Sto tisoče evrov iz občinskih podjetij v ljubljanski nogometni klub

Kriminalisti danes zjutraj opravljajo hišne preiskave na Mestni občini Ljubljana in pri županu Zoranu Jankoviću.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 23. 1. 2024, 08:00


1675934605-fgbtgg-54-1675934339324
Zoran Janković
Marko Vavpotič

"Danes se nadaljuje zgodba, ki jo je začela prejšnja vlada Janeza Janše. Državni organ je pod njegovo vlado podal kazensko ovadbo, zato so danes opravili 58 hišnih preiskav, tudi pri županu doma. Ovadba je obsežna, odredba ima 250 strani," je povedal Jankovićev odvetnik Janez Koščak.

Županu po njegovih besedah očitajo napeljevanje k zlorabi položaja zaradi podpisa dveh sponzorskih pogodb z nogometnim klubom NK Olimpija. Po neuradnih informacijah gre za nakazila med javnima podjetjema Voka Snaga in Energetika Ljubljana. Vsaka od njiju je podjetju FC Olimpija, ki upravlja s člansko ekipo, aprila lani nakazala po 305.000 evrov. Od leta 2021 je sicer lastnik kluba nemški poslovnež Adam Delius

Vsi navedeni so se danes znašli pod drobnogledom. Po naših informacijah so kriminalisti obiskali ljubljansko občino in županov dom. Poleg tega naj bi bili še v prostorih Voka Snaga in Energetika Ljubljana. Opazili so jih tudi na sedežu NK Olimpija. Naši viri so poročali tudi o več policijskih vozilih v Grosupljem.

"Policija pa preiskuje tudi kanal C0," je dodal Koščak. Policisti so iz županove pisarne odnesli tri liste, njegov urnik in dve rojstnodnevni čestitki, odnesli so tudi računalnik iz tajništva. V preiskavi je po navedbah Koščaka med 18 in 21 osumljenih. Kdo so drugi osumljenci, še ni znano.

"Policijska uprava (PU) Ljubljana izvaja obširne operativne aktivnosti na podlagi odredb pristojnega sodišča na širšem območju PU Ljubljana, Celje, Kranj in Nova Gorica v okviru preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije. Preiskave usmerja Specializirano državno tožilstvo. Več informacij zaradi interesa preiskave ne moremo posredovati," so sporočili iz ljubljanske policijske uprave.