Med novimi Golobovimi svetovalci tudi Mramor

Kdo so novi člani strateškega sveta, ki predsedniku vladu svetuje na področju ekonomije in financ?

Avtor: Tomaž Modic
sreda, 5. 4. 2023, 09:37


Necenzurirano prenos
Nekdanji minister za finance Dušan Mramor je eden od treh novih članov strateškega sveta za makroekonomska vprašanja pri predsedniku vlade.
/

Strateški svet za makroekonomska vprašanja, ki ga je prejšnji mesec ustanovil predsednik vlade Robert Golob, je v zadnjih dneh dobil še tri nove člane. To so postali:

-        Dušan Mramor, nekdanji minister za finance v času vlad Antona Ropa in Mira Cerarja,

-        Mejra Festić, nekdanja viceguvernerka Banke Slovenije, in

-        Mitja Čok, predavatelj s področja javnih financ na ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

 Med njimi je najbolj znano ime Mramor, nekdanji dekan ljubljanske ekonomske fakultete, ki je v zadnjih dveh desetletjih dvakrat vodil finančno ministrstvo. Prvič v obdobju 2002-2004, ki ga je zaznamovalo sprejemanje davčne reforme, drugič pa v obdobju 2014-2016, ko je Slovenija po recesiji in sanaciji bank ponovno stopila na pot gospodarske rasti. Takrat je Mramor v vladi veljal za strogega zagovornika javnofinančne vzdržnosti, zaradi katere se je dolg Slovenije iz rekordnih 83 odstotkov v letu 2015 v poznejših štirih letih znižal na 65 odstotkov. 

Preberite še:
Zavrlovi Kitajci prvi v vrsti za 100-milijonski Telekomov posel

"Sam bi reforme zamrznil"

Mramor je sredi mandata Cerarjeve vlade položaj po dogovoru s tedanjim premierjem zapustil leta 2016. Ko je pred tem odstop zaradi afere z dodatki za stalno pripravljenost ponudil sam, ga je Cerar zavrnil. Za Mramorjev največji dosežek šteje ločeni dogovor, ki ga je z Evropsko komisijo izpogajal pri fiskalnem pravilu za Slovenijo. Bruselj je takrat naši državi dovolili odstop od veljavnega modela, saj bi ta Slovenijo vrnil nazaj v recesijo. Mramor jih je uspešno prepričal, naj zahteve za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja močno omili.

V zadnjem pogovoru za Mladino je Mramor ocenil, da "bi pri tako negotovem stanju, v kakršnem smo sedaj, sam vse predlagane reforme zamrznil". Na vprašanje, kako bi kot finančni minister ravnal ob sedanjih razmerah, pa je odgovoril: "Sestavil bi skupine, ki bi zelo jasno analizirale stanje in pripravile scenarije. Za večino teh sprememb (reform, op. a.), ki so zdaj napovedane, nisem videl nobenih analiz, ki bi vodile k sklepom, da so pogajalska izhodišča, ki jih je sprejela vlada, smiselna. (...) Izredno pomembno je tudi, da čimprej črtajo temeljno predpostavko, iz katere očitno izhajajo: da lahko težave posameznih področij rešuješ samo z denarjem. To se ne da! Treba je analizirati področja, prevetriti organizacijo, kadre, predpise."

Kdo so člani Golobovega sveta za ekonomijo

Kot je razvidno iz vladnih spletnih strani, ima strateški svet, ki premierju svetuje pri oblikovanju reform, javnofinančnih ukrepih, ekonomskih politikah in pripravi proračunskih dokumentov, po novem 13 članov. Že od prej so v njem:

-        ekonomist Velimir Bole,

-        nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari,

-        glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Bojan Ivanc,

-        nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki je v času zadnje vlade Janeza Janše vodil svetovalno skupino za pripravo protikoronskih paketov ukrepov,

-        ekonomist, svetovalec, nekdanji član nadzornega sveta NLB in kandidat SDS za guvernerja Banke Slovenije Igor Masten,

-        nekdanji svetovalec za finančna vprašanja pri pogajanjih o vključevanju Slovenije v EU Mojmir Mrak,

-        redni profesor in znanstveni svetnik Janez Prašnikar z ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani,

-        izredni profesor za denar in finance Vasja Rant in

-        posebni svetovalec Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Žiga Žarnić.

Svetu predseduje Maja Bednaš, direktorica vladnega urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar).