Kaj čaka zaposlene v drugi največji zavarovalnici?

Razkrivamo vsebino pogodbe o prodaji Adriatica Slovenice, druge največje slovenske zavarovalnice, ki jo je KD Group maja prodala Generaliju. Kaj čaka zaposlene in kako bodo Italijani plačali kupnino?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 17. 7. 2018, 04:00


Necenzurirano prenos
Adriatic Slovenica
STA

V uredništvu smo pridobili pogodbo o prodaji Adriatica Slovenije, ki jo je maja letos slovenski finančni holding KD Group sklenil s kupcem, italijanskim zavarovalniškim velikanom Generalijem.

Gre za 245 milijonov evrov vreden posel, s katerim bo nastala druga največja zavarovalniška skupina v Sloveniji.

A sprememba lastništva medtem prinaša veliko negotovosti za več kot tisoč zaposlenih v koprski zavarovalnici.

Gabrijel Škof, predsednik uprave Adriatica Slovenice
Gabrijel Škof, predsednik uprave Adriatica Slovenice
STA

V pogodbi nič o ohranitvi števila zaposlenih

V pogodbi o prodaji, ki jo je prejšnji teden potrdila še skupščina KD Group, namreč ni mogoče najti nobenih zavez o ohranitvi števila zaposlenih v Adriaticu Slovenici, poslovalnicah družbe ali poslovnega sedeža v Kopru.

Zavarovalnica Adriatic Slovenica, ki je v lanskem letu obračunala za 307 milijonov evrov zavarovalnih premij, ima po zadnjih podatkih 1.009 zaposlenih, kar je nekoliko manj kot v letu 2016.

Po vsej Sloveniji imajo kar 377 mest za sklepanje zavarovanj. Poslovne enote imajo v Kopru, Postojni, Novi Gorici, Ljubljani, Kranju, Novem mestu, Celju, Mariboru in Murski Soboti, poslovalnice pa v Domžalah, Idriji, Krškem, Slovenj Gradcu in Ribnici.

Stroški dela se zvišujejo

Obratovalni stroški Adriatica Slovenice so se lani zvišali zlasti na račun stroškov dela. Ti so bili precej višji kot v letu 2016, in sicer so se zvišali z 31,5 na 35 milijonov evrov.

Dodatno težavo bi lahko pomenil osip zbranih premij v letošnjem letu. V prvem četrtletju, ko je bil prodajni postopek v polnem teku, je Adriatic Slovenica obračunala 1,5 odstotka manj premij. Ves trg se je medtem povečal za skoraj šest odstotkov.

Kakšne načrte ima Generali s koprsko zavarovalnico in ali namerava po prevzemu izpeljati racionalizacijo njenega poslovanja, še preverjamo. V slovenskem Generaliju, kjer so lani prvič presegli sto milijonov evrov premij, je po zadnjih podatkih 451 zaposlenih.

Kaj je še v pogodbi

Pogodba predvideva še:

  1. Da KD Group ne bo takoj prejel vseh 245 milijonov evrov kupnine. Del sredstev, okrog 40 milijonov evrov, bo ostal na začasnem računu, KD Group bo ta sredstva prejel v prihodnjih 24 mesecih, po tem, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji.
  2. Še pred koncem posla si je lahko KD Group izplačal več kot 10 milijonov evrov bruto dividend iz Adriatica Slovenice.
  3. V KD Group so se tudi zavezali, da se v prihodnjih treh letih v Sloveniji in na Hrvaškem ne bodo ukvarjali z zavarovalništvom in upravljanjem premoženja, kar je glavna dejavnost Adriatica Slovenice in KD Skladov. V tem času tudi ne bodo smeli novačiti njunih zaposlenih.
  4. Da Adriatic Slovenica in njena družba za upravljanje KD Skladi nista edini naložbi, ki ju kupuje Generali. Pod okrilje italijanske skupine bo namreč prešla tudi največja ljubljanska veleblagovnica Nama, ki je v lanskem letu ustvarila skoraj 17 milijonov evrov prihodkov, to je največ doslej. Njena glavna vrednost so sicer nepremičnine v prestolnici in Škofji Loki. Adriatic Slovenica ima v lasti 49 odstotkov Name, z Zavarovalnico Triglav, ki prav tako obvladuje slabo polovico delnic, pa zanjo že dalj časa išče novega lastnika.

Posel bo sklenjen v drugi polovici leta 2018

Iz Generalija so sporočili, da nam trenutno ne morejo posredovati pomembnejših informacijah o dogovoru o prodaji Adriatica Slovenice.

Vanja Hrovat, predsednica uprave Generalija
Vanja Hrovat, predsednica uprave Generalija
STA
"Dogovor namreč še vedno čaka na potrditev pristojnih regulativnih organov. Predvidevamo, da bo posel sklenjen v drugi polovici leta 2018. Po strateškem pomenu akvizicije ostajata naši prioriteti skrb za zadovoljstvo strank obeh zavarovalnic in ohranjanje skupnega položaja na slovenskem zavarovalniškem trgu," so nam pojasnili.

Enako so nam zatrdili v KD Group, kjer bodo sicer morali z denarjem iz kupnine poplačati še:

  • posojila, ki so jih najele družbe iz skupine KD Group,
  • odkupiti delnice in obveznice skupine KD Group, ki so sedaj v lasti Adriatica Slovenice, in
  • odkupiti kinokompleks v Mariboru, v katerem domuje Maribox.

Maribox bo ostal v domačih rokah

V 245-milijonski posel ni vključen mariborski kinematograf Maribox.

Ta je zaživel pred dobrim letom dni, ko so se v KD Group odločili, da bodo zaradi slabega ugleda spremenili ime in celostno grafično podobo tedanjega Koloseja Maribor. Podjetje Projektor, ki upravlja Maribox, je v lanskem letu povečalo prihodke na 1,8 milijona evrov.

Nepremičnino, v kateri deluje kinocenter, bodo še pred koncem prevzema prenesli na eno od družb v skupini KD Group.

Škof: hitrejši in boljši razvoj

Predsednik uprave Adriatica Slovenice Gabrijel Škof je sicer po podpisu pogodbe o prodaji dejal, da bodo z novim lastnikom postali del velike, ugledne in močne mednarodne skupine, kar jim bo omogočilo bistveno hitrejši in boljši razvoj.

Dodal je, da z novim lastnikom še ni imel nobenih resnih stikov in niti ne ve natančno, kakšne načrte ima. Pričakuje pa, da bodo pogovori stekli takoj, ko bodo izpolnjeni pogoji za prenos delnic.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net