

Denar za investiciji na Levstikovi in Nazorjevi so si v SD izposodili. Toda ne od Delavske hranilnice, kjer že imajo najeta posojila, ampak od članov in simpatizerjev, med katerimi prevladujejo ljudje iz Žibertovega kroga. Ti prevladujejo med fizičnimi osebami, od katerih si je SD skupaj izposodila več kot 300 tisoč evrov. Stranka jim bo morala ta denar že letos vrniti, pri čemer bodo Žibert in ostali upniki prejeli še 4,2-odstotne obresti.

Podjetje Drugačno pohištvo je sicer v lasti bratov Blaža in Roka Zrneca. Lanski prihodki podjetja so znašali milijon evrov. To pa pomeni, da je bila stranka lani zelo verjetno največji posamični naročnik podjetja.

Necenzurirano prenos
Novi predsednik SD Matjaž Han (na fotografiji) ima pred sabo težko nalogo - sanacijo financ stranke.
S.R.