Kje je Aleš Hojs našel denar za nakup parcele?

Nova afera ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa: kdo mu je posodil denar za nakup parcele na Obali, ki jo je očitno kupil z velikanskim popustom?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 18. 9. 2020, 17:30


Necenzurirano prenos
/
STA

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je julija lani poceni prišel do zemljišča v Kolombanu s pogledom na slovensko obalo, ki je bilo do leta 2017 v lasti Mestne občine Koper. Nakup je delno financiral s posojilom, ki ga na zemljišču ni zavaroval s hipoteko. Zdaj ga bo občina še komunalno opremila in to na lokaciji, kjer na kanalizacijo čakajo že desetletja.

Zgodbo o sumljivih nepremičninskih poslih je danes objavila Mladina. V njej imajo glavno vlogo Hojs, nekdanji koprski župan Boris Popovič, ki je bil pred dnevi v igri za položaj državnega sekretarja pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku, Popovičev svetovalec Radivoj Andjelković in ruski poslovnež Marat Idrisov. Toda zgodba odpira tudi številna vprašanja o premoženju ministra Hojsa, saj ta ne želi razkriti, kdo mu je posodil denar za nakup parcele na Obali. 

Hojsovo posojilo brez hipoteke

Koprska občina je aprila 2017 na javni dražbi prodajala 3894 kvadratnih metrov veliko gradbeno parcelo, ki ni imela urejenega dostopa ali kanalizacije. Zanjo se je potegoval le Rus Idrisov, znanec Popovičevega svetovalca Andjelkovića. Parcelo je kupil za 67,5 evra na kvadratni meter, kar je ceneje od ostalih prodaj občinskih funkcionalnih zemljišč, je razkrila Mladina. Član dražbene komisije je bil tudi Georgi Bangiev, od maja letos vodja direktorata za prostor in gradnje na ministrstvu za okolje in prostor, ki ga vodi Andrej Vizjak (SDS).

Zemljišča, ki jih je Rusu prodala Mestna občina Koper.
Zemljišča, ki jih je Rusu prodala Mestna občina Koper.
google maps

/
/
google maps

Takoj ko je prodala parcelo, se je občina odločila, da bo točno tam zgradila komunalno infrastrukturo, torej cesto in kanalizacijo. Rus Idrisov, ki si je moral denar za nakup nepremičnine v celoti izposoditi, pa je že imel vnaprej izbrane kupce. Parcelo je razdelil na več manjših delov in jih prodal Popovičevi soprogi, Andjelkoviću in Hojsu. 

Aleš Hojs je od Rusa kupil 882 kvadratnih metrov veliko parcelo po ceni 75.910 evrov ali 86 evrov na kvadrat. Po podatkih Mladine so cene gradbenih zemljišč na tistem območju vsaj dvakrat višje. Hojs je pojasnil, da je nakup delno financiral s posojilom. Koliko denarja si je izposodil in pri komu, ni razkril. Po vsej verjetnosti pa denarja ni dobil pri kateri od finančnih institucij, saj na njegovih nepremičninah ni vpisane hipoteke.

Preberite še:

Razkrivamo vsa navodila ministra Hojsa policiji

Nakup ga je stal več od celoletne plače

Kje je torej dobil denar? Hojs kot minister mesečno prejema okrog 5750 evrov bruto plače. Zgolj nakup parcele bi ga torej stal za več kot leto dni bruto plač. Pred tem je bil zaposlen na Družbi za upravljanje infrastrukture (DRI), vodil pa je tudi upravni odbor Nova24TV. 

Je solastnik hiše v Spodnjih Pirničah v Ljubljani, ki je po podatkih Geodetske uprave RS (Gurs) ocenjena na 210.000 evrov. Dolga leta je imel v lasti tudi vrstno hišo na Jamnikarjevi ulici v Ljubljani, vredno 250.000 evrov, a jo je z darilno pogodbo prenesel na hčerko. To je storil v začetku marca, ko je bilo že znano, da bo Janez Janša sestavil koalicijo in prevzel oblast. Na nepremičnino je Hojs vpisal prepoved odtujitve in dosmrtno pravico bivanja.

Iz premoženjskih kartic, ki jih je Hojs prijavil v preteklosti, je razvidno, da Hojs premore še eno stanovanje in zazidljivo stavbno zemljišče, a do danes nikoli ni razkril, kakšna je velikost in vrednost teh nepremičnin. Zadnjih petnajst let je odplačeval kredit v višini 150.000 evrov pri eni od avstrijskih bank. Novembra lani, štiri mesece po nakupu gradbene parcele nad Koprom, ga je tudi dokončno odplačal.

V zgodbi ima pomembno vlogo tudi nekdanji koprski župan Boris Popovič, ki je bil pred dnevi v igri za položaj državnega sekretarja.
V zgodbi ima pomembno vlogo tudi nekdanji koprski župan Boris Popovič, ki je bil pred dnevi v igri za položaj državnega sekretarja.
STA

Ruski posrednik za skrivanje sledi

Če bi občina najprej uredila parcele in jih potem prodala, bi lahko za kvadratni meter takšne parcele dobila več kot 300 evrov na kvadratnih meter oziroma skupno več kot milijon evrov. Hojs bi potemtakem za svojo parcelo moral odšteti 264.600 evrov, kar pomeni, da jo je kupil s popustom v višini 190 tisoč evrov, opozarjajo v Mladini.

Andjelković je pojasnil, da je bil on tisti, ki je Rusu pomagal najti kupce za parcele. Zato je poklical svoje prijatelje, tudi Hojsa. Njuno prijateljstvo se je v preteklosti poznalo tudi na poslih. Po tem, ko je Aleš Hojs leta 2014 dobil službo v državnem podjetju DRI, je to začelo sodelovati s turistično agencijo Interconti v lasti Andjelkovića. Prvo fakturo mu je izstavila konec istega leta, do februarja letos pa je Interconti od DRI prejel nekaj več kot 123.000 evrov.