Lastnik knjigarn na velikem nepremičninskem pohodu

Lastniku uspešne verige knjigarn Felix in enemu najbolj premožnih Slovencev je pred dnevi uspel največji nepremičninski posel do zdaj.

Avtor: Tomaž Modic
petek, 5. 4. 2019, 04:02


Necenzurirano prenos
Srečko Mrvar
Mediaspeed

Podjetnik Srečko Mrvar je bil leta 2014 tik pred tem, da prevzame Mladinsko knjigo, osrednjo slovensko založbo in svojega glavnega konkurenta. Toda od nakupa je odstopil in se raje usmeril v bolj donosne posle z nepremičninami.

Po tem, ko je v središču Ljubljane že kupil več poslovnih stavb, je Mrvarju pred nekaj dnevi uspel največji posel do zdaj. Po naših podatkih je postal lastnik osemnadstropne poslovne stolpnice na Verovškovi cesti, znane pod imenom Mega Center 1.

Bo stolpnico bolje upravljal kot bančniki?

Za stolpnico, v kateri je okoli 6.000 kvadratnih metrov najemnih površin, je po neuradnih informacijah plačal okoli devet milijonov evrov. Kupnina je le malce nižja od tiste, ki bi jo moral pred štirimi leti odšteti za Mladinsko knjigo.

Do zdaj je bila stolpnica v lasti bančne skupine Unicredit, ki pa v zadnjih letih z njenim upravljanjem ni bila pretirano uspešna. Projektno podjetje MCL Re je namreč do leta 2017 kljub pomanjkanju pisarn v Ljubljani in razmeroma visokim najemninam poslovalo z izgubo.

Mrvar je potrdil nakup stolpnice, ki ga je v večji meri financiral z bančnimi posojili. Ohranil bo dejavnost oddajanja pisarn, vendar bo moral izboljšati rentabilnost, da bi si lahko v doglednem času vrnil vložek. "Verjamem, da nam bo to uspelo," je dodal.

"Stavba je v celoti oddana prvovrstnim najemnikom, tako da nas to seveda zelo veseli. Morda se bo v bodoče sprostil kakšen prostor tudi za naše sodelavke in sodelavce založbe, saj smo praktično edina večja založniška hiša v Sloveniji, ki svojih upravnih prostorov nima v Ljubljani," je pojasnil.

Poslovanje osrednje založniške dejavnosti je sicer v zadnjih letih stabilno, iz nje pa ustvarja dovolj denarnega toka, da lahko odplačuje najeta bančna posojila. Kot je povedal Mrvar, so v lanskem letu ustvarili rekordne rezultate.

Srečko Mrvar, Verovškova
Srečko Mrvar, Verovškova
Mega Center Ljubljana
Srečko Mrvar, Verovškova
Srečko Mrvar, Verovškova
Mega Center Ljubljana

Nepremičninski mogotec

Vse več prihodkov lastnik verige knjigarn Felix ustvarja tudi z oddajanjem nepremičnin.

Kupljena poslovna stolpnica v ljubljanski Šiški bo namreč postala del nepremičninskega portfelja, ki je bil konec leta 2017 na papirju vreden okoli 14 milijonov evrov. Večino tega Mrvar financira s kapitalom, njegova podjetja pa so imela najetih za več milijonov evrov posojil.

Med drugim imajo v lasti večje skladišče v industrijski coni v ljubljanskih Črnučah, ki ga oddajajo družbi Mimovrste, naši največji spletni trgovini. V lasti imajo tudi prodajalno na Bavarskem dvoru, na Miklošičevi cesti in še na nekaterih drugih lokacijah.

Za vlaganja v nepremičnine so se sicer odločili zaradi vse težjih razmer v založništvu, kjer se je v zadnjih desetih letih prodaja prepolovila. "Bistveno je, da je dejavnost oddajanja nepremičnin izrazito bolj predvidljiva in dolgoročno stabilna, v našem primeru pa tudi bolj dobičkonosna. Tudi samo tveganje v poslovanju se je z dodatno dejavnostjo zmanjšalo," je povedal Mrvar.

Kupil in po višji ceni prodal občinsko stavbo

O tem, kako donosno je zanj vlaganje v nepremičnine, pričata dva posla, ki jih je sklenil že kmalu po propadlem nakupu Mladinske knjige.

Jeseni 2015 je na Čopovi ulici kupil poslovno-stanovanjski objekt, v katerem je že prej delovala ena od njegovih knjigarn. Po dostopnih podatkih je za nepremičnino odštel okoli 1,3 milijona evrov, njen nakup pa je financiral z lastnimi sredstvi.

Leto dni pozneje mu je uspel še boljši posel. Od Mestne občine Ljubljana je kupil prazno trinadstropno hišo na Mestnem trgu. Za spomeniško zaščiteno nepremičnino, ki jo je občina leta 2008 neuspešno prodajala za 3,2 milijona evrov, je novembra 2016 plačal vsega 1,365 milijona evrov in jo že prodal naprej po višji ceni.

Aprila lani jo je kupilo podjetje The Hotel LJ Andreja Kremljaka, ki jo bo predvidoma do poletja letos preuredilo v štirizvezdični garni hotel z 39 sobami in 80 posteljami. Gostom bo ponujalo le prenočišče in zajtrk. Po naših podatkih je za nepremičnino odštelo nekaj več kot dva milijona evrov.

To pomeni, da je Mrvar ustvaril visok dobiček. Če ne upoštevamo morebitnih vlaganj v prenovo objekta in plačanega davka na promet nepremičnin, si je v letu dni in pol vrnil celoten vložek in ob tem zaslužil dodatnega več kot pol milijona evrov.

Zakaj si je premislil in ni kupil Mladinske knjige

Glavnino premoženja je Srečko Mrvar ustvaril v založniški dejavnosti. Založbo Učila je ustanovil v začetku devetdesetih let in sprva izdajal literaturo za otroke, učila in učne pripomočke, pozneje pa se je njihovo ciljno občinstvo razširilo na mladostnike in odrasle.

Do preboja je prišlo leta 2002, ko so prenovili knjižni program, ustanovili knjižni klub Felix in pod istim imenom odprli prvo lastno knjigarno. Sledilo je obdobje širitve, v katerem so odprli skupno 15 knjigarn, v letu 2017 pa so prihodki že presegli osem milijonov evrov.

Mrvar je imel še višje cilje, želel je postati največji na trgu in se je že dogovoril za nakup Mladinske knjige, vendar na koncu ni plačal kupnine. Ocenil je, da bi bil posel preveč tvegan oziroma da bi bilo "socialističnega mastodonta" bolj smiselno likvidirati in postaviti na novo.

Temu pritrjujejo poznejše težave slabe banke pri poslovni sanaciji Mladinske knjige in vse glasnejša razmišljanja o njenem prenosu v državno last.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net