Franci Matoz izbral novega prvega moža Luke Koper

Kdo prihaja na vrh Luke Koper, čigav kandidat je in zakaj je zapustil prejšnji položaj v državnem podjetju?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
sreda, 24. 11. 2021, 14:50


Necenzurirano prenos
Dolgoletni direktor Geoplin Boštjan Napast bi lahko že danes postal novi predsednik uprave Luke Koper.
STA

Današnja seja nadzornega sveta Luke Koper, na kateri bi odločali o imenovanju novega predsednika uprave, je bila preklicana. Zakaj in ali je bil razlog neusklajenost med nadzorniki družbe, še preverjamo. Po naših informacijah pa je prvi kandidat za vodenje Luke Koper Boštjan Napast, nekdanji direktor Geoplina. Velja za kader NSi, od septembra letos pa je član nadzornega sveta Plinovodov, ki imajo v lasti plinovodno infrastrukturo.

Da bo Luka Koper dobila novega prvega moža, je bilo jasno že letos poleti. Takrat je koalicija v pristaniško družbo poslala Francija Matoza, dolgoletnega odvetnika SDS in Janeza Janše. Matoz je prevzel vodenje nadzornega sveta, kmalu zatem pa se je začel proces menjave vodstva - Dimitrija ZadelaIrme Gubanec in Metoda Podkrižnika. Do tega je prišlo po mirni poti, saj je uprava konec prejšnjega meseca sama odstopila s položaja. 

Dimitrij Zadel (levo) bi sprva moral ostati predsednik uprave Luke Koper, a so se karte premešale. Namesto njega zdaj na vrh pristaniške družbe prihaja Boštjan Napast.
Dimitrij Zadel (levo) bi sprva moral ostati predsednik uprave Luke Koper, a so se karte premešale. Namesto njega zdaj na vrh pristaniške družbe prihaja Boštjan Napast.
STA

Še poleti je sicer veljalo, da bo v upravi Luke Koper kot edini iz sedanje sestave ostal Zadel. Dosedanji predsednik uprave je namreč sprva užival podporo NSi, nato pa Anžeta Logarja, ministra za zunanje zadeve iz vrst SDS. A karte so se vmes premešale. Koalicija se je odločila v celoti prevetriti upravo Luke Koper. Kot prvega je Matoz za člana uprave izbral Roberta Rožaca, nekdanjega vodjo investicij v Luki Koper, ki je v času te vlade postal državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Andrej Vizjak. Namesto Zadela pa na položaj predsednika uprave očitno prihaja Napast.

Ta je v Geoplinu preživel več kot desetletje. V tem obdobju je večkrat zamenjal politične barve. Februarja 2008, v času prve Janševe vlade, je bil imenovan v nadzorni svet te energetske družbe. Takrat je veljal za kader SDS, pozneje pa je bil blizu dela stranke SD. Leta 2011, ko je vlado vodil Borut Pahor, so ga tako imenovali za direktorja Geoplina. S tega položaja se je poslovil v začetku septembra letos. Po naših informacijah je odšel, ker se ni strinjal s načrti Petrola, največjega lastnika Geoplina, da v poslovodstvo družbe ob glavnemu direktorju imenuje še prokurista. Zdaj Geoplin vodi Jože Bajuk, sicer tudi član uprave Petrola.