Kriptomilijonar Merlak rubi podjetje, ki je odneslo ministra

Mladi poslovnež, ki so ga kriptovalute izstrelile v sam vrh najbogatejših Slovencev, je pri eni od naložb utrpel večmilijonsko izgubo. Zakaj je po denar moral na sodišče?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 11. 7. 2023, 05:55


merlak1 HotelBohinj-15.7.2021-otvoritev-FotoZigaIntihar-115
Damian Merlak je v govejo farmo na Gorenjskem vložil štiri milijone evrov. Večino denarja je že izgubil, do preostanka pa bo poskušal priti prek sodišča.
Žiga Intihar

Eden najbogatejših Slovencev Damian Merlak, ki je obogatel s podjetjem Bitstamp, eno največjih borz s kriptovalutami na svetu, ima precej manj uspeha pri nekaterih drugih poslih v Sloveniji.

Leta 2014 je postal lastnik kmetijskega podjetja KŽK iz Žabnice, prek katerega je imel v Cerkljah na Gorenjskem, v Hrastju in na Sorškem polju v lasti več kot tisoč glav živine. Kmalu zatem je ugotovil, da so ga njegovi partnerji prinesli naokoli. KŽK je moral najprej spraviti iz rdečih številk, da ga je lahko nato prodal. Zanj je iztržil le milijon evrov, štirikrat manj od tega, kolikor je vložil vanj. Toda tudi ta denar bo očitno moral izterjati po sodni poti.

Slovenski kriptomilijonar je tako v začetku letošnjega leta vložil zahtevo za izvršbo zoper družbo BK Agro, ki ji je leta 2019 prodal podjetje KŽK. Od nje zahteva plačilo nekaj manj kot 1,1 milijona evrov in še okrog četrt milijona evrov zamudnih obresti. Podjetje KŽK je sicer širši javnosti postalo lani spomladi - ob izbruhu korupcijske afere zaradi brezplačnega dopustovanja v Bohinju, ki je s položaja odnesla takratnega kmetijskega ministra Jožeta Podgorška.

Preberite še:
Afera Podgoršek: po našem razkritju jo preiskuje tožilstvo

Kupili podjetje, a nikoli poravnali kupnine

KŽK je od leta 2019 v rokah podjetja BK Agro, ki ima tri lastnike. Največji, 50-odstotni delež ima kmet Peter Burger iz Most pri Komendi, preostalo pa obvladujeta mariborska odvetnika Zvonko in Aleš Kolšek.

Potem ko je Sklad kmetijskih zemljišc in gozdov podjetju KŽK odpovedal pogodbo o zakupu zemljišc, je prihajalo do incidentov med kmeti in ljudmi iz KŽK.
Potem ko je Sklad kmetijskih zemljišc in gozdov podjetju KŽK odpovedal pogodbo o zakupu zemljišc, je prihajalo do incidentov med kmeti in ljudmi iz KŽK.
KŽK Kmetijstvo

Po naših informacijah bi moral Merlak od njih celotno kupnino prejeti najpozneje do decembra 2020, a se je očitno zapletlo zaradi epidemije novega koronavirusa. V tem času je trpelo tudi poslovanje KŽK, vendar je podjetje v letih 2020 in 2021 ustvarilo dobiček. Po dveh letih čakanja je Merlaku potrpljenje pošlo, zato se je po pomoč obrnil na mariborsko okrajno sodišče, ki je njegovi zahtevi tudi ugodilo.

Merlakova glavna tarča so lastniški delež v KŽK in njegove nepremičnine. Gre za več deset hektarjev kmetijskih zemljišč na Gorenjskem. Poleg tega več kot 20 zaposlenih obdeluje tudi več sto hektarjev zemljišč, ki jih najemajo od države oziroma sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. KŽK je sicer lani ustvaril 2,7 milijona evrov prihodkov in 74 tisoč evrov dobička, kar je največ od Merlakovega izstopa iz lastništva.

Burger nam je po objavi članka sporočil, da bodo Merlaku plačali kupnino. "Merlaku sem hvaležen za vsak dan, ko nas je čakal za denar. Mislim, da tega ne bi naredil nihče drug. Preživljali smo zelo težke čase in to ne po naši krivdi. On nas je razumel. Da je dal izvržbo, ga čisto razumem in mu ne morem čisto ničesar očitati. Merlak bo dobilplačano. Podjetje dela dobro in že lahko veliko vlagamo v posodobitve in razvoj," je pojasnil. 

Preberite še:
Korupcija ministra: račun za hotel je plačalo podjetje, ki toži državo

Na Gorenjskem izgubil tri milijone evrov

Že zdaj je tudi jasno, da je Merlak z vlaganjem v govejo farmo izgubil več milijonov evrov. Po naših podatkih je za njen nakup plačal 3,3 milijona evrov. Pozneje pa naj bi za sanacijo njenega poslovanja porabil še okoli 500.000 evrov. Ko je vse skupaj prodal, si lahko obeta, da bo nazaj dobil le četrtino vložka.

Leto dni po našem razkritju, da so mu plačali račun za dopust v Bohinju, je nekdanji minister za kmetijstvo Jože Podgoršek v preiskavi zaradi suma kaznivega dejanja.
Leto dni po našem razkritju, da so mu plačali račun za dopust v Bohinju, je nekdanji minister za kmetijstvo Jože Podgoršek v preiskavi zaradi suma kaznivega dejanja.
Bobo

S tem, ko je uradno izstopil iz lastništva KŽK, se je odpovedal tudi kmetijskim subvencijam. Teh je KŽK od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano od konca leta 2019 prejel za več kot 1,5 milijona evrov.

Ta znesek se je v zadnjih dveh letih močno zmanjšal, saj so se s skladom zapletli v pravni spor. Do težave je prišlo, ker naj bi KŽK del zemljišč brez soglasja oddajal v podzakup kmetom, s čimer naj bi kršil pogodbo. Sklad je zato odpovedal pogodbo, kar bi pomenilo finančni zlom KŽK. Zato so v KŽK leta 2019 vložili tožbo in začasno preprečili odvzem zemljišč. Sojenje je pri koncu. Zadnja obravnava na okrajnem sodišču v Kranju je bila aprila letos, zdaj vpleteni čakajo sodbo.

Z omenjenim sporom je povezana tudi afera, ki je s položaja odnesla enega od ministrov prejšnje vlade.

Preberite še:
Objavljamo račun, ki so ga za Podgorška plačali Merlakovi

Ministru plačali račun za dopustovanje v Bohinju

Aprila lani, nekaj dni pred parlamentarnimi volitvami, smo na necenzurirano.si razkrili afero tedanjega ministra za kmetijstvo iz vrst NSi Jožeta Podgorška. Ta je le nekaj mesecev pred tem s soprogo dopustoval v Merlakovem hotelu Bohinj, pri čemer je 800 evrov visok račun za počitnice plačal KŽK. Kot rečeno, je bil ta v istem času v sodnem sporu z državo zaradi kmetijskih zemljišč, pri njegovem reševanju pa je računal na pomoč ministra.

Račun za dopustovanje ministra Jožeta Podgorška, ki ga je hotel Bohinj v lasti Damiana Merlaka izstavil družbi KŽK.
Račun za dopustovanje ministra Jožeta Podgorška, ki ga je hotel Bohinj v lasti Damiana Merlaka izstavil družbi KŽK.
necenzurirano.si

Podgoršek je več dni zatrjeval, da je pri plačilu računa prišlo do napake, saj da bi mu ga morali poslati naknadno. Toda na laž so ga postavili v KŽK. Podgoršek naj bi od uslužbencev hotela celo zahteval, da stornirajo račun za sobo, ki ga je to podjetje že plačalo. Pozneje je zadevo obžaloval. S položaja ministra je odstopil, vendar je funkcijo opravljal do izteka mandata prejšnje vlade.

Že takrat smo zapisali, da je minister ravnal v nasprotju s protikorupcijsko zakonodajo, ki funkcionarjem prepoveduje sprejemanje daril, saj je prejel neupravičeno korist. To je v poznejšem postopku potrdila tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Ugotovila je, da iz zadeve izhajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, zato prijave v delu, ki se nanaša na sprejemanje daril, ni sprejela v nadaljnjo obravnavo, pač pa jo je odstopila v pristojno reševanje tožilstvu.

Hotel Bohinj
Hotel Bohinj
Booking.com

KŽK je hotel prodati tudi staro hišo

Pozneje smo na našem portalu razkrili, da se je Podgoršek s KŽK dogovarjal tudi o nakupu skoraj sto let stare nepremičnine v Srednji vasi pri Kamniku. Želel jo je prodati po visoki ceni, za več kot 200.000 evrov. Hišo je leto dni pred tem podedovala Podgorškova soproga in je nujno potrebna obnove. Do dogovora med ministrom in KŽK na koncu sicer ni prišlo.

Toda vse to je potrjevalo informacije, da je bil Podgoršek več mesecev v rednih stikih s predstavniki KŽK in se z njimi dogovarjal ne samo o brezplačnem oddihu v Bohinju, ampak tudi o drugih poslih v zameno za podporo.