Policija preiskuje nekdanjega člana uprave SDH

Neuradno: kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes na več naslovih opravljajo hišne preiskave. Preiskujejo prodajo državnega deleža iz leta 2020.

Avtor: Primož Cirman
torek, 17. 10. 2023, 09:12


policija, policijsko vozilo
/
Marko Vavpotič

Po naših informacijah preiskujejo prodajo državnega deleža v družbi tveganega kapitala Meta Ingenium. Med osumljenimi naj bi bil tudi nekdanji član uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Boštjan Koler. Kot smo izvedeli, so kriminalisti NPU v okviru preiskave obiskali tudi sedež SDH. Pri kom vse opravljajo hišne preiskave, uradno ni mogoče izvedeti.  

To so potrdili tudi na policiji. Kot so pojasnili, so tri fizične osebe ozumljene zlorabe položaja ali zaupanja, za kar je zagrožena kazen od enega do osmih let v zaporu. "Velika protipravna premoženjska korist, ki je bila pridobljena s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, znaša preko 14 milijonov evrov, za isti znesek je oškodovano premoženje Republike Slovenije," so poudarili. 

"Osumljena fizična oseba je z namenom, da bi gospodarski družbi z območja Italije pridobila protipravno premoženjsko korist, zlorabila svoj položaj s tem, ko je sklenila škodljivo pogodbo o prodaji poslovnega deleža v družbi tveganega kapitala za bistveno nižjo ceno od realne, pri tem pa je vedela in se zavedala, da je družba z območja Policijske uprave Nova Gorica, v kateri je imela družba tveganega kapitala lastniški delež, v postopku prodaje in da bo prodana po visoki vrednosti. Dve fizični osebi pa sta kaznivo dejanje pomagali izvršiti," so pojasnili. 

NPU je tako danes opravil štiri preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju ljubljanske policijske uprave, hkrati pa preiskovalci Finančne straže (Guardia di Finanza) ob prisotnosti preiskovalcev NPU izvajajo štiri preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju Italije. 

Preberite še:
Policija ovadila Janševega šefa urada za boj proti pranju denarja

Prodali delež v družbi, ki je bila nato prevzeta po višji ceni

Gre sicer za posel iz julija 2020, torej iz obdobja tretje vlade Janeza Janše. Takrat je SDH prodal 49-odstotni delež države v družbi Meta Ingenium, sicer 11-odstotni lastnici podjetja Bia Separations, ki ga je ustanovil znani podjetnik Aleš Štrancar, zdaj največji lastnik portala Domovina.je. Takrat je SDH za svoj delež, ki ga je kupila italijanska družba Meta Venture, iztržil 2,5 milijona evrov. Upravljalec naložb v njej je bil Jurij Giacomelli, bolj znan kot nekdanji direktor Financ in predsednik uprave Dela.

Bistvo: podjetje Bia Separations je novembra 2020, torej le nekaj mesecev pozneje, prevzelo nemško podjetje Sartorius. Prevzem je bil vreden 360 milijonov evrov, od tega so Nemci 240 milijonov evrov plačali v gotovini, ostalo pa z delnicami družbe Sartorius Stedim Biotech. Če to kupnino preračumo, je torej jasno, da bi moral SDH ob prevzemu prejeti najmanj 18 milijonov evrov, a je na svojo škodo pred tem prodal delež za šestino te cene. 

Pozneje je nadzorni svet SDH v postopku prodaje deleža države v Meti Ingenium ugotovil določena odstopanja od standardov in internih aktov. Zato sta s položajev sporazumno odstopila člana uprave SDH Boštjan Koler in Boris Medica. Kot že omenjeno, prvega preiskujejo kriminalisti. Koler je bil sicer v upravo SDH imenovan jeseni 2018 in to v kvoti SD. V času posla pa je SDH začasno vodil Igor Kržan

Konec julija 2022 je SDH v zadnjih tednih mandata nekdanjega direktorja Janeza Žlaka s podjetji Meta Ventures in Meta Ingenium sklenil izvensodno poravnavo vseh sporov, po kateri je iz posla prejel še dodatnih 2,09 milijona evrov, skupaj torej pet milijonov evrov.

SDH
SDH
/

Na SDH so vedeli, da bo sledil bogat prevzem

Pri tem je ključno, da so na SDH poleti 2020, ko so prodali delež, očitno vedeli, da bo le nekaj mesecev pozneje sledil bogat prevzem. "SDH je bil v postopku prodaje Mete Ingeniumu seznanjen s postopkom prodaje družbe Bia Separations. Posredno naložbo v družbi Bia Separations je pogodbeno zavaroval s posebno klavzulo, ki omogoča pridobitev dodatne kupnine, če/ko bo prišlo do izstopa Mete Ventures iz lastništva družbe Bie Separations," so jeseni 2020 za časnik Finance pojasnili na SDH.

Zakaj je torej SDH sploh prodal delež v Meti Ingenium? "Družbe tveganega kapitala so gospodarske družbe, ki imajo skladno z Zakonom o družbah tveganega kapitala (ZDTK) poseben status t. i. družb tveganega kapitala. Njihova osnovna dejavnost je lastniško financiranje (tvegani in 'mezzanin' kapital) visokotehnoloških, razvojno-inovativnih malih in srednje velikih podjetij (MSP) s potencialom hitre rasti in prodorom na globalni trg. DTK, ustanovljene v Sloveniji v letu 2010, so sredstva za svoje poslovanje pridobile od RS (49 %) in zasebnih investitorjev (51 %)," so takrat odgovorili na SDH.

"Tako zbrana sredstva so v nadaljevanju vlagale v ciljna MSP. RS je sredstva v DTK-je investirala na podlagi javnega razpisa, ki je vključeval pogoj, da morajo biti ustanovljeni za določen čas. Posledično so bile DTK ustanovljene za časovno omejeno obdobje, temu obdobju bi sledila likvidacija," so še dodali na SDH.