Video: Jelinčič bi streljal na migrante

Predsednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič je včeraj v državnem zboru govoril o streljanju na migrante.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 4. 3. 2020, 18:00


zmago jelinčič
"Jaz mislim, da je državo treba braniti z vsemi sredstvi, včasih tudi s streljanjem," je dejal Jelinčič.
STA

Turško odprtje meja za begunce in migrante iz Sirije in drugih držav je znova posadilo seme za evropske populistične in desne politike, ki v zadnjih dneh tekmujejo z izjavami, za katere v demokratičnih in civiliziranih družbah ne bi smelo biti prostora. Med njimi je tudi Zmago Jelinčič, poslanec in ustanovitelj SNS.

Včeraj je pred novinarji v državnem zboru eksplicitno govoril o streljanju migrantov. To dokazuje tudi video posnetek, ki ga objavljamo. "Jaz mislim, da je vse povedal tisti poljski poslanec. Če bodo migranti napadli našo mejo, bomo streljali," je dejal. Jelinčič je odgovoril na vprašanje novinarja Nova24TV, kaj pričakuje "za razliko od leta 2015, če pride do novega migrantskega vala". Prvotno začudenje večine novinarjev je prekinil kar sam Jelinčič. "Ja, poljski poslanec je to javno izjavil. Preberite si," je pojasnil prvak SNS. 

Kaj je povedal poljski poslanec

V mislih je imel nedavno izjavo Dominika Tarczyńskega, poslanca poljske vladajoče stranke Pravo in pravičnost. "Imam sporočilo za vse ilegalce. Če ne želite biti potisnjeni nazaj, aretirani ali ustreljeni, potem ne pridite na naše meje. Če ne boste prišli na poljsko mejo, ste varni," je Tarczyński povedal za kanal turške javne televizije TRT World. S to izjavo se je Jelinčič očitno strinjal.

Na dodatno vprašanje novinarjev o tem, kaj sam misli o tem, je Jelinčič ponudil dodatno pojasnilo. "Jaz mislim, da je državo treba braniti z vsemi sredstvi, včasih tudi s streljanjem," je dejal Jelinčič: "Če (migrant, op. a.) napade policista kdo z orožjem, mačeto ali celo ubije, jaz upam, da ga bo tisti policist, ki je tam zraven, ustrelil. To bi bilo normalno v vsaki državi. Pri nas še ni."

Jelinčič – razpihovalec lažnih novic

To seveda ni prvič, da Jelinčič razpihuje sovraštvo. Novembra 2018 je v državnem zboru govoril, da "migranti režejo glave, posiljujejo mladoletne otroke vseh spolov, koljejo po ulicah". "Nekaterim v državnem zboru je, izgleda, to povšeči!" je poudaril Jelinčič. Šlo je za popolno izmišljotino, saj po uradnih podatkih policije po begunskem valu leta 2015 ni prišlo do porasta nasilnih kaznivih dejanj, v katere bi bili vpleteni tujci.

Konec leta 2017, pol leta pred volitvami v državni zbor, se je na oglasnem panoju na njegovi hiši vrtel poziv stranke SNS "Migrante ven iz države!". Policija je proti Jelinčiču uvedla predkazenski postopek zaradi domnevnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Zahtevala je, naj pojasni, kdo je umestil napis na pano. Leta 2016, ko še ni bil poslanec, pa je prvak SNS na družbenih omrežjih širil teorije zarote o "silah iz ozadja", ki da porabljajo ogromne vsote denarja za islamizacijo Evrope. 

Zmago Jelinčič je med prvimi čestital Janezu Janši ob izvolitvi za mandatarja.
Zmago Jelinčič je med prvimi čestital Janezu Janši ob izvolitvi za mandatarja.
posnetek zaslona

Govori eno, dela drugo

Gre za isto retoriko in lažne novice, ki jih v Evropi širijo skrajno desna gibanja in politične stranke, v Sloveniji pa mediji iz kroga SDS. Ti imajo z Jelinčičem toplo-hladen odnos. 

Pred volitvami so na veliko povzemali njegove izjave, saj so se nadejali, da bo SNS pozneje vstopila v koalicijo s SDS. Ko je Jelinčič lani začel zagotavljati ključne poslanske glasove manjšinski vladi Marjana Šarca, so se obrnili proti njemu in kazali na njegovo dvoličnost. Medtem ko je Jelinčič javno kritiziral Šarčevo vlado v zvezi z migracijsko krizo, je recimo podprl rebalans proračuna, ki je predvidel slabe tri milijone evrov za oskrbo in nastanitev migrantov. 

Zdaj se bodo odnosi verjetno spet otoplili. Po nekaterih informacijah so Janšo ob glasovanju za mandatarja včeraj podprli vsi trije poslanci SNS, Jelinčič pa je včeraj izrazil prepričanje, da bo Janša dober predsednik vlade.