V tajnosti prodajajo zlato kokoš športnih stav

Kdo kupuje Športno loterijo, monopolista na domačem trgu športnih stav? In zakaj jo nekateri lastniki želijo prodati?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 16. 5. 2023, 05:55


1675340156-tiskovna-planica-056-230202-lv-1675339573998
Športna loterija se je znašla pred prodajo. Za to naj bi si prizadevali njeni lastniki, med katerimi je Smučarska zveza Slovenije, ki ji predseduje Enzo Smrekar (na fotografiji).
Luka Vovk

Že več mesecev mimo oči javnosti tečejo postopki za prodajo Športne loterije, monopolista na trgu športnih stav, ki letno obrne več kot 100 milijonov evrov. 

Po informacijah, ki jih je za necenzurirano.si potrdilo več virov, je v igri za nakup le en kandidat. Gre za konzorcij družb, za katerimi stoji češki kapital, ki ima v Sloveniji že v lasti več podjetij, in spletnega velikana Entain, enega od največjih ponudnikov iger na srečo. Ta ima v lasti blagovne znamke Bwin, Sporting Bets in Party Poker. Kot smo neuradno izvedeli, predstavniki konzorcija že nekaj časa opravljajo skrbni pregled Športne loterije. Njen predsednik uprave Luka Steiner za pojasnila včeraj ni bil dosegljiv.

Prodaja Športne loterije bi popolnoma spremenila domači trg športnih stav in iger na srečo. Že več kot desetletje si namreč mednarodni spletni ponudniki prizadevajo v Slovenijo vstopiti s pridobitvijo koncesije. Toda vsi dosedanji poizkusi spremembe zakonodaje so propadli – in to prav zaradi zaščite položaja Športne loterije, enega največjih plačnikov v blagajno Fundacije za šport, ki ta denar nato razdeli športnim zvezam. 

S prevzemom Športne loterije bi se položaj obrnil. Po sedanji ureditvi bi monopolisti dejansko postali tuji ponudniki. Kakršne koli spremembe zakonodaje, ki bi trg odpirale novim ponudnikom, jim zato ne bi bile več v interesu. Četudi se bodo lastniki s kupcem dogovorili o prodaji, bo moralo poslu zeleno luč prižgati še ministrstvo za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič.

Luka Steiner, predsednik uprave Športne loterije
Luka Steiner, predsednik uprave Športne loterije
STA

Preberite še:
Šircelj bi odprl Slovenijo tujim loterijskim družbam

Smučarji bi prodali. Pri Bobincu se še odločajo.

Športna loterija ima šest lastnikov. Tri športne organizacije (Smučarska zveza Slovenije, Nogometna zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije) imajo skupaj v lasti 57 odstotkov delnic. Preostalih 43 odstotkov je v rokah Loterije Slovenije, Pošte Slovenije in podjetja Mont. 

V športnih krogih ni skrivnost, da so prodaji že nekaj časa najbolj naklonjeni v smučarski zvezi (SZS), ki ji predseduje Enzo Smrekar. Ali zveza, ki se je v preteklosti že znašla v hudih finančnih težavah, spet potrebuje denar, ni znano. Še leta 2021 pa je bila v najboljšem finančnem položaju doslej. Na zadnji dan leta 2021 je imela na bančnih računih skoraj dva milijona evrov. Konec februarja je organizirala svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, kjer je bilo precej manj gledalcev od napovedi. Na SZS včeraj niso želeli dajati izjav. 

Zaveznika naj bi SZS skušala najti v Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS). Od lanskega decembra ga vodi Franjo Bobinac, ki ga je v boju za ta položaj med prvimi podprl prav Smrekar. O prodaji bodo člani izvršnega odbora OKS znova govorili prihodnji teden. Do takrat bodo pridobili tudi cenitev njihovega 20-odstotnega deleža.

Na Nogometni zvezi Slovenije (NZS), ki jo vodi Radenko Mijatović, naj bi bili po naših informacijah prav tako naklonjeni prodaji. "Če se morebitna ponudba za nakup deleža izkaže finančno ustrezna v luči nenehnih prizadevanj za odprtje trga iger na srečo, jo je potrebno ustrezno obravnavati in na podlagi korektne analize in vrednotenja sprejeti premišljeno odločitev, ki bo zasledovala poslovne, kakor tudi strateške cilje in konkurenčnost družbe," so pojasnili na NZS.

Prodaji naj bi bili naklonjeni tudi na nogometni zvezi, ki jo vodi Radenko Mijatović. Včeraj so poudarili, da bo treba vsako finančno ponudbo ustrezno obravnavati.
Prodaji naj bi bili naklonjeni tudi na nogometni zvezi, ki jo vodi Radenko Mijatović. Včeraj so poudarili, da bo treba vsako finančno ponudbo ustrezno obravnavati.
Jurij Kodrun

Preberite še:
Kaj imajo skupnega športne stave in družinski prijatelj Širclja

Zakaj je v igri le en ponudnik? 

Vsi ti naj bi si želeli Športno loterijo prodati zaradi več preteklih poskusov spremembe igralniške zakonodaje. Če bi prišlo do odprtja trga za tuje stavnice, bi družba naenkrat dobila veliko konkurenco, kar bi poslabšalo njene rezultate in znižalo vrednost. V času prejšnje vlade pa se je zapletalo celo pri podaljšanju koncesije.

Toda več sogovornikov, ki niso želeli biti imenovani, se čudi, zakaj se lastniki Športne loterije niso odločili deležev prodati v odprtem prodajnem postopku, s katerim bi preverili zanimanje na trgu.

Prodaji tako javno nasprotujejo le v Fundaciji za šport, kjer se bojijo, da "bo potencialni kupec zasledoval le svojo željo po maksimiranju dobička, ob tem pa (...) ne bi obdržal odgovornega pristopa do koncesijskih dajatev, ki so glavni vir financiranja fundacije". Svet Fundacije za šport sicer vodi Branko Zorman, nekdanji poslanec SMC, ki je leta 2018 predlagal zakon, s katerim bi lahko koncesije za športne stave v Sloveniji pridobili tudi tuji ponudniki. 

Med kupci tudi direktor češkega lastnika Pop TV

Po naših informacijah ima konzorcij, ki je v zadnjih tednih pregledoval poslovanje in bilance Športne loterije, več članov. Temu je tako zaradi lastniških omejitev, saj ima lahko po sedaj veljavni zakonodaji vsak lastnik v lasti največ petino delnic. 

Entain je eden vodilnih ponudnikov spletnega igralništva v Evropi, ki ima tako kot drugi velikani sedež na britanskem otoku Man. Pod svojim okriljem ima številne blagovne znamke.
Entain je eden vodilnih ponudnikov spletnega igralništva v Evropi, ki ima tako kot drugi velikani sedež na britanskem otoku Man. Pod svojim okriljem ima številne blagovne znamke.
Entain

Eden od njih je Entain, ki kotira na londonski borzi, sedež pa ima na otoku Man v Irskem morju, znani davčni oazi. Že lani poleti so v podjetju napovedovali širitev v države srednje in vzhodne Evrope. Drugi je češki naložbeni sklad Emma Capital. Ustanovil ga je Jiří Šmejc, novi generalni direktor in solastnik češke finančne skupine PPF, ki ima v Sloveniji že v lasti družbo Pro Plus, lastnico Pop TV in Kanala A. 

Entain in Emma Capital imata tudi skupno naložbo. To je SuperSport, največji spletni ponudnik športnih stav na Hrvaškem. Z njim je povezan tudi tretji član konzorcija za prevzem Športne loterije, češki sklad KKCG v lasti Karla Komarka, enega najbogatejših Čehov. Ta je bil namreč do leta 2018 večinski lastnik SuperSporta.

V konzorciju naj bi bila tudi slovaško-češka finančna skupina J&T, največja zasebna lastnica Petrola, ki obvladuje dobrih 15 odstotkov delnic. V preteklosti se je zanimala za nakup Cinkarne Celje, financirala pa je tudi prevzem Alpine, ki je od lani v lasti češke družbe K&H. Največji lastnik J&T je češki poslovnež Daniel Křetínský, ustanovitelj holdinga EPH, ki je leta 2021 postal 49-odstotni lastnik tovornega prometa Slovenskih železnic (SŽ).

Preberite še:
Kdo je zmagal v boju za ključni vir denarja za slovenski šport

Rekordno leto za Športno loterijo

Že več let je Športna loterija na udaru tujih spletnih stavnic, kot so bet-at-home, bwin in bet365, pri katerih na tisoče Slovencev vplačuje športne stave. Kljub temu, da je Športna loterija po zakonu monopolist, se slovenski igralci športnih stav skoraj brez težav izognejo oviram, ki jih je na spletu postavila država. K tujim ponudnikom jih privabljajo tako večja ponudba stav kot ugodnejše kvote. 

/
/
ebonitete.si

Toda Športna loterija za lastnike še vedno predstavlja kokoš, ki nese zlata jajca. Kljub padcu prihodkov v času epidemije covid-19 je poslovala z visokim dobičkom, ki je lani dosegel rekordnih skoraj štiri milijone evrov. Temu primerne so tudi dividende. V lanskem letu so si delničarji izplačali okoli 3,2 milijona evrov bruto. Od tega je Smučarska zveza Slovenije prejela 653.000 evrov.

Športna loterija je sicer v letu 2021, ko je še čutila posledice epidemije, obračunala za 5,8 milijona evrov koncesijske dajatve za Fundacijo za šport in Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, kar je le malce manj kot v letu 2019. Rekordni lanski prihodki v višini 107 milijonov evrov pa se bodo zagotovili že odrazili tudi v višjih koncesijskih dajatvah.