Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

Šli smo po sledi informacij, da so znani slovenski lobist Marko Pogorevc in več direktorjev največjih domačih gradbincev skupaj obiskali Vatikan. Kaj je bil namen potovanja? In kdo vse je šel zraven?

Avtor: Primož Cirman
torek, 30. 4. 2024, 05:55


870457_151-vatikan
Pogorevc je skupino direktorjev nekaterih največjih slovenskih gradbenih podjetij peljal v Vatikan.
Tinkara Zupan

Bil je ponedeljek zjutraj, 8. aprila, ko se je na ljubljanskem letališču zbrala manjša skupina ljudi. Šlo je za direktorje nekaterih največjih domačih gradbincev, ki od države dobivajo sto in več milijonov vredna javna naročila pri gradnji cest in železnic. Parkirali so svoje avtomobile in se vkrcali na zasebno letalo, ki lahko sprejme do sedem potnikov. Nebo je bilo jasno. Dobro uro pozneje je letalo pristalo na letališču v Rimu.

Tam jih je pričakalo še eno znano ime iz slovenskega poslovnega sveta - Marko Pogorevc, nekdanji generalni direktor policije, ki v zadnjem desetletju in pol deluje kot lobist. Skupino gostov je peljal v Vatikan, kjer jim je organiziral zasebni ogled najmanjše države na svetu.

Informacijo, da je Pogorevc v začetku aprila menedžerje nekaterih največjih slovenskih gradbenih podjetij peljal v Vatikan, nam je v zadnjem tednu dni potrdilo več, med sabo nepovezanih virov. Čeprav naj bi šlo za zasebno druženje, gre za novico, ki je v interesu javnosti.

Pogorevc je namreč oseba z vplivom, ki ima odlične povezave na slovenski desnici, v Vatikanu, med domačimi gradbinci, na Telekomu Slovenije in drugod. Velja za nekakšno presečišče poslovnih interesov. Četudi se je pred tremi leti uradno upokojil, še vedno deluje kot lobist. Sodeluje tudi z nekaterimi domačimi gradbinci, ki se v zadnjih letih pri velikih državnih projektih povezujejo v konzorcije, zaradi česar jim nekateri očitajo sume kartelnega dogovarjanja. Gradbinci jih odločno zanikajo.

Kdo vse je torej šel v Vatikan? In kaj je bil namen obiska?

Marko Pogorevc je dober prijatelj z Janezom Škrabcem, prvim človekom Rika.
Marko Pogorevc je dober prijatelj z Janezom Škrabcem, prvim človekom Rika.
Mediaspeed

Preberite še:
Kdo v Ljubljani kupuje luksuzna stanovanja brez kredita

Riko: Vaših vprašanj ne komentiramo

Kdo so bili Pogorevčevi gostje, uradno ni mogoče ugotoviti. Nekateri viri so nam naštevali tudi direktorje, ki so nam pozneje zanikali, da bi kadarkoli potovali v Vatikan. Več vodilnih menedžerjev domačih gradbincev nam na vprašanja o tem ni odgovorilo. Po javno dostopnih podatkih se je letalo, najeto pri enem od podjetij za oddajanje letal, še isti večer vrnilo v Ljubljano.

Za zdaj je tako jasno le, da je pot organiziral Marko Pogorevc in da je šel v Vatikan tudi Janez Škrabec, direktor in solastnik Rika, sicer dober Pogorevčev prijatelj. "Kot zasebno podjetje tovrstnih vprašanj ne komentiramo oziroma na njih ne odgovarjamo," so nam sporočili iz Rika. Med drugim nas je zanimalo, kakšen je bil namen potovanja.

Do tega je sicer prišlo v obdobju med dvema pomembnima javnima razpisoma. Le mesec dni prej je namreč v Vatikan je sicer Škrabčev Riko oddal najcenejšo ponudbo za nadgradnjo železniške postaje na Jesenicah.

Gre za projekt, ki se je v zadnjih letih močno podražil. Že uradna vrednost projekta se je skupaj z davkom na dodano vrednost (DDV) z 81 milijonov evrov zvišala na 126 milijonov evrov. Vrednost ponudbe, ki jo je oddal Riko, znaša 170 milijonov, torej enkrat več od prvotno ocenjene. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki je podražitve sprva skušala javno braniti, je sredi aprila odredila revizijo projekta na Jesenicah.

Državni infrastrukturni projekti se krepko dražijo.
Državni infrastrukturni projekti se krepko dražijo.
Sašo Švigelj

Preberite še:
To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in državna podjetja

Upokojeni Pogorevc lani z več kot milijon evrov prihodkov

Konec tega meseca pa se je iztekel tudi ponovljeni razpis za gradnjo železniške postaje v Ljubljani. Tudi v drugo sta se nanj prijavila ista ponudnika: konzorcij treh družb, ki ga vodi Železniško gradbeno podjetje (SŽ-ŽGP), in celjska družba Vzdrževanje in obnova cest (VOC). Prvi je oddal cenejšo ponudbo, vredno 247 milijonov evrov, ki ocenjeno vrednost del z davkom presega za 36 milijonov evrov.

Čeprav Pogorevca v dogovarjanju o teh poslih ni mogoče zaslediti, že nekaj let pa ne nastopa v javnosti, nam je več sogovornikov zatrdilo, da nekaterim gradbincem še vedno pomaga pri "urejanju zadev". Do zdaj je bilo znano, da Pogorevc praktično vse direktorje večjih gradbenih podjetij osebno pozna, ne pa tudi, da jih vodi na potovanja.

Marko Pogorevc dela tudi za Stojana Petriča.
Marko Pogorevc dela tudi za Stojana Petriča.
Primož Lavre

Da Pogorevc še zdaleč ni zgolj upokojenec, dokazujejo tudi poslovni rezultati dveh njegovih podjetij: Fronteksa in Atlantik Group. Lani sta skupaj ustvarili kar 1,1 milijona evrov prihodkov in več kot pol milijona evrov čistega dobička. Kdo so njuni naročniki, ni mogoče ugotoviti. Rekordne rezultate sta obe podjetji sicer ustvarili leta 2021, v drugem letu vlade Janeza Janše. Takrat sta Pogorevčevi podjetji beležili kar 1,23 milijona evrov prometa in že komaj verjetnih 714 tisoč evrov plusa.

Nekdanji šef policije kupuje elitna stanovanja brez hipotek

Kot že omenjeno, iz javnih virov ni znano, kdo vse so naročniki, ki Pogorevcu omogočajo tako visoko donosnost njegovega poslovanja, in kaj sodi med storitve, ki jih zanje opravlja. Toda večino tega denarja Pogorevc očitno vlaga v nepremičnine, najraje v prestolnici.

Poslovni rezultati podjetja Fronteks

/
/
Ebonitete.si

Poslovni rezultati podjetja Atlantik Group

/
/
Ebonitete.si

V luksuznem kompleksu Šumi je tako kupil 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje, za katerega je odštel 400 tisoč evrov. V začetku lanskega leta je postal lastnik 102 kvadrata velikega stanovanja v palači Schellenburg, vrednega skoraj milijonov evrov. Konec lanskega leta je kupil še 92 kvadratov veliko stanovanje v soseski Koseško okno, ki jo je zgradil Kolektor. Vse te nakupe je opravil, ne da bi zanje najel posojilo pri banki. V Ljubljani ima v lasti še več drugih nepremičnin.

Pogorevc svoje naklonjenosti do cerkve in povezanosti z njenimi vodilnimi nikoli ni skrival. Čeprav naj bi bila pot v Vatikan namenjena zasebnemu druženju, pa ne gre spregledati dejstva, da je imela cerkev v preteklosti pomembno vlogo v dogajanjih na domačem gradbenem trgu. Zaslombo cerkve sta imela tako pokojni nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar, ki je 20 let veljal za absolutnega vladarja slovenskega gradbeništva, kot gradbena podjetja iz Italije, ki so želela v Sloveniji priti do velikih državnih projektov. Eden od teh je bil Grassetto, za katerega je v Janševem kabinetu lobiral tudi kardinal Franc Rode.