Kaj vse je čudno pri nepremičninah glavnega tajnika SD

Kako je mogoče, da sta starša Klemna Žiberta, glavnega tajnika SD, v zadnjih letih postala lastnika več nepremičnin v skupni vrednosti več kot dva milijona evrov? Od kod denar za te posle?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 5. 2. 2024, 05:55


1699877575-172a0084-1699877474751
Oče glavnega tajnika SD je kupil eno največjih luksuznih stanovanj v ljubljanski elitni soseski Schellenburg.
Primož Lavre

Starša Klemna Žiberta, glavnega tajnika Socialnih demokratov (SD), v zadnjih letih nista postala le lastnika enega največjih luksuznih stanovanj v ljubljanski elitni soseski Schellenburg, o čemer je poročalo več medijev, ampak še vsaj dveh drugih nepremičnin.

Iz zemljiške knjige je tako razvidno:

- da je Žibertov oče, sicer uradni lastnik stanovanja v Schellenburgu, za katerega je najel kar 1,3 milijona evrov posojila, pred tem kupil še stanovanje v novozgrajeni soseski Belle Vie Tivoli. Za ta nakup je leta 2019 najel 210 tisoč evrov dolgoročnega posojila.

- da je dve leti pozneje, aprila 2021, Žibertova mati postala lastnica 1.800 kvadratnih metrov velikega stavbnega zemljišča v Hrvatinih v slovenski Istri. Od kod je dobila denar za nakup, ni znano, saj na njem nikoli ni vpisala nobene hipoteke. Pred nekaj meseci pa ga je za 428 tisoč evrov prodala Matevžu Marcu, dolgoletnemu članu SD in nekdanjemu članu nadzornega sveta Elektra Slovenije (Eles).

Žibertov oče je solastnik lokala v ljubljanskem BTC, s katerim je leta 2022 ustvaril dobrih sedem tisoč evrov dobička. Približno toliko znaša mesečni obrok posojila, ki ga je najel za nakup stanovanja v Schellenburgu. Žibertova mama je lastnica podjetja za prodajo različnih izdelkov, ki je imelo istega leta le 13 tisoč evrov prihodkov, od konca letošnjega januarja pa ima blokiran račun. 

Oba imata tudi status samostojnega podjetnika, a ne objavljata bilanc. V času najema milijonskega kredita nista bila zavezanca za plačilo davka na dodano vrednost (DDV). To pomeni, da je vsak od njiju v 12 mesecih pred tem kot samostojni podjetnik ustvaril manj kot 50 tisoč evrov prihodkov.

Nepremičninski nakupi družine Žibert

/
/
Necenzurirano.si

Več dolgoletnih članov SD, s katerimi smo se pogovarjali, do prejšnjega tedna ni nikoli slišalo, da bi njihov glavni tajnik prihajal iz zelo bogate družine. Od kod je torej ta v relativno kratkem času prišla do tolikšnega nepremičnega premoženja? Kako je mogoče, da je Žibertov oče s takšnimi prihodki in pri 60. letih uspel priti do milijonskega bančnega posojila? In ali so starši v resnici le krinka za posle Klemna Žiberta?

Preberite še:
Dosje: afera sodna stavba

Prvi nakup v Tivoliju: kredit poplačan v treh letih

Premoženje Žibertovega očeta je pozornost javnosti vzbudilo, ko je več medijev pred dnevi razkrilo, da je aprila 2022 kupil luksuzno stanovanje v Schellenburgu. To ima 150 kvadratnih metrov uporabne površine in skoraj 28 kvadratnih metrov velik balkon. Trenutna tržna vrednost stanovanja znaša skoraj dva milijona evrov. Kot so poročali mediji, ga je Žibertov oče kupil s pomočjo posojila. Pri banki si je izposodil 1,32 milijona evrov.

"Nakup stanovanja je financiran z bančnim kreditom. Rad bi poudaril, da moj oče nima nikakršne povezave z aktualnim političnim dogajanjem. Vsakršno insinuiranje brez dokazov, da je nakup stanovanja povezan z obtožbami (ministrice za pravosodje, op. a.) Dominike Švarc Pipan, je neutemeljeno," je informacijo o nakupu stanovanja za medije komentiral Klemen Žibert.

Oglas za prodajo stanovanja v soseski Belle Vie, ki ga je objavila družina Žibert.
Oglas za prodajo stanovanja v soseski Belle Vie, ki ga je objavila družina Žibert.
Nepremičnine.net

Toda zgodba je očitno precej bolj zapletena. Vrsto let sta imela Žibertova starša v Ljubljani po dostopnih podatkih v lasti le eno nepremičnino. Šlo je za stanovanje v Zupančičevi jami. Nato je leta 2017, ko je Klemen Žibert delal na ministrstvu za delo kot svetovalec v kabinetu Anje Kopač Mrak, njegov oče podpisal pogodbo za nakup 78 kvadratnih metrov velikega stanovanja v soseski Belle Vie Tivoli, ki sta jo zgradili družbi Kolektor Koling in Gorenje Projekt.

Cene stanovanj v tej soseski so se takrat v povprečju gibale med 3.100 in 3.600 evri za kvadratni meter. Ker je bil Žibertov oče med prvimi kupci, je verjetno, da ga je stanovanje stalo nekje od 250.000 evrov naprej. V začetku leta 2019, ko je bila soseska dokončana, je pri banki BKS za financiranje nakupa najel posojilo v višini 210.000 evrov, ki bi zapadlo leta 2034.

Preberite še:
Afera sodna stavba: Vežnaverjev financer si je kupil 30-metrsko jahto

Od kod denar za zemljišče v slovenski Istri?

Žibertova starša sta tako imela v lasti dve nepremičnini, saj sta ostala lastnika stanovanja v Zupančičevi jami. A že kmalu zatem sta prišla še do tretje nepremičnine: 1.800 kvadratnih metrov velikega stavbnega zemljišča v Hrvatinih v slovenski Istri, ki ga je Žibertova mati kupila spomladi 2021.

Stavbno zemljišče na Primorskem so prodali po manj kot dveh letih. Za njegov nakup niso najeli hipotekarnega posojila.
Stavbno zemljišče na Primorskem so prodali po manj kot dveh letih. Za njegov nakup niso najeli hipotekarnega posojila.
Google

Takrat je Žibert že delal v državni DRI, imel pa je tudi status samostojnega podjetnika. Koliko je Žibertova mati plačala za zemljišče, ni javno znano. Iz uradnih podatkov o prodajah je mogoče domnevati, da med 215 in 360 tisoč evrov. Še manj je jasno, od kod je dobila denar za nakup, saj na zemljišču nikoli ni vpisala hipoteke.

Po dveh nepremičninskih poslih v štirih letih, skupaj vrednih vsaj pol milijona evrov, je spomladi 2022 sledil še tretji in to daleč največji – nakup luksuznega stanovanja v Schellenburgu, najdražji ljubljanski soseski.

Kot uradni lastnik se znova pojavi Žibertov oče. Že omenjeno 1,32 milijona evrov visoko posojilo s fiksno obrestno mero v višini 1,63 odstotka je dobil pri Hranilnici Lon. Gre za najmanjšo slovensko banko, ki ima le 350 milijonov evrov bilančne vsote. Vodita jo dva stara znanca iz nekdanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke: Imre Balogh in Igo Gruden. Eden njenih največjih lastnikov je domači poslovnež Otmar Zorn.

Preberite še:
Žibert ne pove, ali pozna Vežnaverja. Kaj vse je iskala policija?

Skrivnost posojila pri najmanjši slovenski banki

Kako je mogoče, da je Žibertov oče sploh dobil tolikšno posojilo? Več bankirjev je bilo začudenih, ko smo jih seznanili s tem poslom. V neuradnih pogovorih so nam potrdili, da banke milijonskih posojil praktično nikoli ne odobravajo fizičnih osebam, za samostojne podjetnike pa veljajo stroge omejitve.

Ob nakupu stanovanja v Schellenburgu je najel 1,32-milijonsko posojilo. Z njim je poplačal tudi stari kredit.
Ob nakupu stanovanja v Schellenburgu je najel 1,32-milijonsko posojilo. Z njim je poplačal tudi stari kredit.
Necenzurirano.si

Žibertov oče je pogodbo za nakup stanovanja v Schellenburgu podpisal aprila 2022. Zemljiškoknjižno dovolilo je dobil novembra lani, mesec dni po slavnostni otvoritvi soseske.
Žibertov oče je pogodbo za nakup stanovanja v Schellenburgu podpisal aprila 2022. Zemljiškoknjižno dovolilo je dobil novembra lani, mesec dni po slavnostni otvoritvi soseske.
Necenzurirano.si

Pri stanovanjskem posojilu z odplačilno dobo 20 let je pomembna tudi starost komitenta, saj banke načeloma želijo, da ga ta odplača najpozneje do 75. leta. Žibertov oče bo ob zapadlosti posojila star pet let več. To posledično pomeni, da takšnega posojila ni mogel dobiti brez poroka, so nam zatrdili viri iz bank.

A to ni edino, kar pade v oči. V istem času je bila namreč s stanovanja v soseski Belle Vie Tivoli izbrisana hipoteka banke BKS. To verjetno pomeni, da je Žibertov oče z novim posojilom pri Lonu poplačal tudi obveznosti do te banke - in to 12 let pred rokom zapadlosti. Matematika se tako ne izide. Od nekod je namreč moral dobiti še več sto tisoč evrov, s katerimi je poravnal razliko med višino novega posojila in ceno stanovanja v Schellenburgu.

Na tej točki zato pridemo do ključnih vprašanj: je bil porok pri posojilu, najetem pri Lonu, tudi Klemen Žibert? Bo sam čez nekaj mesecev živel v Schellenburgu? Se je oče vpisal v zemljiško knjigo in najel posojilo zgolj za prikritje dejstva, da je pravi lastnik luksuznega stanovanja Klemen Žibert? In od kod denar za vse te nakupe, ki so v petih letih stali več kot dva milijona evrov?

Preberite še:
Ministrica Dominika in njen boj

Prvo stanovanje prodali šele leto in pol po nakupu v Schellenburgu

Žibert z našim medijem ne komunicira. Na naša vprašanja ne odgovarja, kar nam sporoča prek različnih oseb. Med novinarji drugih medijskih hiš pa so v zadnjih dneh krožile informacije, da so Žibertovi za financiranje nakupa stanovanja v Schellenburgu prodali eno od stanovanj in vikend na obrobju Ljubljane.

Toda to vsaj v enem delu ne drži. Po podatkih iz zemljiške knjige je Žibertov oče res prodal stanovanje v Zupančičevi jami, a šele januarja letos, torej leto dni in pol po nakupu v Schellenburgu in najemu milijonskega stanovanskega kredita. Tudi zemljišče v slovenski Istri je Žibertova mama prodala šele pred meseci. Oktobra lani ga je kupilo britansko podjetje CEE Business Development Advisors, ki je v lasti Matevža Marca. To je bržčas še en dokaz, da je tudi ta posel vodil Klemen Žibert.

Trenutno pa je na eni od spletnih strani mogoče najti tudi oglas za prodajo stanovanja v lasti Žibertovega očeta v soseski Belle Vie Tivoli. Cena: 589.000 evrov.

Necenzurirano prenos
Stanovanje v Zeleni jami so prodali pred dnevi.
Google