Hišne preiskave v zadevi preplačana sodna stavba

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) danes opravlja hišne preiskave zaradi spornega nakupa zgradbe na Litijski cesti v Ljubljani.

Avtor: Primož Cirman
torek, 5. 3. 2024, 07:45


sodna stavba, Litijska, stavba, uničena, afera, ministrstvo za pravosodje, Ljubljana
Razvpita stavba za sodišča na Litijski cesti je prodajalcu in ljudem okrog njega prinesel milijone.
Primož Lavre

Po naših informacijah kriminalisti zaradi nakupa stavbe, za katero je ministrstvo za pravosodje plačalo skoraj osem milijonov evrov, ne da bi pred tem pridobilo neodvisno cenitev, opravljajo preiskave na več naslovih zaradi suma zlorabe uradnega položaja in drugih kaznivih dejanj. Kot smo neuradno izvedeli, so danes zjutraj obiskali tudi Igorja Šoltesa, donedavnega državnega sekretarja na ministrstvu.

V preiskavi naj bi bil tudi primorski podjetnik Sebastjan Vežnaver, ki je stavbo leta 2019 iz stečajne mase kupil za slaba dva milijona, nato pa jo je prodal za šest milijonov evrov dražje.  

S policije so danes sporočili, da NPU danes skupaj s kriminalisti več policijskih uprav izvaja 16 hišnih preiskav zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po I. in II. odstavku 240. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) v zvezi z nakupom nepremičnine za potrebe pravosodnih organov. Na policiji so že sredi januarja potrdili, da NPU preverja informacije o domnevnih nepravilnosti nakupa, ki so se pred tem pojavljale v medijih.

Vse o aferi sodna stavba na tej povezavi

Prirejene cenitve, razlike v kvadraturi in "pozabljene" parcele

Kot smo januarja in februarja razkrivali na necenzurirano.si, je ministrstvo kot kupec vse ključne podatke o zgradbi pridobilo od Vežnaverja. Pri tem je verjelo cenitvi, pod katero se je podpisal njen lažni avtor, in izmeri prostorov, pri kateri ni sodeloval niti en geodet. Pravih pogajanj, v katerih bi predstavniki ministrstva skušali zbiti ceno, po javno dostopnih podatkih sploh ni bilo.

Sebastjan Vežnaver
Sebastjan Vežnaver
Mediaspeed

V pogodbi piše, da je ministrstvo kupilo 5.100 kvadratnih metrov veliko zgradbo, četudi ima ta v gradbenem dovoljenju 500 "kvadratov" manj. Njeno dejansko kvadraturo so na ministrstvu izmerili šele naknadno. Kupnino so nakazali Vežnaverju, četudi pogodbe pred tem ni overil notar. Če bi recimo Vežnaver v začetku januarja zgradbo še enkrat prodal, bi ministrstvo ostalo tako brez denarja kot brez nepremičnine.

Kot smo še razkrili, je ministrstvo od Vežnaverja "pozabilo" odkupiti eno od parcel. Gre za 35 kvadratnih metrov veliko pripadajoče zemljišče, ki v naravi predstavlja okrog 12 metrov dolg in tri metre širok pas ob južnem delu objekta. Čez to parcelo med drugim vodi tudi pot do stranskega vhoda v stavbo. To bi lahko za državo, ki se je že vpisala v zemljiško knjigo kot lastnica vseh ostalih zemljišč na Litijski cesti, predstavljalo veliko težavo. Vežnaver ima namreč možnost zdaj državi pri prenovi stavbe nagajati na različne načine, če bi se mu to zahotelo.

Koga vse je afera že odnesla

Zaradi afere je odstopilo že več vidnih funkcionarjev. Nazadnje ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki je prevzela objektivno odgovornost za sporni nakup. Pred tem je poskrbela za zamenjavo oziroma razrešitev ključnih akterjev posla.

Klemen Žibert
Klemen Žibert
Sašo Radej

To so državni sekretar na ministrstvu Igor Šoltes, pa tudi generalni sekretar ministrstva Uroš Gojkovič ter vodja službe za nepremičnine in investicije na ministrstvu Simon Starček. Prva dva sta vidna člana stranke SD. Zadnji pa je nekdanji član SDS, ki je v času prejšnje vlade zasedal pomemben položaj na Finančni upravi RS (Furs).

S položaja je odstopil glavni tajnik SD Klemen Žibert, ki se je operativno vmešaval v nakup stavbe na Litijski cesti in se brez vednosti Švarc Pipan srečeval z uradniki oziroma funkcionarji na ministrstvu. Do njegovega odstopa je sicer prišlo le dan po razkritju na necenzurirano.si, da sta starša Klemna Žiberta v zadnjih letih postala lastnika več nepremičnin v skupni vrednosti več kot dva milijona evrov. Ob tem ni povsem jasno, od kod jim denar za vse te nakupe.

Več sledi.