Boscarol si je kupil trgovski center. Toliko milijonov je odštel zanj.

V letu dni od prodaje Pipistrela je Ivo Boscarol porabil že veliko večino 200-milijonske kupnine. Kaj vse je kupil in koliko je plačal za to?

Avtor: Tomaž Modic
torek, 20. 6. 2023, 15:50


ivo boscarol
Ivo Boscarol je porabil že več kot polovico kupnine, ki jo je dobil za Pipistrel.
Primorske novice

Ivo Boscarol, nekdanji lastnik podjetja Pipistrel in eden od najbogatejših Slovencev, je za nakup nakupovalnega središča Mercator hipermarket Tabor II v Mariboru odštel 37 milijonov evrov z davkom na dodano vrednost (DDV).

To je razvidno iz dokumentacije, s katero razpolagamo v uredništvu. Njegova družba Boscarol je v začetku meseca podpisala pogodbo o nakupu nepremičnine, ki jo je prodajala Nova KBM. Po do zdaj znanih podatkih iz nepremičninskih baz gre z naskokom za največji posel s poslovnimi nepremičninami v letošnjem letu.

Nakupovalni center v Mariboru spada med tri največje v državi. Zgrajen je bil leta 2011 in ima 23 tisoč kvadratnih metrov uporabnih površin in več kot 800 parkirnih mest, od tega 570 v pokriti garaži. V njem je poleg Mercatorjevega nakupovalnega centra še približno 50 drugih trgovin in več gostinskih lokalov. "Kompleks nudi tudi nove razvojne priložnosti, saj ima možnost nadgradnje in dozidave treh poslovnih stolpičev," so ob nakupu poudarili v družbi Boscarol.

Nakupovalno središče v Mariboru, ki ga je kupil Boscarol, je tretje največje v državi.
Nakupovalno središče v Mariboru, ki ga je kupil Boscarol, je tretje največje v državi.
Boscarol

V začetku letošnjega leta je družba Boscarol že kupila tudi večje poslovne prostore v trgovskem centru City v središču Maribora. Po naših informacijah je za različne naložbe, večinoma nakupe nepremičnin, porabila že več kot polovico denarja, ki ga je Boscarol dobil za Pipistrel.

Preberite še:
Obsojeni direktor si je na črno zgradil plažo na Hrvaškem #foto

Kaj sta kupila v Ljubljani in komu sta donirala

Kot je znano, je sredi lanskega leta novi večinski lastnik ajdovskega proizvajalca lahkih električnih letal postal maerički Textron. Zanj je Boscarolu odštel približno 218 milijonov evrov. Ustanovitelj v Pipistrelu ohranja manjši poslovni delež, še nekaj časa pa bo ostal tudi svetovalec in zaslužni predsednik podjetja.

Desetino tega denarja, 25 milijonov evrov, je doniral občini Ajdovščina, ki ga bo porabila za gradnjo novega zdravstvenega doma in nakup helikopterja, pa tudi nekatere druge projekte. Del kupnine je razdelil med zaposlene v Pipistrelu. Preostala sredstva je začel vlagati v različne naložbe, ki morajo "prinesti določen donos in ohranjati oziroma povečevati njegovo vrednost".

Marca letos, po kar 22 letih delovanja, je Kolosej zaprl vrata. Namesto njega bo zdaj tam zaživela Odiseja.
Marca letos, po kar 22 letih delovanja, je Kolosej zaprl vrata. Namesto njega bo zdaj tam zaživela Odiseja.
STA

Tako je družba Boscarol, v kateri ima 70-odstotni delež njegova hči Anastasia Taja Boscarol, v zadnjem letu dni postala lastnica naslednjih naložb:

- septembra je na dražbi za 6,4 milijona evrov kupil stavbo Koloseja v ljubljanskem BTC. V objektu bi rad poleg kino dejavnosti vzpostavil neke vrste družabno-poslovni center. Kolosej je bil naprodaj iz stečaja družbe Kolosej kinematografi, ki jo je lastniško obvladoval Sergej Racman. Ta je poskušal preprečiti prodajo nepremičnine, a na koncu ni bil uspešen.

- v istem mesecu je od Žita kupil deset hektarjev veliko zemljišče v BTC. Zanje je odštel okoli 30 milijonov evrov. O vprašanje o načrtih z njim je odgovoril, da se ve, kaj potrebuje Ljubljana, to so stanovanja, hoteli, poslovni centri. Po občinskem prostorskem načrtu je tam mogoča gradnja 990 stanovanj v stolpnicah, visokih do 100 metrov, ter trgovsko-poslovnega centra.

Ogromno zemljišče v BTC, ki ga je Boscarol kupil od Žita. Na njem bo med drugim gradil stanovanja.
Ogromno zemljišče v BTC, ki ga je Boscarol kupil od Žita. Na njem bo med drugim gradil stanovanja.
Finance

- januarja je kupila nekaj manj kot enoodstotni delež Primorske hranilnice Vipava, ki ima okoli 200 milijonov evrov bilančne vsote. Pripravljena je odkupiti deleže preostalih lastnikov. Lastništvo hranilnice je sicer razpršeno med številne delničarje.

Preberite še:
Hrvaško posestvo Zidarjevega bankirja

Kako Boscarol financira nepremičninske posle

Družba Boscarol je imela konec lanskega leta, še pred nakupom poslovnih nepremičnin v Mariboru, za okoli 82 milijonov evrov premoženja. Lani je imela 700 tisoč evrov prihodkov, a je poslovala z visoko izgubo, ki je znašala skoraj dva milijona evrov.

Njena lastnika jo očitno v veliki večini financirata s posojili. Družba je imela namreč decembra lani za kar 50 milijonov evrov finančnih obveznosti, verjetno do Iva Boscarola. Stroški financiranja so znašali kar 2,8 milijona evrov. Glede na to, da je z nakupi nepremičnin začela šele v drugi polovici leta, iz tega izhaja, da plačuje več kot 10-odstotne obresti.