Mirko Tuš pisal delavcem, ki po besedah sindikata živijo v revščini

Kaj je ustanovitelj trgovske verige Tuš v pismu zapisal zaposlenim, ki hočejo jutri stavkati, po navedbah sindikata pa živijo v revščini?

Avtor: Tomaž Modic
petek, 29. 12. 2023, 13:00


MIRKO TUŠ
Mirko Tuš
Mediaspeed

Na jutrišnji, zadnji delovni dan v letu, ko bodo trgovine polne ljudi, bo večina Tuševih poslovalnic in trgovskih centrov samevala. Zaposleni v Engrotušu so namreč napovedali stavko, saj jim tudi na zadnjih pogajanjih uprava ni prišla naproti glede višjih plač.

Predsednica sindikata Tuša Mirjana Janjić je danes ponovila, da so prvotno zahtevali 1450 evrov bruto osnovne plače, od takrat pa so svoje zahteve že omilili. Iz Tuša so medtem sporočili, da so sindikatu v četrtek ponudili bruto osnovno plačo v višini 1150 evrov, sindikat pa vztraja pri zahtevanih 1203,36 evra.

Janjić je ocenila, da zaposleni v Tušu živijo v revščini in bi, če bi sprejeli zadnji predlog uprave, še naprej ostali revni. Dejala je, da se je stavki pridružila tudi večina poslovodij Tuševih trgovin. "Vse leto delamo nadure, obolevamo, komaj se preživljamo, zdaj pa gremo do konca," pravi Janjić.

Medtem se je v prepričevanje zaposlenih, predvsem poslovodij vključil Mirko Tuš, ustanovitelj in nekdanji večinski lastnik skupine Tuš. Ta je po novem le še manjšinski lastnik, kmalu pa se bo dokončno poslovil od svojega poslovnega imperija. Tuševe trgovine je namreč kupil Mercator, ki potrebuje le še soglasje varuha konkurence. Pričakovati je, da bo odločitev znana v drugi polovici prihodnjega leta.

Zaenkrat kaže, da bo večina Tuševih trgovin jutri zaradi stavke zaprtih.
Zaenkrat kaže, da bo večina Tuševih trgovin jutri zaradi stavke zaprtih.
/

Kot je razvidno iz pisma, ki ga v celoti objavljamo v nadaljevanju, je Mirko Tuš "globoko razočaran" nad stavko, ker bi ta uničila podjetje. Vprašal se je, ali je res vsem zaposlenim vseeno za Tuš, sindikat pa je obtožil, da izkorišča delavce. Ob tem velja opozoriti, da se je trgovska veriga Tuš znašla v velikih težavah zaradi prezadolženosti. Njen nekdanji lastnik se je namreč velikopotezno širil v druge dejavnosti, kar ga je na koncu pokopalo. Dolgoletna agonija reševanja poslovnega imperija pred bankrotom pa je pustila nepopravljive posledice tudi na trgovski verigi. Ta je izgubila položaj tretjega največjega na trgu.

Pred nekaj meseci je bil sicer Mirko Tuš zaradi zlorabe položaja in pranja denarja pri prodaji blagovnih znamk Tušmobil in Tuš Telekom obsojen na pogojno zaporno kazen.

Drage Tuševke in Tuševci!

globoko sem razočaran in težko verjamem, da ste pripravljeni s stavko na zadnji delovni dan v decembru prispevati k uničevanju Tuša. Več kot 30 let smo skupaj gradili to podjetje. Ko nam je šlo dobro, ko smo v podjetju imeli denar, sem vedno poskrbel za nagrade in pošteno plačilo. In tudi v teh zadnjih letih, ko smo imeli težke čase, smo plačevali več, kot bi morali po kolektivni pogodbi.

Ali vam je res vseeno za Tuš? Ali se boste pustili manipulirati nekim aktivistom, ki sploh niso zaposleni v našem podjetju in nimajo kaj izgubiti, če gre Tušu slabo? Nekim sindikalistom, ki so mogoče zaposleni pri nas, niso pa Tuševke in Tuševci. Ne borijo se za vas, ampak želijo svojih pet minut slave. Izkoriščajo vas za lastne cilje in ko jim ne boste več koristili, bodo šli po svoje, saj se jim fučka za vaše službe in plače. Z izsiljevanjem in s stavko bodo oni dosegli samo to, da denarja tudi za vaše plače ne bo. Ne dovolite tega. 

Kupec bo jutri šel h konkurenci, težko ga bomo dobili nazaj. Kaj bo pa potem?

Razmislite, danes se še lahko odločite in jutri normalno delajte, da bodo trgovine odprte in da boste imeli zato bolj sigurno prihodnost. Prosim vse poslovodje, da me danes do 14h obvestite na moj mail, če bo vaša trgovina jutri odprta ali zaprta. Vaša delovna mesta so preveč dragocena, da jih dajete v roke sindikalistov, ki jih ne bo nikjer, ko bo šlo kaj narobe in boste rabili nove službe.

Prosim, da z vsebino seznanite vaše sodelavce. 

Hvala vam za zvestobo podjetju in tudi meni osebno!

Mirko Tuš