Kdo je Bosanec, ki kupuje kamnolome v Sloveniji

Zakaj se je šentjurski podjetnik, ki je opravljal sanacijska dela na območju stare Cinkarne, odločil za prodajo kamnolomov? Komu jih je prodal in koliko je zanje iztržil?

Avtor: Tomaž Modic
petek, 1. 3. 2019, 11:02


Necenzurirano prenos
kamnolom, Mineral
Mineral

Družba Mineral iz Podpeči pri Brezovici, ki upravlja več kamnolomov po državi in zaposluje več kot 70 ljudi, dobiva novega lastnika.

Do zdaj je bila v lasti podjetnika Marjana Urleba iz Šentjurja. Za prodajo se je odločil sedem let po tem, ko jo je kupil iz stečajne mase nekdanje finančne družbe Poteza. Podatki o poslovanju kažejo, da mu ni uspel napovedani poslovni preporod.

Mineral je po novem v lasti nemško-bosanske skupine Ukras, ki se ukvarja z gradnjo poslovnih in stanovanjskih objektov. V njegovi lasti so tudi betonarne ter številni kamnolomi in rudniki v regiji jugovzhodne Evrope. Prisoten je tudi na slovenskem trgu. 

Prvi mož in lastnik Ukrasa je Fehim Selek iz Sarajeva. O njem ni veliko znanega, razen tega, da je lastnik tovarne nogavic Ključ iz Novega Pazarja v Srbiji.

Za Mineral več kot tri milijone evrov

"Odločili smo se za prodajo družbe kapitalsko močnemu partnerju," je pojasnil Marjan Urleb. "Za takšno zgodbo (oživitev poslovanja kamnoloma, op. p.) potrebuješ veliko energije, zato smo jo raje prepustili drugemu," je dodal.

Posel je po naših informacijah vreden več kot tri milijone evrov, slabo polovico kupnine pa namerava Ukras poravnati z dobavo kamna in drugih izdelkov. Z nemško-bosansko skupino bo Urleb torej sodeloval še naprej.

Kamnolom na Lesnem Brdu blizu Vrhnike
Kamnolom na Lesnem Brdu blizu Vrhnike
Mineral
Urleb je očitno dobro unovčil naložbo v Mineralu. Po dostopnih podatkih je zanj leta 2011 odštel okoli tri četrt milijona evrov. V družbo  je nato vložil še dodatnih 400 tisoč evrov lastnih sredstev.

Vložena sredstva si je po naših informacijah že povrnil. Že leta 2017, ko je Ukrasu prodal polovični delež in se začel poslovno povezovati z njim, je na bančni račun prejel okoli 1,3 milijona evrov.

Za preostalo polovico lastništva, ki ga je Ukras prevzel konec lanskega leta, je iztržil še 500 tisoč evrov in si zagotovil dobavo materiala v vrednosti 1,5 milijona evrov.

Gradijo v Nemčiji, vse več delajo tudi v Sloveniji

Novi lastnik Minerala ima glavni sedež v Bochumu v Nemčiji, povezane družbe pa v vseh državah nekdanje Jugoslavije.

Najbolj je dejaven v nemških mestih Bonn, München in Köln, v preteklosti pa je dobival tudi projekte v Zagrebu, Beogradu, Sarajevu in drugih večjih mestih v regiji.

V zadnjih letih se vedno bolj uveljavlja tudi v Sloveniji. Podjetje Ukras-AG, ki je formalno v lasti Adele Selek-Mešić, je v letu 2017 prihodke od prodaje podvojilo na skoraj deset milijonov evrov.

V slovenskem podjetju Ukras-AG trenutno iščejo več deset novih zaposlenih.
V slovenskem podjetju Ukras-AG trenutno iščejo več deset novih zaposlenih.
posnetek zaslona

Pri aktualnem širjenju v regiji jim bo v veliko pomoč tudi dostop do lastne surovine, ki so ga pridobili z nakupom Minerala. Ta namreč upravlja tri kamnolome:

- za pohorski granit (tonalit) v Cezlaku,

- za marmor na Lesnem Brdu blizu Vrhnike in

- za kamen podpečan v Podpeči.

Mineral je v Sloveniji še posebej aktiven na področju tlakovanja trgov in ulic v več mestih, med drugim v Ljubljani. Poleg tega se ukvarja tudi s področjem gradbeništva.

Kamnolom v Podpeči
Kamnolom v Podpeči
Mineral

Ni jim uspelo zvišati prihodkov

Pomemben razlog za prodajo je tudi poslovanje Minerala, ki je daleč od napovedi ob nakupu leta 2011.

Tedaj so napovedovali nove investicije v posodobitev proizvodnje, nove trge, nove kupce in tudi bistveno povečanje prihodkov, ki so še v letu 2010 znašali 4,7 milijona evrov, ob tem pa tudi zvišanje dobička.

Nasprotno je Mineral v letih 2015 in 2016 posloval z visoko izgubo in dosegel najnižje prihodke do zdaj. V letu 2017 je poslovanje nekoliko popravil, ustvaril je 3,7 milijona evrov prihodkov in minimalni dobiček.

Po dostopnih podatkih ima Mineral tudi določene težave z likvidnostjo, račune pa v zadnjem letu plačuje z od 31- do 60-dnevno zamudo. To je bistveno manj od dejavnosti.

Urleb dobiva nove posle v Celju

Marjan Urleb ima v lasti tudi podjetje Stonex, ki se med drugim ukvarja s sanacijo zemljine. Že leta 2015 ga je celjska občina pod vodstvom župana Bojana Šrota izbrala za okoli milijon evrov vredna sanacijska dela na območju stare Cinkarne. Ta denar zdaj občina terja od Cinkarne Celje. Pred kratkim so v Celju po besedah Urleba dobili nov posel.

Urleb je bil v preteklosti tudi član nadzornega sveta družbe Center Naložbe, družbe iz verige Boška Šrota, ki se je lotil pozneje propadlega menedžerskega prevzema Skupine Laško.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net