Promotorju cepljenja Kadiču vlada uredila nov posel

Kako je dežurni komentator v medijih, ki jih obvladuje največja vladna stranka, uspel priti do pogodbe z državnim energetskim podjetjem?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 29. 3. 2022, 05:55


Screenshot 2021-05-04 at 14.14.43
Edvard Kadič odkrito hvali aktualno vlado. Verjetno z razlogom. Po projektu promocije cepljenja proti covid-19 je dobil še pogodbo na državnem HSE.
Instagram

Edvard Kadič je "strokovnjak za telesno govorico" in življenjski trener, ki se je v času te vlade prelevil v zvezdnika stranke SDS in njenih medijev. Postal je glasen zagovornik vladnih ukrepov, tudi najbolj zgrešenih. Zdaj je za svoje delovanje dobil novo nagrado.

Tako je v začetku meseca podpisal pogodbo s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE). Po podatkih, ki smo jih do sedaj pridobili v uredništvu, so ga najeli za izvedbo individualnih izobraževanj oziroma coachingov izbranih zaposlenih na HSE. Tem bo pomagal pri "osebnostnem in profesionalnem razvoju". Koga bo izobraževal, ni znano. Že sedaj pa je jasno, da se Kadiču obeta izjemen posel. Za skupno 24 izobraževalnih ur bo prejel 3600 evrov brez DDV, torej kar 150 evrov na uro "treninga". To je recimo 30 evrov več, kot od HSE za uro svetovanja dobi Odvetniška družba Ketiš, Janžekovič in partnerji iz Maribora, ki hkrati v pravdnih postopkih zastopa Roka Snežiča.

Pri tem so Kadiču brez dvoma pomagali tudi dobri odnosi z aktualno vlado. HSE, ki z upravljanjem državnih energetskih objektov ustvari dve milijardi evrov letnega prometa, je namreč v 100-odstotni lasti Republike Slovenije. Generalni direktor družbe Viktor Vračar pa je oktobra 2020, le nekaj dni po svojem imenovanju, obiskal sedež SDS na Trstenjakovi v Ljubljani. O tem, kaj je Vračar počel tam, vpleteni še danes molčijo.

Viktor Vračar se je takoj po imenovanju na čelo HSE oglasil na sedežu stranke SDS. Kaj je počel tam, še danes ni znano.
Viktor Vračar se je takoj po imenovanju na čelo HSE oglasil na sedežu stranke SDS. Kaj je počel tam, še danes ni znano.
HSE

Veliko je tudi neodgovorjenih vprašanj o sodelovanju med Kadičem in HSE. Dodatna pojasnila državne družbe o tem smo sicer prejeli šele po nekaj tednih - in to po tem, ko smo jim zagrozili s sprožitvijo postopkov po zakonu o medijih.

Preberite še:
Za promocijo cepljenja novačili svetnika SDS in pisca na Nova24TV #video

Kdo vse je poleg Kadiča še dobil posel

Na HSE so potrdili, da imajo z Edvardom Kadičem sklenjeno pogodbo za individualni coaching oziroma izobraževanja. Po naših podatkih je bila pogodba podpisana 10. februarja letos. Toda na HSE vztrajajo, da Kadič ni edini, ki so ga izbrali za izvedbo teh storitev.

"Izbor je potekal z iskanjem ponudnikov individualnega coachinga. Štiriindvajsetim smo poslali povpraševanje in na osnovi prejetih ponudb pripravili izbor možnih izvajalcev, udeleženci izobraževanj oziroma coachinga pa so si coache izbrali sami. 18 udeležencev je izbralo skupaj osem izvajalcev coachinga, gospod Kadič je le eden izmed njih," so povedali na HSE. 

Poleg Kadiča so izbrali še podjetja Anfima, Pro Acta, Video center, Trescon, Inspiris, Vesna Sodnik s.p. in Pristop. Dodali so, da je bil nabor oblikovan na osnovi njihovih predstavitev in navedbe referenc in izkušenj s tega področja. Skupaj si obetajo nekaj več kot 36.000 evrov brez DDV. "Urne postavke izvajalcev se gibljejo med 150 in 232 evrov, urna postavka g. Kadića je 150 evrov," so še povedali.

Koga bodo izobraževali, na HSE ne želijo razkriti. "Udeleženci coachinga so nekateri ključni sodelavci, za katere smo ocenili, da s tovrstnim načinom dela lahko najučinkoviteje izkoristijo svoje potenciale. Zaradi varovanja osebnih podatkov njihovih imen ne navajamo," so pojasnili.

Zakaj predstavniki HSE, ki ne nastopajo v javnosti, sploh potrebujejo osebne treninge? "Coaching v osnovi ni namenjen razvoju veščin javnega nastopanja. Gre za vodeno podporo posamezniku pri njegovem osebnostnem in profesionalnem razvoju. To je sistematičen, k rešitvam in rezultatom usmerjen proces, skozi katerega se udeleženec uči ciljno usmerjenega mišljenja, postavljanja relevantnih ciljev in efektivne strategije, ki vodi do njihove uresničitve in izboljšanja delovne učinkovitosti," so dejali.

Preberite še:
Državni HSE plačuje Snežičeve tožbe proti novinarjem in opoziciji

Dežurni komentator na "madžarskih" televizijah

Še do marca 2020 je bil Edvard Kadič malo znan v slovenski javnosti. Pisal je knjige o samozavesti in prirejal seminarje, v manjši meri tudi za nekatere javne naročnike. Toda z novo vlado je njegova kariera dobila pospešek. Postal je dežurni politični analitik na Nova24TV in nedavno tudi komentator predvolilnih oddaj na Planet TV, obeh televizij, ki sta uradno v madžarski lasti, a z njima upravlja največja vladna stranka.

Šef vladnega Ukoma Uroš Urbanija je Edvardu Kadiču zaupal projekt promocije cepljenja proti covid-19. Rezultati so bili porazni.
Šef vladnega Ukoma Uroš Urbanija je Edvardu Kadiču zaupal projekt promocije cepljenja proti covid-19. Rezultati so bili porazni.
STA

Dobivati je začel tudi pogodbe z državnimi naročniki. Vladni urad za komuniciranje pod vodstvom Uroša Urbanije ga je najel za pomoč pri promociji cepljenja proti covid-19. Ta se je spremenil v klientelističen posel. Kot smo razkrili, je šlo namreč za posel, ki je bil dogovorjen vnaprej in to med ljudmi iz kroga vladajoče stranke SDS. Pri tem ni bil pretirano uspešen, saj je Slovenija na samem repu Evropske unije (EU) po deležu cepljenja.

Kadič še naprej ne skriva naklonjenosti vladi. "Z delovanjem vlade sem zadovoljen. Uspelo ji je ohraniti delovna mesta, zdravstvo je kljub pokanju po šivih zaradi pandemije delovalo, pa tudi toliko denarja in drugih ugodnosti (boni itd.), kot smo jih bili deležni državljani v koronačasu, ni bilo verjetno nikjer drugje po svetu," je dejal sredi februarja letos v pogovoru za Nova24TV. To je bilo le teden dni podpisu pogodbe s HSE.

Preberite še:
Nova nagrada SDS za novinarja RTV Jožeta Možino