Kako je Logar reševal posle Janševega golf partnerja

Anže Logar je kot poslanec SDS po razkritju nepravilnosti pri IT poslih Onkološkega inštituta pomagal braniti poslovne interese Andreja Marčiča, ki vrsto let dopustuje skupaj z Janezom Janšo.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 3. 11. 2022, 05:55


e52aaea1181432a02171_62614376
Janez Janša (levo) na jahti Andreja Marčiča, enega največjih dobaviteljev slovenskega zdravstva. Njegovi posli na Onkološkem inštitutu so se znašli pod vprašajem, a jih je pomagal rešiti Anže Logar.
24ur

Predsednik sveta SDS Anže Logar, zdaj kandidat za predsednika republike, skuša med kampanjo dajati videz, da s prvakom stranke Janezom Janšo ni v najboljših odnosih. Na volitvah tako uradno nastopa kot neodvisni kandidat. Na Logarjevih volilnih plakatih ni logotipa stranke. Z Janšo ju je bilo mogoče prvič videti skupaj šele ob njegovem preboju v drugi krog predsedniških volitev.

Toda še ne tako daleč nazaj je Logar branil poslovne interese Janševih najtesnejših prijateljev. V začetku leta 2020 je namreč Logar pomagal prikriti nepravilnosti pri poslih, ki jih je za Onkološki inštitut opravilo podjetje Marand v lasti Andreja Marčiča, golf partnerja Janeza Janše, s katerim sta večkrat skupaj dopustovala na otoku Mavricij v Indijskem oceanu. 

To je Logar počel kot predsednik parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. Z javnim pritiskom mu je uspelo doseči, da je Onkološki inštitut prekinil pogodbo s strokovnjakom za informatiko Sandijem Ogrizkom, ki ga je najel za pregled poslov z Marandom. Pri tem je Ogrizek odkril, da Onkološki inštitut krepko preplačuje te storitve, in številne druge nepravilnosti. Dober mesec dni zatem je oblast v državi prevzela Janševa vlada, Logar pa je v njej postal minister za zunanje zadeve.

Anže Logar je branil poslovne interese Janševih najtesnejših prijateljev, sicer največjih dobaviteljev slovenskega zdravstva.
Anže Logar je branil poslovne interese Janševih najtesnejših prijateljev, sicer največjih dobaviteljev slovenskega zdravstva.
Sašo Švigelj

Preberite še:
Anže Logar briše sledi, ki vodijo do SDS

Tudi za stokrat preplačevali IT storitve

Zgodbo o preplačevanju IT storitev na Onkološkem inštitutu je avgusta lani prvi objavil Reporter, nato še portal 24ur.com. Pred tem smo na necenzurirano.si objavili fotografije, ki so dokazovale, da Janša že vrsto let dopuste preživlja skupaj z Andrejem Marčičem in lobistom Božom Dimnikom, še enim od najvplivnejših dobaviteljev državnega zdravstva.

Daleč največji Marčičev naročnik je bil Onkološki inštitut, za katerega je njegovo podjetje Marand med letoma 2003 in 2019 opravilo za skoraj 18 milijonov evrov poslov, pri čemer ta znesek poleg razvojnih storitev vključuje tudi nakupe strežnikov in računalnikov za 1.200 zaposlenih. 

Toda ves čas so se pojavljali sumi, da Onkološki inštitut te storitve plačuje precej dražje od cen na trgu, vprašljivo pa naj bi bilo tudi, kaj za ta denar sploh dobi. Konec leta 2018, pod generalno direktorico Zlato Štiblar Kisić, so se jih na Onkološkem inštitutu odločili razčistiti. Najeli so informatika Sandija Ogrizka, ki je februarja 2019 pripravil prvo poročilo. Ugotovil je:

- da so računi za vzdrževanje vsako leto znašali milijon evrov, a težave v kliničnem informacijskem sistemu niso bile odpravljene,

- da je Marand ves čas diktiral, kako hitro, na kakšen način in za koliko denarja se bo sistem razvijal,

- da je Marand že v testni fazi zaračunaval aplikacije, ki potem niso delovale. V nekaterih primerih te aplikacije sploh niso bile še preizkušene.

Sandi Ogrizek (na fotografiji) je pregledal posle Maranda z Onkološkim inštitutom in ugotovil nepravilnosti. Toda njegovih predlogov niso upoštevali, tudi po posredovanju Anžeta Logarja pa je ostal brez pogodbe.
Sandi Ogrizek (na fotografiji) je pregledal posle Maranda z Onkološkim inštitutom in ugotovil nepravilnosti. Toda njegovih predlogov niso upoštevali, tudi po posredovanju Anžeta Logarja pa je ostal brez pogodbe.
24UR

- da so imeli računi, ki jih je izstavljalo podjetje, nerazumljive specifikacije,

- da so bile nekatere postavke na teh računih odveč oziroma so se podvajale. 

"Onkološki inštitut je Marandove storitve preplačal za od 10- do 100-krat. V poročilu sem predlagal tudi rešitve. Konec leta 2019 so se namreč morali pogovarjati o novem okvirnem sporazumu z Marandom, saj je prejšnji že potekel. Nato so mi čez noč sodelovanje odpovedali," nam je včeraj pojasnil Sandi Ogrizek.

Preberite še:
Kako Anžetu Logarju jemo iz roke #kolumna

Logarjev napad, ki je rešil Marčiča

Pri tem je imel pomembno vlogo tudi Anže Logar. V začetku februarja 2020 so nekateri mediji začeli problematizirati dejstvo, da je Onkološki inštitut 76.000 evrov vredno pogodbo z Ogrizkom sklenil brez javnega razpisa. Takoj zatem se je odzval Logar. Kot predsednik komisije za nadzor javnih financ je opozoril na domnevno sporno pogodbo, ki naj bi jo Ogrizek sklenil ob posredovanju takratnega poslanca Liste Marjana Šarca (LMŠ) Jožeta Lenarta. "Te navedbe vzbujajo dvom v nepristranskost člana komisije (Lenarta, op. a.), še posebej v luči predvidene obravnave revizij zdravstvenih zavodov," je govoril Logar. 

Toda s tem, ko je kazal s prstom na Ogrizka, je šel Logar na roke Marandu, ki ga v svojih nastopih sploh ni omenjal. Ne le, da o nepravilnostih na Onkološkem inštitutu ni bilo več govora. Ključni Marandovi ljudje so lahko kljub ugotovitvam poročila nadaljevali z delom za to zdravstveno ustanovo. Onkološki inštitut je namreč konec leta 2019 sklenil nov okvirni sporazum – le da tokrat s podjetjem Better v lasti Tomaža Gornika, enega od dveh glavnih partnerjev v Marandu. Marca lani so se dogovorili, da bo podjetje Better še eno leto vzdrževalo klinični informacijski sistem, v tem času pa pomagalo poiskati novega dobavitelja. 

To se do danes ni zgodilo. V zadnjih dveh letih je podjetje Better od Onkološkega inštituta prejelo že 1,47 milijona evrov. Z Onkološkim inštitutom še naprej posluje tudi Marčič. Njegovemu podjetju Integralis, ustanovljenem leta 2019, je oddal že za skoraj milijon evrov poslov. Tudi težave so ostale. Sredi lanskega decembra je na Onkološkem inštitutu zaradi izpada informacijskega sistema prišlo do zastoja pri obravnavi bolnikov z rakom. 

Fotografija, ki smo jo objavili na necenzurirano.si, dokazuje, da predsednik vlade in SDS Janez Janša že od leta 2003 z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva dopustuje v mondenih letoviščih na otoku Mavricij v Indijskem oceanu.
Fotografija, ki smo jo objavili na necenzurirano.si, dokazuje, da predsednik vlade in SDS Janez Janša že od leta 2003 z največjimi dobavitelji slovenskega zdravstva dopustuje v mondenih letoviščih na otoku Mavricij v Indijskem oceanu.
necenzurirano.si

Preberite še:
Černačeva pomoč šefici Logarjeve kampanje

"To, kar je govoril Logar, je bilo primitivno"

Medtem je Onkološki inštitut prenehal sodelovati s Sandijem Ogrizkom. "To, kar je takrat govoril Logar, je bilo zelo primitivno," danes poudarja Ogrizek. Na očitke, da ni imel izkušenj za delo za Onkološki inštitut, odgovarja: "22 let imam svoje podjetje, ki se ukvarja tudi z zdravstveno informatiko. Sem avtor informacijskih rešitev na področjih kartonov za sladkorne bolezni in srčnega popuščanja. 

Glede stikov s takratnim poslancem LMŠ pa je Ogrizek dejal, da ga je spoznal prek njegove soproge, ki je zdravnica na oddelku bolnišnice v Slovenj Gradcu, za katero so delali informacijske rešitve. "Z našim delom je bila zelo zadovoljna. Povabljen sem bil na odbor za zdravstvo, kjer sem predstavil nekatere možne rešitve za skrajšanje čakalnih vrst. Samo dodatni denar za to ne bo dovolj," je pojasnil Ogrizek, ki poudarja, da "so v slovenskem zdravstvu dobavitelji tisti, ki dirigirajo tempo in ceno vsega, kar naredijo". 

Primer je Logar prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Ta je res zaznala sum kršitev zakona o javnem naročanju, a je preučila tudi vsebino Ogrizkovih ugotovitev. O njih je obvestila urad informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik in računsko sodišče, ki ga danes vodi Jana Ahčin. O Marčiču, Dimniku, njunih poslih in druženjih z Janšo se Logar javno ni več oglašal.