Hitre teste vam prodajajo po štirikratni ceni, države to ne zanima

Ko je bilo hitrih testov premalo, so jih dobavitelji po zasoljenih cenah prodajali državi. Zdaj, ko jih je dovolj, z njimi služijo lekarne.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 2. 2. 2023, 05:55


testiranje, test, denar, hitri test
V lekarnah so se odločili, da bodo hitre antigenske teste prebivalstvu ponujali po cenah, nekajkrat višjih od nabavnih.
Bobo

Epidemije covid-19 je konec, življenje pa se je večinoma vrnilo v stare tirnice. Kljub temu nekateri v njej še naprej vidijo priložnost za visoke zaslužke. Med njimi so tudi lekarne, torej javni zavodi, kjer so se odločili, da bodo hitre antigenske teste prebivalstvu ponujali po cenah, nekajkrat višjih od nabavnih.

Komu jih prodajajo? Vsem, ki so bili v stiku z okuženim ali sumijo na bolezen, pa niso upravičeni do brezplačnega testa. Trenutno namreč ministrstvo za zdravje oziroma proračun financira nabavo testov za samotestiranje, ki se izdajo učencem osnovnih šol, dijakov in študentov ter izvajalcem, ki opravljajo testiranje v primeru simptomov.

Zato smo pregledali trenutne maloprodajne cene testov za domačo uporabo, ki jih ponujajo lekarne, in javna naročila, na podlagi katerih so jih kupovale v zadnjih mesecih. Ugotovili smo, da so za škatle, v kateri je pet testov, plačevale različno: od manj kot dveh evrov do nekaj več kot štirih evrov (z DDV). Kupcem pa jih ponujajo po cenah od dobrih osem evrov do več kot 14 evrov na škatlo. Ponekod celo po višjih cenah. To pomeni, da nabavna cena lahko znaša celo manj kot četrtino maloprodajne.

Tudi zaradi tega so dobički lekarn v zadnjem času rekordni. Po podatkih Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije je 24 lekarn v letu 2021 ustvarilo več kot 17 milijonov evrov presežkov prihodkov nad odhodki. Že vrsto let nobena od njih ni poslovala v rdečem. Na vrhuncu epidemije pa jih je velika večina dosegla najboljše rezultate v zgodovini: Lekarna Ljubljana 5,5 milijona evrov, Mariborske lekarne 2,2 milijona evrov in Gorenjske lekarne 1,2 milijona evrov presežka.

Lekarne so med epidemijo covid-19 še izboljšale poslovanje in dosegajo rekordne rezultate.
Lekarne so med epidemijo covid-19 še izboljšale poslovanje in dosegajo rekordne rezultate.
sta

Preberite še:
Kdo so največji dobičkarji hitrega testiranja

Ministrstvo: testi se prosto prodajajo na trgu

Bi morala zaradi tega vmes poseči država, omejiti cene in preprečiti (pre)visoke dobičke lekarn? Navsezadnje so hitri testi še vedno eno od ključnih orodij v boju zoper covid-19 in pomagajo pri preprečevanju izbruhov večjih razsežnosti.

Res je, da imamo v Sloveniji tržno gospodarstvo, lekarne, trgovske družbe in drugi pa se lahko prosto odločajo o cenah, ki jo bodo postavili za nek izdelek. Toda še ne tako dolgo nazaj je covid-19 krojil praktično vsak delček našega vsakdana. Sprejemali so se pravilniki o druženju in kaznovalo pitje kave na javnem mestu. Obenem je država posegala na trg tudi zaradi aktualne draginje. Prejšnja vlada je omejevala ceno pogonskih goriv, zdajšnja pa električne energije in zemeljskega plina. 

Pri hitrih testih temu ne bo tako. "Ministrstvo za zdravje ne omejuje prodajne cene testov, ki jih lekarne prosto prodajajo na trgu in je njihova cena odvisna od odločitve posamezne lekarne oziroma prodajalca," so nam odgovorili na ministrstvu, ki ga vodi Danijel Bešić Loredan. Poudarili so, da določajo "le višino povrnitve stroškov testov hitrih antigenskih testov za samotestiranje, ki se povrnejo iz proračuna Republike Slovenije". Z oktobrom lani se je ta znižal z 2,1 na 1,5 evra (brez DDV). Če lekarna kupi test po nižji ceni, uveljavlja povrnitev stroška v višini nabavne cene. Kot razkrivajo podatki, so te bistveno nižje.

Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Danijel Bešič Loredan, ne bodo omejevali cen hitrih testov.
Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Danijel Bešič Loredan, ne bodo omejevali cen hitrih testov.
Sašo Švigelj

Preberite še:
Kdo so največji dobičkarji četrtega vala epidemije

Kupijo za dva evra, prodajajo za osem evrov

V Gorenjskih lekarnah, kjer imajo 23 poslovalnic in so leta 2021 ustvarili 58 milijonov evrov prihodkov, imajo trenutno na prodajnih policah hitre antigenske teste JusChek. Te jim je dobavilo podjetje Axon Lab in so naprodaj za 8,17 evra z DDV. Vsak test torej stane nekaj več kot 1,6 evra.

Po kolikšnih cenah so jih kupili, ni možno preveriti. Od prejšnjega meseca je objavljeno javno naročilo, na katerem iščejo podjetje, ki bi jim v naslednjem četrtletju sukcesivno dobavljalo hitre teste. Na mesec okvirno potrebujejo 25.400 škatel in 10.000 posamičnih testov. Odzvalo se je osem dobaviteljev, ki za teste pričakujejo najmanj dva evra na škatlo oziroma od 40 centov na test.

Eno od ponudb je oddal tudi njihov dosedanji dobavitelj, podjetje Axon Lab. Ni povsem jasno, katere hitre teste jim ponuja, zanje pa pričakuje 3,2 evra na škatlo oziroma 65 centov na test. Podobno ceno je nedavno ponujal Mestnim lekarnam Kamnik, vendar je bil predrag. Tam so raje podpisali pogodbo s podjetjem 3-Lab Plus, in sicer bodo od njega kupili 40.000 škatel po 2,8 evra in 500 posamičnih testov po 82 centov.

Javno naročilo za nakup hitrih testov za samotestiranje so nedavno objavili tudi v Mariborskih lekarnah. Kupujejo 75.000 škatel, v katerih je pet testov, in 125.000 posamičnih testov. Prejeli so štiri ponudbe, pri čemer je najdražjo oddal prej omenjeni Axon Lab. Zaenkrat najbolje kaže podjetju Alpine Trade, ki pričakuje 2,25 evra za škatlo oziroma 86 centov za test. Trenutno v Lekarnah Maribor prodajajo hitre teste Sejoy za 9,17 evra na škatlo.

Dosti ceneje so hitre teste dobili v Splošni bolnišnici Celje. Konec prejšnjega tedna so podpisali pogodbo z družbo Sanolabor o nabavi 100.000 posameznih testov. Ta je oddala ponudbo v višini le 46.000 evrov (z DDV). To pomeni, da je cena enega celo nižja od 50 centov. Z istim dobaviteljem so pogodbo podpisali tudi Lekarne Ptuj. Sanolabor jim bo dobavil 25.000 škatel po ceni nekaj več kot štiri evre in 10.000 posamičnih testov po 78 centov.

Koliko je še okužb s covid-19

Še decembra lani so po podatkih Covid-19 Sledilnika vsak dan potrdili več tisoč okužb z novim koronavirusom, zdaj pa je dnevno uradno pozitivnih nekaj sto oseb. Uradno je trenutno aktivno okuženih 3241 ljudi, vendar je dejanska številka po vsej verjetnosti veliko višja.