Milijonska odpravnina Pristopovega partnerja

Koliko denarja bo za umik iz lastništva največje domače oglaševalsko-lobistične agencije prejel njen dolgoletni partner? In zakaj bo moral nanj še dolgo čakati?

Avtor: Primož Cirman
sreda, 18. 1. 2023, 05:55


razpet potokar-mediaspeed
Aleš Razpet, dolgoletni partner in zdaj že nekdanji solastnik Pristopa
Mediaspeed

Aleš Razpet, dolgoletni partner in solastnik v Pristopu, največji oglaševalsko-lobistični agenciji pri nas, bo v prihodnjih letih bogatejši za 1,2 milijona evrov. 

Toliko namreč znaša kupnina, ki jo bo prejel z umikom iz lastništva Pristopa. Kot smo že poročali, je Razpet tik pred koncem lanskega leta prodal 44-odstotni delež v podjetju Imo Invest, ki je na vrhu Pristopove lastniške verige. Kupil ga je Primož Pusar, direktor in po novem največji lastnik agencije. Medtem ko v Pristopu lastniškega razhoda med Pusarjem in Razpetom ne komentirajo, danes razkrivamo nove podrobnosti posla. 

Najemajo jih največja državna podjetja

Skupina Pristop je še iz časov, ko jo je obvladoval najbolj znan slovenski lobist Franci Zavrl, pomemben igralec iz zakulisja domače politično-poslovne scene. Znano je, da v Sloveniji praktično ni državnega podjetja, ki ne bi najemalo komunikacijskih in drugih storitev Pristopa. Med njegovimi največjimi strankami so Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav, Petrol, Holding Slovenske elektrarne (HSE), Slovenske železnice, Dars, zdaj že nekdanja Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znana kot slaba banka ...

Javna skrivnost je, da so državna podjetja najemala Pristop tudi zaradi lobistične pomoči pri branjenju položajev njihovih vodilnih in zagotavljanju miru v medijih. Medtem je v samem Pristopu prišlo do večjih lastniških sprememb. Iz lastništva so se umaknili vsi njegovi prvotni ustanovitelji na čelu z Zavrlom.

Ula Spindler in Primož Pusar.
Ula Spindler in Primož Pusar.
Pristop/Žiga Kalan

V zadnjih letih sta vse vajeti v skupini, ki je po naših podatkih leta 2021 ustvarila približno 40 milijonov evrov prihodkov, prevzela Pusar in Razpet. Skupaj sta imela v lasti 88 odstotkov krovnega podjetja Imo Invest. Preostalih 12 odstotkov je v rokah direktorice tržnega komuniciranja Ule Spindler, sicer Pusarjeve soproge, kreativnega direktorja Aljoše Bagole, ki je Pristop zapustil leta 2020, in člana uprave Saša Dimitrievskega.

Preberite še:
Razhod dveh ključnih lastnikov Pristopa

Razpet bo moral čakati dolgih 10 let

Zdaj je Pristopovo ladjo - vsaj kot solastnik - zapustil še Razpet. Po informacijah iz več virov je s Pusarjem sklenil dogovor, ki mu bo prinesel 1,2 milijona evrov. To posledično pomeni, da oba s Pusarjem vrednost celotne skupine ocenjujeta na manj kot tri milijone evrov, kar naj bi bilo manj od nekaterih cenitev. Toda pozor: na večino denarja od kupnine bo moral Razpet še počakati. Po dogovoru ga mora namreč Pusar izplačati šele v desetih letih, torej do leta 2033. 

Zakaj tako dolgo? Ker si Pristop, ki bo očitno pomagal financirati odkup Razpetovega deleža, tega izplačila v enkratnem znesku ne more privoščiti, Pusar pa denarja ni želel iskati pri drugih upnikih. Koliko dolgov ima skupina do bank in drugih financerjev, ni mogoče natančno preveriti. Samo osrednja družba Pristop in njena lastnica Pristop Skupina pa sta imeli konec leta 2021 za skoraj šest milijonov evrov bančnih posojil. Na visoko raven finančnih dolgov so opozarjali tudi revizorji.

Franci Zavrl se je iz Pristopa umaknil leta 2013 in ustanovil svojo agencijo Stratkom.
Franci Zavrl se je iz Pristopa umaknil leta 2013 in ustanovil svojo agencijo Stratkom.
Primož Lavre

Res je, da Pristop med vsemi piarovskimi in oglaševalskimi agencijami v Sloveniji še vedno ustvari največ prometa. Toda obenem mora vzdrževati obsežno infrastrukturo, ki jo je skupina zgradila še v času Francija Zavrla. Trenutno za Pristop in njegova podjetja dela nekaj več kot 120 zaposlenih, poleg tega pa naj bi imel tudi široko mrežo zunanjih partnerjev. 

Preberite še:
To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in državna podjetja

Jih bodo rešila stanovanja?

Tudi zato v Pristopu veliko upov polagajo v nepremičninske projekte, ki bi jih rešili finančnih obveznosti. Svoje poslovne prostore na Trubarjevi ulici v Ljubljani so preoblikovali v 35 stanovanj, velikosti od 30 do 110 kvadratnih metrov. Gradbeno dovoljenje so dobili spomladi 2019, z gradbeni deli pa začeli jeseni 2021.

Za stanovanja zdaj iščejo kupce. Koliko so jih prodali, ni znano. Iz zemljiške knjige in drugih registrov pa ni razvidno, da bi katero od njih že dobilo novega lastnika. Vrednost investicije v stanovanja je sicer ocenjena na približno dva milijona evrov. V Pristopu so se konec leta 2019 zadolžili pri Novi KBM za 8,5 milijona evrov. Banka je terjatev zavarovala z vpisom zastavnih pravic na deležih Pristopa in Pristopa Skupine.

Pusar je še pred začetkom projekta napovedoval, da bodo po prodaji stanovanj zadolženost skupine znižali na 1,5-kratnik denarnega toka iz poslovanja (EBITDA). Ta je sicer v letu 2021 pri Pristopu znašal okoli 800.000 evrov, pri Pristopu Media, ki se ukvarja z medijskim zakupom, pa nekaj manj kot milijon evrov.

Preberite še:
Zakaj Madžari iz Save skrivajo, da zanje dela Pristop?