Janševo reševanje vojaka Hojsa

Je bil napovedan odstop notranjega ministra Aleša Hojsa le manever, s katerim se je rešil interpelacije?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 8. 7. 2020, 13:18


janez janša
Janez Janša
dk

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs očitno do nadaljnjega ostaja na položaju. Po tem, ko je prejšnji torek sporočil, da je nepreklicno odstopil, je namreč danes prišlo do preobrata. Vlada Janeza Janše v roku sedmih dni v državni zbor ni poslala Hojsove odstopne izjave, s katero bi se morali na julijski seji seznaniti poslanci. To posledično pomeni, da Hojs še naprej ostaja minister.

Gre za manever, ki ga v treh desetletjih slovenske parlamentarne demokracije še nismo videli. Prejšnji torek dopoldne je Hojs na novinarski konferenci vlade zatrdil, da je nepreklicno odstopil. Poudaril je, da je Janša njegov odstop sprejel. Isti dan je Hojs objavil daljšo odstopno izjavo. Za odhod z vrha ministrstva je okrivil "udbovsko-partijske strukture" znotraj policije, ki je isti dan opravljala hišne preiskave pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku

Še prejšnji četrtek so nam v Janševem kabinetu zatrdili, da "bo odstopna izjava ministra Hojsa posredovana skladno s poslovniškimi roki". Toda to se ni zgodilo. V državnem zboru je še vedno ni, zastavica pa je vmes že padla. To je danes zjutraj povzročilo veliko zmedo. Vinko Gorenak, državni sekretar v Janševem kabinetu, se je tako na kolegiju državnega zbora branil, da o tem, kaj je s Hojsovo odstopno izjavo, nima podatkov. Celo Hojs je danes poudaril, da z Janšo o tem še ni govoril. 

Razprava na današnjem kolegiju predsednika državnega zbora.
Razprava na današnjem kolegiju predsednika državnega zbora.
Državni zbor

V vsakem primeru je SDS s tem manevrom ob popolnem ponižanju parlamenta že dosegel najmanj en cilj. Hojsu je namreč prihranil razpravo ob interpelaciji zaradi odločitve ministrstva, ki je odpravilo prepoved koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. V začetku junija so jo vložile štiri opozicijske stranke: SD, LMŠ, Levica in SAB. Poslanci bi interpelacijo morali obravnavati na julijski seji.

Toda predsednik državnega zbora Igor Zorčič (SMC) interpelacije proti Hojsu ni uvrstil na dnevni red seje. Ali se je tako odločil zaradi Hojsovega odstopa, ki to v resnici ni bil, še preverjamo. V tem primeru ostaja odprto vprašanje, zakaj je Zorčič sprejel to odločitev, saj odstopne izjave nikoli ni bilo v parlament. Se je o tem posvetoval z Janšo? Na Zorčičeva pojasnila še čakamo.

Danes dopoldne je sicer Zorčič poudaril, da interpelacije ni uvrstil na dnevni red, ker bi moralo med začetkom seje in Hojsovim odgovorom miniti petnajst dni. Hojs je na interpelacijo odgovoril 24. junija, torej pred "le" štirinajstimi dnevi. V najboljšem primeru za opozicijo bo tako državni zbor interpelacijo obravnavala šele septembra, dobre tri mesece po vložitvi. Vladajoča koalicija ima sicer še vedno možnost, da sama odloči, kdaj bo interpelacija obravnavana. Še v poletnih mesecih lahko na to temo skliče izredno sejo, če seveda Hojs v vmesnem času spet ne bo odstopil. Tokrat zares.