Odvetnik SDS bo nadzoroval Luko Koper

Na današnji skupščini je vladajoča koalicija prevzela nadzorni svet Luke Koper.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 29. 6. 2021, 13:15


Franci Matoz
Franci Matoz je novi nadzornik Luke Koper.
STA

Država je kot največja lastnica vanj imenovala pet novih članov. To so:

Franci Matoz, odvetnik SDS in Janeza Janše, ki je od lani že član nadzornega sveta Slovenskih železnic,

Božidar Godnjavec, uslužbenec ministrstva za infrastrukturo, ki ga je država predlagala tudi za nadzornika Elektra Ljubljana. Oba z Matozom prihajata iz kvote SDS. 

Nevenka Črešnar Pergar, nekdanja generalna sekretarka Foruma 21, ki ga je ustanovil nekdanji predsednik Milan Kučan, in visoka funkcionarka v vladah LDS. V nadzorni svet Luke Koper je imenovana v kvoti NSi.

Rado Antolović, ki je nadzorni svet Luke Koper vodil že v času vlade Mira Cerarja (SMC), in

Andrej Koprivec, nekdanji projektni menedžer v Luki, ki je tudi nadzornik v Elektru Gorenjska, v preteklosti pa je nadzoroval Istrabenz in Avtotehno.

Luka Koper.
Luka Koper.
STA

Še največ razprave je bilo glede ponovnega imenovanja Rada Antolovića, enega od članov odbora direktorjev družbe DP World, ki upravlja s pristaniščem v Dubaju v Združenih arabskih emiratih. Mali delničar Viktor Udovič je namreč opozoril na nekatera domnevna neskladja v Antolovićevem uradnem življenjepisu, iz katerega po njegovo izhaja, da je začel delati že v drugem letniku srednje šole. Vprašanja so se pojavila tudi v zvezi z njegovo diplomo, ki naj bi jo pridobil na ljubljanski univerzi, kjer pa fakultete za pomorstvo ni bilo.

Po naših informacijah naj bi nadzornem svetu Luke Koper predsedoval Matoz, že v prihodnjih mesecih pa naj bi prišlo do sprememb v upravi, iz katere se bosta morala posloviti Irma Gubanec in Metod Podkrižnik, ki je vanjo prišel v kvoti SD. Po naših informacijah naj bi imel resnejše možnosti, da ostane v upravi, le njen predsednik Dimitrij Zadel, ki naj bi mu pri tem pomagala NSi.

Delničarji Luke Koper so sicer odločili, da se bo za izplačilo dividend namenilo skoraj 16 milijonov evrov, kar je 1,14 evra na delnico. To je malce več kot lani. Preostanek od skoraj 31 milijona evrov lanskega bilančnega dobička po sklepu skupščine ostaja nerazporejen.

Preberite še:
Janševa koalicija gre še nad Luko Koper