Minister Bandelli: Le moj kandidat bo imel "ministrske informacije"

Minister za kohezijo Marko Bandelli s svojega položaja ni grozil le enemu kandidatu za župana občine Komen, ampak dvema.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 8. 11. 2018, 15:02


Necenzurirano prenos
Marko Bandelli
STA

"Vse kar ste vsi 4 kandidati napisali, je že vse napisano v mojih programih. Delno realiziranih, ostalih pa v teku. Želim samo, da bi se nadaljevala strategija razvoja. Zato seveda podpiram Deana Zalesjaka, ki bo seveda dobil maksimalno politično podporo, znanje in ministrske informacije."

To je Marko Bandelli, minister za kohezijo v vladi Marjana Šarca, v poznih večernih urah 15. oktobra zapisal na družbenem omrežju Facebook. Citat smo našli v razpravi s Sergiom Stancichem, županskim kandidatom v občini Komen.

Bandellijev izbranec je dolgoletni član SD

Dean Zalesjak
Dean Zalesjak
Facebook
Kot je znano, se Stranka Alenke Bratušek v občini, ki ji pred prihodom v vladi županoval Bandelli, za zmago poteguje z županskim kandidatom Deanom Zalesjakom.

Gre za podjetnika, direktorja in solastnika podjetja T-Net, ki na veliko sodeluje z državnim Hitom. Leta 2015, ko je Hit vodil Dimitrij Piciga (na položaj je prišel v času vlade Alenke Bratušek), je podpisalo krovno pogodbo za dobavo in vzdrževanje poslovnega telekomunikacijskega sistema v Hitu.

Pred leti je Zalesjak vodil telekomunikacijsko podjetje Sinfonika, ki je pozneje končalo v stečaju. Kazensko ovadbo proti Zalesjaku zaradi domnevnega ponarejanja podpisov na pogodbah, vrednih 300.000 evrov, je tožilstvo zavrglo.

Zalesjak je bil vrsto let član SD. Leta 2014 je na listi te stranke kandidiral za občinskega svetnika. Zdaj ga pri županski kandidaturi ob SD podpira še SMC. Toda glavni Zaseljakov zagovornik je Bandelli. Celo do te mere, da ostalim kandidatom pri tem grozi s položaja ministra za kohezijo.

Dean Zalesjak (drugi z leve) na fotografiji z Markom Bandellijem (prvi z leve), prvakom SD Dejanom Židanom (v sredini) in podpredsednikom SD Matjažem Nemcem (skrajno desno).
Dean Zalesjak (drugi z leve) na fotografiji z Markom Bandellijem (prvi z leve), prvakom SD Dejanom Židanom (v sredini) in podpredsednikom SD Matjažem Nemcem (skrajno desno).
Facebook

Grožnje s položaja ministra

Že včeraj smo razkrili, da je Bandelli 24. septembra Eriku Modicu, enem od štirih kandidatov za župana Komna, poslal dopis, v katerem mu je zagrozil, da mu bo odrekel podporo dveh ministrstev: za kohezijo in infrastrukturo, ki ga vodi Alenka Bratušek, predsednica stranke, katere član je Bandelli.

"Če bo res tvoja kandidatura zgolj boj proti sosedom, vedi, da moje podpore ne bo. Pa sam veš pomen nepodpore dveh pomembnih resorjev kot kohezija, EU sredstva za regionalni razvoj in predvsem infrastrukture," je Bandelli poudaril v dopisu, ki ga je v vednost poslal na številne naslove.

Modic je bil sicer v devetdesetih letih nekdanji glavni tajnik SDS, a se je pozneje s stranko razšel. Zdaj kandidira s podporo skupine volivcev. Bandelli mu je dopis poslal takoj po tem, ko je izvedel, da kandidira za župana.

Dean Zalesjak (skrajno desno) je bil tudi med povabljenci včerajšnjega ministrskega obiska gradu Štanjel v občini Komen.
Dean Zalesjak (skrajno desno) je bil tudi med povabljenci včerajšnjega ministrskega obiska gradu Štanjel v občini Komen.
Vlada RS

"Ministrske informacije" le za izbranega kandidata

Poznavalci lokalnega dogajanja Modicu pripisujejo največ možnosti za izvolitev, kar več kot očitno ni po volji Bandelliju. Četrti kandidat Goran Živec, ki kandidira s tiho podporo SDS, se prav tako ukvarja s telekomunikacijami.

Čeprav se je Bandelli že včeraj javno opravičil, očitno ni šlo za osamljeni primer. Približno tri tedne pozneje je namreč Bandelli za obračunavanje kandidatov ponovno uporabil položaj ministra.

V zapisu na Facebook profilu županskega kandidata Sergia Stancicha, nekdanjega predsednika upravnega odbora Zadružne kraške banke iz Opčin, Bandelli tokrat ni grozil s podporo dveh vladnih resorjev, ki jih obvladuje njegova stranka, ampak z "ministrskimi informacijami". Te je v kampanji in tudi po morebitnem koncu volilne tekme obljubil le Zalesjaku.

Bandelli
Bandelli
/

Bandelli (še) brez pojasnil

Na Bandellija smo danes naslovili več vprašanj:

  1. Sergio Stancich, kandidat za župana občine Komen
    Sergio Stancich, kandidat za župana občine Komen
    STA
    Ali lahko potrdite ali zanikate, da ste na družabnem omrežju Facebook pod objavo g. Sergia Stanchicha pred časom zapisali, da "seveda podpirate Deana Zalesjaka, ki bo seveda dobil maksimalno politično podporo, znanje in ministrske informacije"?
  2. Zakaj ste kandidatu vaše stranke obljubili "ministrske informacije"? Za katere informacije gre?
  3. Ste s tem želeli ostalim kandidatom povedati, da do teh informacij niso upravičeni? Če ne, zakaj ne?
  4. Ali se vam zdi primerno v predvolilni boj v neki občini na takšen način posegati s položaja ministra v vladi?

Iz urada za kohezijo so nas za odgovore sprva napotili na službo za odnose z javnostmi v Stranki Alenke Bratušek.

Obračuni na Facebooku

Bandelli je aktivno vključen v Zalesjakovo kampanjo. Na Facebooku ga je javno podprl. Ko je včeraj kot minister za kohezijo obiskal Štanjel in se udeležil predstavitve čezmejnega projekta Kaštelir, je bil tam tudi Zalesjak. V tem kraju je tudi regionalna pisarna Bandellijevega ministrstva.

V času, ko je Bandelli županoval občini Komen, je Zalesjak predsedoval njenemu nadzornemu odboru. Danes Zalesjak v javnih nastopih na veliko hvali Bandellijevo delo.

Bandelli
Bandelli
/
Med volilno kampanjo se je na Bandellijevo delo usul plaz kritik. Trije županski kandidati mu očitajo, da je v proračunu občine pustil minus, da jo je zadolžil in da si pripisuje zasluge za obnovo grada Štanjel.

Bandelli jim ni ostal dolžan. Medtem ko je Modicu očital, da kandidira zaradi osebnih interesov, je Stancicha v polemiki na Facebooku obtožil, da "boste taki kot vi zrušili občino, njeno rast in razvoj, kar ste dokazali s predhodnimi službami". "Vaš ton in pisanje je izraz vašega vsakdanjega obnašanja, a tega smo občani že vajeni. Tudi bi širite neresnice o mojih preteklih službah," mu je odgovoril Stancich.

"Narobe je, če minister obljublja koristi"

Pri tem je Bandelli navedel, da "me je lani obiskalo računsko sodišče, ampak razen nekaj priporočil ni bilo ugotovljenih nepravilnosti, le nekaj nejasnosti".

A pri tem velja opozoriti, da računsko sodišče še ni objavilo končnega poročila o reviziji poslovanja občine Komen. Spomladi je bil objavljen le predlog poročila. Sam Bandelli trdi, da je dobil od računskega sodišča pohvale.

V tej vnemi je Bandelli očitno spet šel predaleč. To so opazili tudi nekateri drugi sodelujoči v razpravi. Eden od njih je Bandellija opozorili, da "je narobe obljubljati koristi v primeru izvolitve določenega kandidata, še posebno, če to ponuja minister".

Znano je, da Bandelli že od začetka mandata Šarčeve vlade velja za najšibkejši člen. Obremenjujejo ga nekatere anonimke, ki opozarjajo na domnevno sporne posle v občini Komen. Pred mesecem dni je javnost razburjala Bandellijeva vožnji z modrimi lučmi po avtocesti. Bandelli je takrat dejal, da lahko po zakonu počne, kar hoče.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net