Janša zahteva glavo sekretarja Kustečeve, ta mu jo je dala

Predsednik vlade Janez Janša je tik pred napovedano vložitvijo konstruktivne nezaupnice proti vladi začel stopnjevati pritisk na SMC.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 4. 2. 2021, 12:30


20201015-01031612
Zakaj je Janez Janša zahteval razrešitev desne roke ministrice Simone Kustec, ki se mu je postavila po robu.
STA

Po naših informacijah bo vlada danes odločala o zamenjavi Jureta Gašpariča, državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje. V Janševo nemilost je padel po tem, ko vlada ni sprejela že usklajenega razpisa za vpis na fakultete. Po tem, ko je novica o tem prišla v medije, je Janša krivdo za to zvalil na ministrstvo, ki naj bi vladi prepozno poslalo strateški dokument. 

To je Gašparič javno zanikal. "Vlada je bila seznanjena, da bo gradivo dobila nekaj dni kasneje. Gradivo smo pripravili in predali pravočasno, tako kot v preteklih letih," je poudaril Gašparič. Javno je tudi podvomil v Janševe navedbe, da bo vlada potrebe na fakultetah prilagodila trgu dela. "Vsi, ki resno upravljamo državo, vemo, da nimamo podatkov o tem, kakšne bodo potrebe na trgu dela čez pet let," je dejal Gašparič.

Te izjave bodo Gašpariča očitno stale položaja. Po neuradnih informacijah je namreč Janša takoj za tem od ministrice Simone Kustec zahteval Gašparičevo razrešitev. Kustečeva je na to pristala. Kot smo neuradno izvedeli, bo Gašpariča na položaju državnega sekretarja zamenjal Mitja Slavinec, ki mu na začetku mandata Janševe vlade ni uspelo postati minister za javno upravo. Trenutno je dekan naravoslovno-matematične fakultete v Mariboru in edini član nadzornega odbora SMC, ki sicer že več kot leto dni ne deluje. Nekoč je bil član LDS in njen poslanec med letoma 2004 in 2008.

Vlada bo danes razrešila državnega sekretarja Jureta Gašpariča.
Vlada bo danes razrešila državnega sekretarja Jureta Gašpariča.
STA

Preberite še:
Ko umazano delo za SDS opravi Simona Kustec

Denarja za plačilo vrtcev ni

Gre za nov dokaz, da Simona Kustec izobraževalno ministrstvo vodi po diktatu predsednika vlade. Od tega tedna mora tako za svoje nastope v medijih predhodno dobiti soglasje vladnega urada za komuniciranje, ki ga vodi Uroš Urbanija. V prihodnjih tednih se bo Kustečeva morala zagovarjati še zaradi interpelacije, ki so jo zoper njo vložili poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB. Očitajo ji, da je s slabo politiko v času epidemije povzročila najdaljše zaprtje šol in vrtcev v Evropi.

Zadnji šok je Simona Kustec povzročila staršem vrtčevskih otrok, saj v zadnjem paketu proti korona zakonodaje (PKP8) ni zagotovila sredstev za plačilo vrtcev. Še v drugi polovici januarja so vrtci dobili obvestilo ministrstva, da bo v paketu PKP8 predvidena oprostitev plačila vrtca za tiste starše, ki otrok ne bodo pripeljali v varstvo. Tak ukrep bi veljal do konca epidemije. Ministrstvo pa je nato minuli teden vrtcem poslalo okrožnico, da so plačila oproščeni le starši otrok v črnih regijah. Že zdaj je jasno, da bo ponovno prišlo do zmede. Epidemiologi so namreč predlagali, da se ukine tako imenovani semafor covid-19 ukrepov za regije in naj se v vseh regijah sprostijo šolstvo in vrtci.

Preberite še:
Počivalškov načrt o "super agencijah" razburja koalicijo

Janša spet zahteva podreditev agencij

Druga fronta, kjer poizkuša Janša disciplinirati SMC, je zakonodaja, s katero si želi vlada podrediti regulatorje trga. Vlada je že jeseni načrtovala ukinitev neodvisnosti osmih javnih agencij, ki jih želi brez javne razprave združiti v dve "super agenciji", neposredno podrejeni vladi. Takrat o teh načrtih v poslanski skupini SMC niso vedeli ničesar, posamezni poslanci pa so temu nasprotovali. Janša naj bi na koalicijskem vrhu od SMC zahteval brezpogojno podporo predlogu zakona, s katerim bi vlada ukinila neodvisnost javnih agencij, zadolženih za regulacijo kapitalskih trgov, zavarovalnic, varstva konkurence, trga z energijo, telekomunikacij, medijev, avdiovizualnih in poštnih storitev, varnosti prometa, civilnega letalstva in železniškega prometa. Kako pomemben projekt je to za Janšo, kažejo neuradne informacije, da je koalicijskim partnerjem, zlasti SMC, zagrozil s predčasnimi volitvami, če ta projekt ne bo potrjen v državnem zboru.

Medtem je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek včeraj na portalu e-demokracija objavil predlog novele zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki močno omejuje neodvisnost Agencije za varstvo konkurence (AVK), enega ključnih regulatorjev trga, od katerega je velikokrat odvisno, ali bodo veliki prevzemni posli dobili zeleno luč. 

Državni turistični holding je paradni projekt ministra Zdravka Počivalška.
Državni turistični holding je paradni projekt ministra Zdravka Počivalška.
STA

Iz zakona bi izbrisali številne posebnosti, ki AVK omogoča večjo neodvisnost od drugih agencij. Po novem bi bil varuh konkurence podrejen ministru za gospodarstvo oziroma vladi. Članov sveta ne bi več imenoval državni zbor, temveč kar vlada. Ta zakon bi lahko obravnavali šele, če oziroma ne bo sprejet zakon o agencijah. Počivalšku se več kot očitno mudi s tem, saj je pred agencijo ena, za Počivalška najpomembnejših odločitev – (ne)soglasje k nakupu državnega deleža v Savi in njeni priključitvi bodočemu domačemu turističnemu holdingu. Več podatkov namreč kaže, da država za ta posel ne bi smela dobiti soglasja.

Preberite še:
Je to odpravnina za Počivalška, "očeta" turističnega holdinga?