Iskanje nadzornika SDH: Boštjančiča ni prepričal nihče

Kdo bo nadzoroval 11 milijard evrov vredno državno premoženje?

Avtor: Primož Cirman
ponedeljek, 2. 10. 2023, 15:30


Klemen Boštjančič
Ministrstvo za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič, vladi ne bo predlagalo nikogar od prijavljenih kandidatov za nadzornika SDH.
S.R.

Odločanje o tem, kdo bo novi član nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), krovnega upravljavca državnega premoženja, se bo očitno zavleklo še za nekaj tednov.

Po naših informacijah namreč ministrstvo za finance ne bo predlagalo vladi nikogar od 11 kandidatov, ki so se prijavili na zadnji razpis. Razlog: kot smo neuradno izvedeli, so med prijavljenimi le štirje izpolnjevali pogoje, navedene v razpisu. Med njimi pa naj bi le en kandidat (ali kandidatka) izpolnjeval postavljena merila za to, da bi ga ministrstvo povabilo na razgovor.

Uradnih informacij z ministrstva, ki ga vodi Klemen Boštjančič, za zdaj ni. Že od prejšnjega tedna smo neuspešno skušali izvedeti tudi imena prijavljenih kandidatov. To posledično pomeni, da bo moralo ministrstvo ali razpis ponoviti ali samo poiskati kandidate. Kot je znano, člane nadzornega sveta SDH na predlog vlade imenuje državni zbor.

Nadzorni svet SDH ima sicer pet članov, pri čemer se njegovi predsednici Karmen Dietner sredi decembra izteče mandat. Vanj je bila imenovana že v času vlade Marjana Šarca, na položaju pa ji je uspelo ostati tudi pod vladavino Janeza Janše. Kot že omenjeno, uradno ni mogoče izvedeti, ali se je Dietner prijavila tudi na zadnji razpis. Vsaj do zdaj naj bi imela zelo dobre možnosti, da ostane na položaju.

Časnik Delo je danes poročal, da v ozadju tečejo kadrovski dogovori tudi o novem, še tretjem članu uprave SDH, ki bi prišel iz kvote Socialnih demokratov (SD). Gre za eno najbolj želenih funkcij v državi, saj SDH upravlja z več kot 11 milijard evrov vrednim državnim premoženjem. V nadzornem svetu SDH ob Dietnerjevi sedijo še Franjo Bobinac, Miro Medvešek, Suzana Agostini Bolčič in Ivan Simič. Prvi trije so bili imenovani v času sedanje vlade, Simič pa v obdobju zadnje Janševe vlade.