V rokah Matoz & Co. še tovarna jajc. Komu jo peljejo?

Zakaj so izbranci SDS vodenje enega največjih kmetijskih podjetij v državi zaupali Mariborčanki, ki se je do sedaj ukvarjala s prodajo luči?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 25. 8. 2021, 15:45


Franci Matoz
Franci Matoz je pred tedni postal glavni neizvršni direktor DUTB. Še prej je izpeljal zamenjavo vodstva kmetijskega podjetja, za katerega se bodo verjetno že kmalu spopadli velikani iz domače mesnopredelovalne industrije.
STA

V kmetijskem podjetju Meja Šentjur, ki ga obvladuje Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), v javnosti znana kot slaba banka, je prišlo do zamenjave direktorja. Po manj kot letu dni se je s položaja moral posloviti Mitja Križaj, ki ni bil po volji aktualnega vodstva DUTB, v katerem imajo glavno vlogo izbranci SDS. Na čelu Meje Šentjur so želeli svojega človeka.

O Križajevem odhodu se je po naših informacijah več mesecev pogajal Franci Matoz, dolgoletni odvetnik največje vladne stranke in njenega predsednika Janeza Janše, ki je pred tedni postal predsednik upravnega odbora DUTB. Pred tem je vodil nadzorni svet Meje Šentjur. Matoza je po odhodu na vrh DUTB zamenjal pravnik Jurij Toplak, ki je v kvoti SDS pred kratkim postal tudi član nadzornega sveta Telekoma Slovenije. Toplak je po prihodu v Mejo Šentjur dokončno izpeljal tudi menjavo njenega vodstva.

Namesto Križaja so za vodenje Meje Šentjur izbrali Vanjo Papak, ki velja za popolno neznanko v poslovni javnosti. Do sedaj je bila projektna svetovalka v manjšem podjetju MK Illumination, ki ponuja svetlobne rešitve. Zdaj bo vodila družbo, ki zaposluje več kot 60 ljudi in ustvari deset milijonov evrov prihodkov na leto, obenem pa je v postopku prisilne poravnave. Po besedah naših virov je v ozadju imenovanja Papkove krog Roka Snežiča, enega najtesnejših Janševih zaupnikov, ki ima velik vpliv na kadrovske odločitve vladajoče stranke. Toplak je sicer dolgoletni Snežičev prijatelj, oba pa tako kot Papkova prihajata iz Maribora.

V igri za vodenje Meje Šentjur, znane po proizvodnji bio jajc in pridelavi jabolk, sta bila po neuradnih informacijah še najmanj dva kandidata: prvi je Marko Tišma, ki je bil do nedavnega član upravnega odbora DUTB, drugi pa že pred časom Gregor Planteu, nekdanji izredni član uprave Mercatorja, ki je konec julija v upravnem odboru DUTB zamenjal ravno Tišmo. Oba sta zaupnika ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška

Proces zamenjave direktorja je dokončal Jurij Toplak, ki je pred manj kot mesecem dni postal prvi nadzornik Meje Šentjur.
Proces zamenjave direktorja je dokončal Jurij Toplak, ki je pred manj kot mesecem dni postal prvi nadzornik Meje Šentjur.
Bobo

Preberite še:
Špekulativni kapital v boju za slovenska jajca

Koga vse bi lahko zamikala Meja Šentjur

Zakaj se je Meja Šentjur, ki je bila še v začetku letošnjega leta na pragu stečaja, znašla v središču zanimanja vladnih prvokategornikov? Ker gre za enega največjih kmetijskih podjetij v državi, ki bi bilo lahko že kmalu na prodajni polici. Med interesenti bodo največja imena iz mesnopredelovalne industrije, poleg Panvite in Jate Emona verjetno tudi Celjske mesnine, ki jih vodi Počivalškov tesen prijatelj Izidor Krivec.

Do zamenjave v vodstvu Meje Šentjur je prišlo nedolgo po tem, ko je DUTB zmagala v boju za prevlado v lastništvu. Na nasprotni strani je Božo Vukašinovič, malo znani podjetnik s Ptuja in predsednik tamkajšnjega občinskega odbora Slovenske ljudske stranke (SLS), ki ima tradicionalno močne povezave v domačem kmetijstvu. 

Vukašinovič je lani poleti kupil Mejo Šentjur, ne pa tudi nasedlih posojil DUTB do Meje Šentjur, ki jih je ta prevzela od prejšnjega lastnika, vplivnega celjskega poslovneža Darka Zupanca. Prepričan je, da so dolgovi bistveno nižji, kot skuša prikazati DUTB. Kljub temu se je Vukašinović poskušal dokopati do podjetja. Pri tem mu je pomagala vplivna ekipa pravnikov iz Maribora, ki so v preteklosti sodelovali pri poslih, v katerih so izpuhtele velike količine denarja državnih bank.  

Meja Šentjur je druga največja proizvajalka jajc v državi. Po zadnjih podatkih jih proizvede okoli 60 milijonov na leto. V najemu ima obsežna zemljišča, s tem pa ogromen potencial za rast.
Meja Šentjur je druga največja proizvajalka jajc v državi. Po zadnjih podatkih jih proizvede okoli 60 milijonov na leto. V najemu ima obsežna zemljišča, s tem pa ogromen potencial za rast.
Meja Šentjur

Kdo je resnično v ozadju nakupa Meje Šentjur, nikoli ni bilo znano. Sogovorniki blizu dogajanja, ki so želeli ostati neimenovani, kljub temu omenjajo več igralcev v ozadju - med drugim nekdanjega lastnika Darka Zupanca, ki ga izpostavljajo kot svetovalca. Pri več milijonov evrov vrednem prevzemu naj bi imeli pomembno vlogo tudi vplivni in premožni podjetniki iz Celja, pri katerih naj bi Vukašinovič celo iskal vire za financiranje. Med njimi naj bi bila predsednik upravnega odbora družbe Celjski Sejem Franc Pangerl in njen lastnik Boštjan Marovt, ki se je po naših informacijah tudi sam zanimal za prevzem Meje Šentjur. Vukašinović zanika, da bi pri kom od navedenih iskal vire financiranja.

Toda v boju je na koncu daljši konec potegnila DUTB. Ta je prek višjega sodišča v Ljubljani prevzela vodenje Meje Šentjur in nato sprožila tako imenovano upniško prisilno poravnavo. Z njo namerava rešiti zadolženost podjetja, ga poslovno sanirati in pripraviti na prodajo. Ključno vlogo pri vsem tem je imel direktor Meje Šentjur Križaj, a se je novo vodstvo DUTB odločilo, da ga zamenja.

Vukašinović, ki je uradno še vedno lastnik Meje Šentjur, je kljub vsemu prepričan, da bo po sodni poti "prevzel v upravljanje svojo lastnino". Opozarja, da je bil sklep o začetku upniške prisilne poravnave razveljavljen, sodišče pa je že razpisalo obravnavo, na kateri bo o tem ponovno odločalo. V kratkem bodo na sodišču odločali tudi o obstoju večmilijonskih poroštev Meje Šentjur, ki jih Vukašinović označuje kot nične.