Hojs lastno mater vpletel v mednarodni incident

Aleš Hojs je zavestno zlorabil pravila, ki jih vlada nalaga drugim državljanom.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 10. 2. 2021, 18:45


Aleš Hojs
Težko je verjeti, da notranji minister ne bi poznal odlokov. Precej bolj verjetno je zavestno zlorabil pravila, ki jih vlada nalaga drugim državljanom.
STA

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je zlorabil odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi, ki ga je vlada sprejela na predlog njegovega ministrstva. Pri tem je skušal obiti še veljavni odlok o prehajanju državnih meja. Mimogrede pa je povzročil še incident, ki bi lahko dobil meddržavne razsežnosti.

V ponedeljek popoldne se je namreč Hojs po poročanju 24ur skupaj z materjo pripeljal na mejni prehod v Istri. Ko sta želela vstopiti na Hrvaško, je hrvaška mejna policija zavrnila njun vstop, saj Hojs in njegova mati nista imela potrdila o opravljenem PCR testu. Toda še bolj se je zapletel s poznejšimi izjavami. Hojs je najprej pojasnil, da je šlo za zasebni obisk. Hkrati pa je poudaril, da "je želel sam oziroma z mamo preveriti, kako hrvaška policija opravlja svoje delo".

To je počel na svojo roko. Na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve so za hrvaški portal Index.hr pojasnili, da istrska policijska uprava v ponedeljek ni imela najavljenega nobenega prihoda kateregakoli slovenskega ministra na mejni prehod. Nadzor dela dela policije je mogoč le v okviru mednarodnega monitoringa, za katerega bi morala Hrvaška seveda dati soglasje. Pred dnevi je hrvaška policija 150 metrov pred mejo ustavila štiri evropske poslance, ki so želeli ugotoviti, kako hrvaški policisti ravnajo z nezakonitimi migranti in iskalci azila. Zaradi njihovega početja je ostro protestiral hrvaški premier Andrej Plenković. Sploh pa: zakaj bi notranji minister ene države preverjal policijo druge države skupaj z materjo?

Hojs je sicer konec januarja sporočil, da ima Slovenija s Hrvaško resne probleme zaradi izjeme pri režimu vstopa in izstopa ter da Slovenija omogoča dostop na Hrvaško za največ dvanajst ur brez PCR testa ob povratku, Hrvaška pa nima recipročne rešitve.

Preberite še:
Aleš Hojs se je prijavil v karanteno

Na ministrstvo za notranje zadeve smo zato poslali več vprašanj. Med drugim nas je zanimalo:

1. Ali je gospod Hojs odhod na Hrvaško najavil hrvaškim oblastem? Če, kateri instituciji in kdaj?

2. Na podlagi katerih zakonov oziroma predpisov ima minister za notranje zadeve pooblastila za preverjanje dela policije druge države?

3. Ali je gospod Hojs član kakšne mednarodne misije in ali je ta misija napovedala prihod na slovensko-hrvaško mejo?

4. Ali je gospod Hojs o svoji nameri seznanil Vlado RS, odbora DZ za notranje zadeve in zunanjo politiko oziroma katero drugo institucijo v Sloveniji?

5. Ali so varnostniki Centra za varnost in zaščito (CVZ) spremljali g. Hojsa? Če ne, zakaj ne?

6. S katerim vozilom je g. Hojs prispel na mejo? S katerim osebnim dokumentom (potni list/osebna izkaznica) se je identificiral?

Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo. 

Na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve so pojasnili, da istrska policijska uprava v ponedeljek ni imela najavljenega nobenega prihoda kateregakoli slovenskega ministra na mejni prehod.
Na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve so pojasnili, da istrska policijska uprava v ponedeljek ni imela najavljenega nobenega prihoda kateregakoli slovenskega ministra na mejni prehod.
Google.si

Čeprav je Hojs poudaril, da ni kršil nobenega od odlokov, to ne drži. Veljavni odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi še vedno prepoveduje potovanja čez občinske meje. Hojs jih lahko prečka kot minister, ne pa za zasebne namene, zaradi katerih je želel priti na Hrvaško. V Mestni občini Koper ima sicer od leta 2018 v lasti zazidljivo zemljišče. Odlok mu dovoljuje, da na tem zemljišču izvaja vzdrževalna dela ali sezonska opravila, če bi si februarja zaželel kositi travo. Edini mednarodni mejni prehod v koprski občini je Sočerga, na katerega sta se očitno pripeljala Hojs in njegova mati. Toda od Hojsovega zemljišča je oddaljen skoraj trideset kilometrov. Hojs je torej odlok skušal izrabiti za to, da je prišel do meje.

Preberite še:
Kje je Aleš Hojs našel denar za nakup parcele?

Hojs prav tako ni imel nobene pravne podlage za prehod meje. Ni imel diplomatskega potnega lista, saj je bil na zasebni poti, ni pripadnik policije in ni bil na službeni poti v tujini, saj je potoval kot zasebnik. Kot je pojasnil Hojs, je na Hrvaško peljal mater, ki ima tam v lasti nepremičnino. Po veljavnih slovenskih predpisih bi lahko teoretično izjema pri prehodu veljala le za Hojsovo mati, če bi imela v lasti zemljišče v obmejnem območju. Odlok namreč lastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnih območjih dovoljuje prehod meje za osem ur za opravljanje nujnih del. Po hrvaških predpisih tudi osebam, ki imajo v lasti nepremičnino v ostalih delih Hrvaške, vstop ni več dovoljen brez potrdila o negativnem PCR testu. Ker ga Hojs in njegova mati nista imela, sta se morala obrniti nazaj. 

Težko je verjeti, da notranji minister teh odlokov ne bi poznal. Precej bolj verjetno je zavestno zlorabil pravila, ki jih vlada nalaga drugim državljanom.

Kako se je Hojs (samo)prijavil v karanteno

Julija lani smo na necenzurirano.si razkrili, da se je Aleš Hojs ob vrnitvi z ministrske konference na Dunaju ustavil na mejnem prehodu Šentilj. Stopil je do presenečenih policistov in jih zaprosil, naj mu izdajo odločbo o karanteni. Dal jim je podatke in povedal naslov bivališča, kjer bo prestajal karanteno. Policisti so podatke posredovali ministrstvu za zdravje in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Hojs se je nato vrnil v vozilo, ki je odpeljalo proti Ljubljani. Pozneje je pojasnil, da je želel le preveriti, kako deluje sistem izdajanja karantenskih odločb, zaradi katerega se je pred tem javno sprl s tedanjim ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem.