KPK: sumi korupcije pri nabavi mask in ventilatorjev

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pri preučitvi državnih nakupov zaščitne opreme v času prvega vala epidemije zaznala številna korupcijska tveganja. V preiskavi je več ljudi, tudi javnih uslužbencev. Določene zadeve bodo predali policiji.

Avtor: Tomaž Modic
četrtek, 5. 11. 2020, 11:07


robert šumi
Robert Šumi, predsednik KPK
sta

Na KPK so danes predstavili ugotovitve tematskega nadzora, ki so ga v preteklih mesecih izvedli na zavodu za blagovne rezerve in v drugih subjektih javnega sektorja, ki so kupovali zaščitno opremo za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

"Zavedamo so, da so bili postopki nabave zaščitne opreme izvedeni v času izrednih razmer, a tudi v takih razmerah je treba ravnati odgovorno in transparentno," je poudaril predsednik KPK Robert Šumi. Pojasnil je, da so zaznali večje število korupcijskih tveganj. Po njihovih ugotovitvah je pri državnih nakupih prišlo do težav pri sledljivosti, nejasnosti, neenakopravne obravnave ponudnikov, vplivanja v posameznih fazah postopkov ...

Številni klici, a nobenega lobističnega stika

Posebej opozarjajo na netransparentnost pri pregledovanju ponudb za dobavo zaščitne opreme, saj da se večina članov posebne medresorske delovne skupine, ki so jo ustanovili posebej za ta namen, s tem ni ukvarjala, ampak je to nalogo preložila na "pridružene člane". Posledica je bila veliko število neodprtih ponudb in primeri, ko so nekateri po posredovanju prek vrste prišli do posla.

/
/
STA

Po izbruhu afere pri državni nabavi zaščitne opreme so se pojavile številne informacije o tem, kako so poslanci, družinski člani članov vlade in drugi v imenu posameznih dobaviteljev klicali na zavod za blagovne rezerve. Kljub temu so na KPK ugotovili, da v vsem tem času v kabinetu predsednika vlade, na ministrstvu za gospodarstvo in v državnem zboru v zvezi z nabavo zaščitne opreme niso zabeležili niti enega lobističnega stika.

-> OGLEJTE SI POROČILO KPK

KPK se je pri pregledu osredotočila posle z zaščitnimi maskami vseh vrst in tudi ventilatorjev. Torej na posle, kjer je bilo največ sumov nepravilnosti, vmešavanja in vplivanja predstavnikov vlade ter domnevnega oškodovanja zaradi preplačil.

Preberite še:
NPU išče vezni člen med Počivalškom in Geneplanetom
Počivalškovi vedeli za milijonske provizije pri maskah
Nič jih ne ustavi: država spet kupila predrage maske

"Neobičajna komunikacija in nezakonita ravnanja"

Že v tem mesecu bodo na KPK proti odgovornim uvedli različne postopke. "Gre za več oseb, med njimi so tudi javni uslužbenci," je dejal Šumi, ki več podrobnosti zaradi interesa preiskave ne more razkriti. 

"Na podlagi zbrane dokumentacije, prejetih pojasnil ter opravljenih razgovorov s posameznimi osebami smo zaznali določeno neobičajno komunikacijo in neustrezna ravnanja oseb, ki so sodelovale v postopkih nabave zaščitne opreme," so opozorili na KPK. Posamezna ravnanja so ocenili kot nezakonita oziroma so presegla dovoljena ravnanja.

Poročilo o nadzoru so tudi že posredovali vladi, gospodarskemu, zdravstvenemu ministrstvu, zavodu za blagovne rezerve in upravi za zaščito in reševanje. V njem so priporočila, s katerimi bi preprečili ponovitev domnevno spornih praks.

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek
STA

Z vprašanjem gospodarnosti in zakonitosti poslov z zaščitno opremo se sicer poleg KPK ukvarjata tudi dve parlamentarni preiskovalni komisiji, računsko sodišče in policija.

Nabava zaščitne opreme v času epidemije COVID-19 postaja ena največjih afer v zgodovini samostojne Slovenije. Mediji smo obširno razkrivali podrobnosti konkretnih poslov, zavajanja odgovornih in sume nepravilnosti. Na necenzurirano.si smo že pred časom objavili dosje o aferi maske.

Kot prvi politično odgovornost nosi Zdravko Počivalšek, minister za gospodarstvo, pristojen tudi za zavod za blagovne rezerve. Toda v poslih z opremo so imeli različne vloge tudi ljudje z drugih ministrstev, iz kabineta predsednika vlade Janeza Janše, iz vrst političnih strank z desnega pola, različni lobisti in ljudje, ki so zaslutili poslovno priložnost življenja.

Preberite še:
Izbranci z zaščitno opremo služili kot še nikoli
Jelka Godec je o ventilatorjih poročala Janši
Milijonsko oškodovanje proračuna pri zadnjih nakupih mask