Kaj kupujejo Dončić, Merlak, Boscarol in drugi slovenski milijonarji #foto

Kam denar vlagajo najbolj premožni Slovenci, ki so obogateli s kriptovalutami, razvojem mobilnih aplikacij in igralnih avtomatov, izdelavo ultralahkih letal in dobavo medicinskega materiala in opreme.

Avtor: Tomaž Modic
sreda, 26. 7. 2023, 05:55


nepremičnine-bogati
Na fotografiji: Joc Pečečnik, Luka Dončić, Damian Merlak, Diana Dimnik in Ivo Boscarol.
STA/Primož Lavre

Če bi imeli milijon evrov, kaj bi naredili z denarjem? Na to vprašanje bi večina najbolj uspešnih in premožnih Slovencev zelo verjetno odgovorila enako - porabili bi jih za nakupe luksuznih nepremičnin na prestižnih lokacijah.

Nekdanji lastnik Pipistrela Ivo Boscarol, kriptomilijonar Damian Merlak, igralniški mogotec Joc Pečečnik, ustanovitelja Outfit7 Iza in Samo Login, košarkarski superzvezdnik Luka Dončić, ena največjih dobaviteljic javnega zdravstva Diana Dimnik in številni drugi slovenski podjetniki, poslovneži in športniki so namreč velik del premoženja, ki so ga ustvarili, vložili v stanovanja, vile, posestva, golf igrišča, hotele, gradbene parcele in poslovne objekte.

Ocenili so, da bo njihov denar s tem, ko ga bodo "pretopili" v nepremičnine, v prihodnosti zanesljivo ohranjal vrednost in se plemenitil. Še posebej to velja za nepremičnine na najbolj elitnih lokacijah v Ljubljani, v Triglavskem narodnem parku in na Obali.

Preberite še:
Boscarol si je kupil trgovski center. Toliko milijonov je odštel zanj.

Boscarol ima najraje poslovne nepremičnine ...

Največ denarja je do sedaj porabil Boscarol. Lani je za družbo Pipistrel, ki jo je prodal Američanom, dobil več kot 200 milijonov evrov. Desetino tega, 25 milijonov evrov, je doniral občini Ajdovščina. Del kupnine je razdelil med zaposlene v Pipistrelu. Preostalo je začel vlagati v različne naložbe, ki morajo "prinesti določen donos in ohranjati oziroma povečevati njegovo vrednost".

Trgovski center v Mariboru, ki ga je kupil Ivo Boscarol.
Trgovski center v Mariboru, ki ga je kupil Ivo Boscarol.
Boscarol

Kot smo razkrili, je za nakup nakupovalnega središča Mercator hipermarket Tabor II v Mariboru, ki spada med tri največje v državi, odštel 37 milijonov evrov z DDV. Za več kot šest milijonov evrov je kupil Kolosej v ljubljanskem BTC, ki ga zdaj prenavlja. V neposredni bližini je kupil deset hektarjev veliko zemljišče, na katerem je možna gradnja skoraj 1000 stanovanj. Zanj je plačal 30 milijonov evrov.

Kolosej je bil naprodaj iz stečaja podjetja Kolosej kinematografi, ki ga je lastniško obvladoval Sergej Racman.
Kolosej je bil naprodaj iz stečaja podjetja Kolosej kinematografi, ki ga je lastniško obvladoval Sergej Racman.
Bobo

Večino lastništva družbe Boscarol, ki je lastnica vsega naštetega premoženja, je ajdovski podjetnik prepustil svoji hčeri. Tudi sicer ga je mogoče označiti za najbolj skromnega med tistimi na seznamu najbolj premožnih Slovencev. Še danes namreč Boscarol živi v starejši hiši sredi Ajdovščine.

Preberite še:
Kriptomilijonar Merlak rubi podjetje, ki je odneslo ministra

... Merlak pa prestiž in luksuz

Popolno nasprotje je Merlak, ki je obogatel s podjetjem Bitstamp, eno največjih borz s kriptovalutami na svetu. Že več let se namreč v javnosti postavlja z luksuznimi nepremičninami, športnimi avtomobili najvišjega cenovnega razreda in luksuznimi jahtami.

V ozadju hotel Bohinj, ki ga je kupil in prenovil Merlak.
V ozadju hotel Bohinj, ki ga je kupil in prenovil Merlak.
Žiga Intihar

20 milijonov evrov vredna jahta Damiana Merlaka.
20 milijonov evrov vredna jahta Damiana Merlaka.
Instagram

V tej stavbi v Dubaju ima stanovanje Merlak.
V tej stavbi v Dubaju ima stanovanje Merlak.
revija zvezde

Njegova največja investicija v Sloveniji doslej je nakup turističnih objektov v Bohinju. Nedolgo po prodaji Bitstampa, za katerega je leta 2018 dobil več kot sto milijonov evrov, je postal lastnik hotelov Zlatorog in Bohinj, aparthotela Bohinj in Ski hotela Vogel, ki jih je vmes že obnovil. Podjetje Alpinia, ki upravlja hotele, je lani imelo več kot štiri milijone evrov prihodkov in 400 tisoč evrov dobička.

Manj sreče je imel z naložbo v kmetijsko podjetje KŽK iz Žabnice, prek katerega je imel v Cerkljah na Gorenjskem, v Hrastju in na Sorškem polju v lasti več kot tisoč glav živine. Vanj je vložil štiri milijone evrov, prodal pa ga je za vsega milijon evrov. Leta 2020 je vložil 15 milijonov evrov v podjetje NGEN, ki ima v lasti in upravljanju 30 megavatov velikih Teslinih baterijskih hranilnikov. Ti so priključeni na slovenski prenosni elektroenergetski sistem in pomagajo pri povečanju samooskrbe z elektriko.

Merlak je veliko denarja porabil tudi za nepremičnine, ki jih sam uporablja. V Dubaju je leta 2019 kupil stanovanje za osem milijonov evrov. Še tri milijone evrov pa je porabil za izgradnjo vile z bazenom nad Portorožem.

Vila Epos na Bledu, ki sta jo leta 2017 za 2,4 milijona evrov kupila Iza in Samo Login.
Vila Epos na Bledu, ki sta jo leta 2017 za 2,4 milijona evrov kupila Iza in Samo Login.
Primož Lavre

Preberite še:
Rekordi dobaviteljev v zdravstvu: milijonski dobički, vile in jahte

Vile in luksuzna stanovanja na Bledu in v Ljubljani

V nepremičnine najraje vlagajo tudi nekdanji lastniki Outfit7, ki so zanj v začetku leta 2017 iztržili kar milijardo dolarjev. Le nekaj tednov zatem sta zdaj že nekdanja zakonca Iza in Samo Login kupila vilo in skoraj poldrugi hektar zemljišča na Mlinem na Bledu. Prek fundacije v Liechtensteinu imata v lasti tudi vilo v Rožni dolini in na Prešernovi cesti v Ljubljani ter hiši v Vodicah in na ljubljanskem Golovcu. Leta 2021 sta v srbski pokrajini Vojvodina kupila za več kot štiri tisoč hektarjev kmetijskih zemljišč in na njih vzpostavila ekološko kmetijo.

V nepremičnine rad vlaga tudi Luka Dončić, ki je v petih sezonah ameriške lige NBA zaslužil okoli 69 milijonov dolarjev, najmanj deset milijonov dolarjev letno pa naj bi mu prinesle tudi različne sponzorske pogodbe. Leta 2019 je na elitni lokaciji pri igrišču za golf Smlednik kupil vilo za 1,84 milijona evrov in še zemljišče v neposredni bližini. Lani jeseni pa je za 1,9 milijona evrov kupil še večjo hišo v Zadobrovi na vzhodnem obrobju Ljubljane.

Luka Dončić je oktobra lani za 1,9 milijona evrov kupil večjo hišo v Zadobrovi na vzhodnem obrobju Ljubljane.
Luka Dončić je oktobra lani za 1,9 milijona evrov kupil večjo hišo v Zadobrovi na vzhodnem obrobju Ljubljane.
Primož Lavre

Vila Luke Dončića pri Smledniku.
Vila Luke Dončića pri Smledniku.
Primož Lavre

Številni premožni Slovenci so si v zadnjih treh letih omislili tudi stanovanje v luksuznem objektu Šumi v središču prestolnice, nekateri so zanje odšteli več kot milijon evrov. Ob njem je zrasel tudi hotel. Med investitorji v ta projekt so Gašper Koren iz Zemante in še dva kriptopodjetnika Tim Mitja Žagar in Jani Valjavec, soustanovitelja Iconomija. Žagar in Valjavec na Parmovi v Ljubljani gradita tudi pet stolpičev, v katerih bo skupno 68 stanovanj.

Večina ljudi, ki so kupili luksuzna stanovanja v Šumiju, za to niso potrebovali najeti posojila. Imeli so dovolj lastnih sredstev.
Večina ljudi, ki so kupili luksuzna stanovanja v Šumiju, za to niso potrebovali najeti posojila. Imeli so dovolj lastnih sredstev.
Sa. R.

Preberite še:
Pečečnik kupil še obubožano tekstilno tovarno

Kaj vse je kupil Pečečnik in kaj gradi Diana Dimnik

Pečečnik, ki je igralniško skupino Interblock prodal za več kot 300 milijonov evrov, je spomladi za 16 milijonov evrov kupil okoli 6.600 kvadratnih metrov poslovnih prostorov za Bežigradom v Ljubljani. Gre za območje nekdanje tiskarne Mladinske knjige. Konec minulega leta je Pečečnik postal lastnik družbe Golf Arboretum, ki upravlja največje igrišče pri nas. O dodatnih nakupih se pogovarja tudi z drugimi lastniki igrišč v Sloveniji.

Pečečnik je novi lastnik podjetja Moda Mi&Lan.
Pečečnik je novi lastnik podjetja Moda Mi&Lan.
Jure Kljajić

Pečečnik je eden redkih, ki vlaga tudi v podjetja. Prejšnji mesec je postal lastnik Primorskih skladov, ene od manjših družb za upravljanje investicijskih skladov pri nas. Kot smo razkrili, je pred dnevi postal lastnik podjetja Moda Mi & Lan. Ta v je leta 2015 v Gornjih Petrovcih odprl obrat, v katerem zaposluje veliko šivilj propadle tekstilne tovarne Mura. Toda v zadnjih mesecih je zašlo v velike finančne težave in se znašlo pred bankrotom.

Tudi seznam njegovih neuspešnih poslov je dolg. Kot smo poročali, se je Pečečnik zanimal za nakup 31 tisoč kvadratnih metrov velikega zemljišča v ljubljanskem BTC, a ga je premagala družba BTC, ki že upravlja oziroma ima v lasti večino istoimenskega nakupovalnega središča. Hotel je kupiti tudi Cinkarno Celje in letalskega prevoznika Adria Airways, pod velikim vprašanjem pa je tudi prenova starega Plečnikovega stadiona za Bežigradom.

Diana Dimnik v ljubljanskem BTC gradi poslovno stavbo.
Diana Dimnik v ljubljanskem BTC gradi poslovno stavbo.
DCB Montana

Več nepremičninskih projektov sta imela tudi brata Klemen in Matija Šešok, nekdanja lastnika svetovalne družbe Taxgroup, ki je od blizu spremljala največje in sporne tajkunske privatizacije v državi, tudi menedžerske prevzeme Merkurja in Perutnine Ptuj. Nekaj časa sta se ukvarjala z vodenjem družbe Iskra, ki je v večinski lasti njunega očeta Dušana Šešoka.

Še vedno sta med večjimi lastniki družbe Ilana, ki v Beogradu gradi logistični center. Na Litostrojski v Ljubljani stoji poslovna stavba, ki je že dalj časa v njuni lasti. Novo poslovno stavbo v BTC medtem gradi Diana Dimnik, hči znanega lobista Boža Dimnika in edina lastnica podjetja Mediasi, ki je v zadnjih 20 letih s posli za slovenske bolnišnice in druge javne zavode zaslužilo več kot 230 milijonov evrov.