Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k Madžarom, ki jim je prodal bioplinarno

Ko je bil dolgoletni član SDS Franc Dover v času prejšnje vlade šef državne slabe banke, je Madžarom po zelo ugodni ceni prodal eno večjih slovenskih bioplinarn. Zdaj k tem istim Madžarom odhaja v službo.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 20. 9. 2024, 05:55


20245X9263
Ko je bil Franc Dover (na fotografiji) v času prejšnje vlade šef državne slabe banke, je Madžarom prodal bioplinarno v Dobrovniku. Zdaj k njim odhaja v službo.
Mediaspeed

Franc Dover, dolgoletni član SDS, ki je v času vlade Janeza Janše vodil nekdanjo Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znano kot slabo banko, ima novo službo. Po tem, ko se je moral junija letos posloviti s položaja direktorja mariborskega javnega podjetja Snaga, je zdaj prevzel vodenje podjetja Pannonia Bio Gas.

To je v lasti Madžarov, v Sloveniji pa je najbolj znano po tem, da je leta 2021, torej v času Janševe vlade, postalo lastnik dveh velikih bioplinarn. Pri nakupu prve, v Vučji vasi, je imel ključno vlogo dolgoletni odvetnik SDS Franci Matoz, ki je s tem poslom zgolj v nekaj mesecih ustvaril več kot dva milijona evrov dobička. Drugo bioplinarno, v Dobrovniku, so Madžari odkupili od DUTB. Njen upravni odbor, ki je odločal o prodaji, je vodil Dover, pozneje pa ga je na tem položaju nasledil Matoz, ki ga je DUTB kot odvetnika najela nekaj mesecev prej.

Povedano drugače: Dover je zdaj postal direktor podjetja, ki je od slabe banke kupovalo premoženje. In to v času, ko jo je vodil Dover, zanjo pa delal Matoz.

Preberite še:
Madžarski posli Janševega odvetnika #dokumenti

Odločal o prodaji Madžarom. Zdaj dela zanje.

Dover je bil v času zadnje Janševe vlade eden ključnih mož SDS v državnem gospodarstvu. Jeseni 2020 je bil imenovan za predsednika nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Le nekaj dni pozneje je generalni direktor HSE postal Viktor Vračar, ki so ga kmalu zatem opazili na sedežu SDS v Ljubljani. Nato je Dover prevzel še vodenje nadzornikov Uniorja iz Zreč.

Franciju Matozu (na fotografiji), ki je v času prejšnje vlade postal eden od najvplivnejših mož v državnem gospodarstvu, je s prodajo bioplinarne uspel posel življenja.
Franciju Matozu (na fotografiji), ki je v času prejšnje vlade postal eden od najvplivnejših mož v državnem gospodarstvu, je s prodajo bioplinarne uspel posel življenja.
Jure Klobčar

A to še ni bilo vse. Februarja 2021 je Janševa vlada Doverja imenovala za predsednika upravnega odbora DUTB. Na tem položaju je nasledil Borisa Novaka, dolgoletnega šefa Pošte Slovenije, ki je padel v nemilost stranke in njenega predsednika. Na čelo DUTB je prišel prav v času, ko je ta prodajala bioplinarno v Dobrovniku.

Gre za bioplinarno, ki jo je DUTB leta 2019 iz stečaja odkupila za šest milijonov evrov. To je bilo milijon evrov več od njene tržne vrednosti. Kupnino je pobotala s svojimi terjatvami do družbe v stečaju, nato pa začela za bioplinarno iskati kupca. Interesenti so lahko ponudbe oddali do konca marca 2021, ko je upravni odbor DUTB že vodil Dover. Le nekaj tednov pozneje je DUTB podpisala več pogodb o pravnem svetovanju z Matozovo odvetniško pisarno.

Epilog: na DUTB so kot najboljšega ponudnika za bioplinarno v Dobrovniku izbrali Madžare, ki so bili zanjo pripravljeni plačati okoli dva milijona evrov. Torej zgolj tretjino cene, ki jo je le dve leti pred tem za isto bioplinarno plačal DUTB. Zeleno luč za prodajo je 15. junija 2021 prižgal upravni odbor, ki ga je takrat še vodil Dover. Pogodba z Madžari pa je bila podpisana sredi avgusta, ko je Doverja na čelu upravnega odbora že zamenjal Matoz.

Preberite še:
Država rešila Matoza in mu prihranila milijon evrov #dokumenti

Matozov posel življenja

Toda pozor: istim Madžarom je le nekaj mesecev pred tem še eno bioplinarno prodal tudi Matoz.

/
/
necenzurirano.si

V tem primeru je šlo za bioplinarno v Vučji vasi, ki je bila nekoč v lasti skupine Keter. Njene posle je pred dobrim desetletjem financirala Nova KBM, Matoza pa je bilo takrat mogoče najti na obeh straneh. Na eni je bil svetovalec in zastopnik tedaj še državne banke, na drugi pa pooblaščenec ene od ključnih oseb v skupini Keter, ki je z izposojenim denarjem zgradila bioplinarne. Pri tem je neznano kje izginilo na milijone evrov, banke pa so utrpele visoke izgube.

Ko je šla bioplinarna v stečaj, je Matoz z več manevri poskrbel, da je ta v nekaj letih spolzela v njegovo last. Podjetje Bio-Elekt, ki je bilo uradno v lasti Igorja Hrvatina, Matozovega prijatelja in poslovnega partnerja, je z 90-odstotnim popustom od NLB odkupilo posojila bioplinarne. 1,8 milijona evrov za ta posel je zagotovila Matozova odvetniška pisarna, vodenje podjetja pa je prevzela njegova nekdanja soproga Nataša Matoz.

Leta 2020 je Matoz postal dejanski lastnik bioplinarne, že takrat pa je imel zanjo izbranega kupca. Februarja 2021 jo je prodal madžarski skupini Pannonia Bio, ki je že pred tem v Sloveniji ustanovila podjetje. Cena: 4,23 milijona evrov, torej skoraj 2,5 milijona evrov več, kot je zanjo le nekaj mesecev prej plačal dvojec Matoz-Hrvatin.

Matozova ekipa je za bioplinarno plačala manj kot dva milijona evrov. Pet mesecev pozneje jo je prodala za več kot štiri milijone evrov.
Matozova ekipa je za bioplinarno plačala manj kot dva milijona evrov. Pet mesecev pozneje jo je prodala za več kot štiri milijone evrov.
necenzurirano.si

Preberite še:
Matozovi posli z Madžari tresejo vrh slabe banke

Kaj je ugotovila KPK? Da ni bilo nič spornega.

Le mesec dni pred prodajo, ki je za Matoza pomenila posel življenja, je njegova bioplinarna dobila tudi ključno dovoljenje za delovanje, ki ga je zahteval madžarski kupec. Če ga ne bi uredil, bi mu moral Matoz plačati milijon evrov odškodnine. To dovoljenje je bioplinarni izdalo ministrstvo za okolje. Nekaj mesecev pozneje je nadzorni svet Luke Koper, ki ga je takrat vodil Matoz, v upravo družbe imenoval Roberta Rožca, državnega sekretarja z istega ministrstva.

Vse te posle je že leta 2021 pod drobnogled vzela tudi komisija za preprečevanje korupcije (KPK), a ni ugotovila ničesar spornega. "Na komisiji smo zadevo, ki jo omenjate, zaključili decembra 2021 z odstopom ministrstvu za finance, na njihovo zaprosilo pa smo ugotovitve posredovali tudi Policijski upravi Maribor. Kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije nismo potrdili," so nam včeraj pojasnili na KPK, ki jo vodi Robert Šumi.

Utemeljitev: Matoz na dan uradnega odločanja o prodaji bioplinarne, torej 15. junija 2021, še ni bil član upravnega odbora, ampak je to postal šele mesec dni pozneje. Toda zdajšnje Doverjevo imenovanje za direktorja Pannonie Plus je novo dejstvo, ki nakazuje, da v poslu, ki je Matozu prinesel milijone, očitno nihče ni ostal slabe volje.