Aleš Hojs se je prijavil v karanteno

Ko se je Aleš Hojs v četrtek vračal z ministrske konference na Dunaju, se je ustavil na mejnem prehodu Šentilj. Stopil je do presenečenih policistov in jih zaprosil, naj mu izdajo odločbo o karanteni.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sobota, 25. 7. 2020, 07:30


ales hojs bobo (2)
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je prijavil v karanteno.
Bobo

Da predsednik vlade Janez Janša ne zaupa ministru za zdravje Tomažu Gantarju, že dolgo časa ni skrivnost. Maja se je govorilo o njegovi zamenjavi. Mesec dni pozneje mu je vladni govorec Jelko Kacin očital počasnost pri vročanju odločb o karanteni. Zdaj je nalogo, da preverja Gantarjevo delo, dobil Aleš Hojs. Zanjo je minister za notranje zadeve očitno pripravljen iti celo v karanteno. 

Ko se je Aleš Hojs v četrtek vračal z ministrske konference na Dunaju, se je namreč ustavil na mejnem prehodu Šentilj. Stopil je do presenečenih policistov in jih zaprosil, naj mu izdajo odločbo o karanteni. Dal jim je podatke in povedal naslov bivališča, kjer bo prestajal karanteno. Policisti so podatke posredovali ministrstvu za zdravje in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Hojs se je nato vrnil v vozilo, ki je odpeljalo proti Ljubljani.

Vladni odlok in drugi predpisi, ki urejajo ukrepe za preprečevanje širjenja COVID-19, ne dopuščajo dvoma. Hojs bi moral na meji počakati na odločbo in se takoj zatem odpeljati domov. Tam bi moral počakati štirinajst dni, v tem času pa spremljati lastno zdravstveno stanje. Toda Hojs se je že včeraj vrnil v službo. Zakaj? Ker trdi, da je na meji le želel preveriti, kako hitro se izdajajo karantenske odločbe.

Aleš Hojs se je ustavil na mejnem prehodu Šentilj.
Aleš Hojs se je ustavil na mejnem prehodu Šentilj.
Primož Lavre

Ne minister, inšpektor Hojs

"Želel sem osebno preveriti, kako se izdajajo odločbe o karanteni, zato sem opravil testno izdajo odločbe o karanteni. Tako sem se prepričal tudi, koliko časa traja in kako poteka izdaja odločbe," je za necenzurirano.si pojasnil Hojs. "Jasno je bilo zapisano, tudi na vnosu za izdajo odločbe, da gre za test, in ne za dejansko odreditev karantene," je poudaril.

Toda njegovo pojasnilo ima več lukenj. Po naših informacijah namreč Hojs o tem "testu" pred tem ni obvestil ne vlade ne ministrskega kolega Gantarja. Na ministrstvu za zdravje so zatrdili, da "jih je ministrstvo za notranje zadeve v četrtek seznanilo o poteku testiranja trajanja postopka in računalniške podpore za vročanje odločb o karanteni". A dejansko naj bi na ministrstvu in NIJZ za Hojsovo samoprijavo izvedeli šele po tem, ko so njegove podatke dobili v sistem. To je sprožilo nemalo začudenja. Hojs se je namreč vračal s službenega obiska v državi, ki velja za varno. 

Drugo vprašanje je, ali in kakšno odločbo je dobil Hojs. Če je namreč res preizkušal, kako hitro deluje sistem izdaje odločb, bi to lahko ugotovil šele, če bi jo dejansko prejel. V nasprotnem primeru takšen test ne bi imel smisla. Testne odločbe ni mogel prejeti, saj v predpisih ne obstaja. Na dodatno vprašanje, ali mora Hojs po predpisih zdaj v karanteno ali ne, nam na notranjem ministrstvu niso odgovorili. Na ministrstvu za zdravje pa so poudarili, da "osebam, ki so izvedle postopek testiranja, v katerem je sodeloval tudi Hojs, niso izdali odločb o karanteni".

Meseci napetih odnosov med SDS in Gantarjem

Tomaž Gantar občasno težko skriva nezadovoljstvo z nekaterimi dogajanji v vladi.
Tomaž Gantar občasno težko skriva nezadovoljstvo z nekaterimi dogajanji v vladi.
STA

To verjetno pomeni, da je Hojs po tem, ko je policistom oziroma drugemu osebju na meji dal podatke, klical na zdravstveno ministrstvo in povedal, da je šlo za test. Postopek izdaje odločbe se je zato prekinil. 

Toda zakaj bi minister za notranje zadeve na službenih poteh počel kaj takega? Zakaj bi na takšen način preverjal delo drugega kolega iz vlade? Zakaj ni klical na ministrstvo za zdravje in vprašal, kakšen je povprečni čas od prijave do izdaje odločb o karanteni?

Odgovore na ta vprašanja velja iskati v odnosih med SDS in Gantarjem, vplivnim članom DeSUS. Ti so od prvega dne Janševe vlade napeti. Že prvi teden vlade je želel za državno sekretarko na Gantarjevem ministrstvu imenovati poslanko SDS Jelko Godec, ki je koordinirala nabave zaščitne opreme. Med epidemijo je vlada s spremembo zakonodaje ministru za zdravje odvzela pristojnost za razglasitev konca epidemije. Tudi odločitev o koncu epidemije je dejansko sprejel Janša, Gantar pa je zanjo izvedel šele naknadno. Janša naj bi Gantarju zameril tudi več kadrovskih odločitev, predvsem na NIJZ. Za začasnega direktorja je recimo imenoval Ivana Eržena, ki je javno podvomil v smiselnost več vladnih ukrepov za zajezitev epidemije in to plačal z zamenjavo

Bo Hojs naslednjič preverjal domove in bolnišnice?

Sam Gantar občasno težko skriva nezadovoljstvo z nekaterimi dogajanji v vladi. Je edini član vlade, ki javno ni brezpogojno podprl ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška ob izbruhu afere z zaščitno opremo. Prav tako se je po Janševi objavi basni o vojni z mediji javno zavzel za obstoj kritičnih in raziskovalnih medijev.

Aleš Hojs na terenu preverja delo zdravstvenega ministrstva.
Aleš Hojs na terenu preverja delo zdravstvenega ministrstva.
STA

Ceno za to Gantar očitno plačuje z "inšpekcijami" Janševih ministrov. Prav minister za zdravje je do zdaj najglasneje opozarjal na težave s karantenskimi odločbami. Te je morala država sprva vročati po zamudnejšem upravnem postopku, zato so jih ljudje ali dvigovali šele ob koncu karantene ali pa sploh ne. Ko se je spremenil zakon, izdajanje odločb pa pospešilo, je ministrstvu začelo primanjkovati osebja, saj je to moralo biti fizično prisotno na meji. V tem času je Gantar vlado neuspešno prosil za zeleno luč za kadrovske okrepitve. 

Šele sredi julija je vlada vročanje odločb prepustila policiji. S tem se ne strinja sindikat policistov, saj da za to ni pravne osnove, prav tako pa gre za dodatno delo. Hojs je reševanje te težave prepustil vodstvu policije. Sam raje na terenu preverja delo zdravstvenega ministrstva. Le upati je, da se Hojs naslednjič ne bo odločil "osebno preveriti" razmer v katerem od zaprtih domov za starejše ali bolnišnici, ki skrbi za bolnike s COVID-19. Res pa je, da nas v teh časih nič več ne more presenetiti.