Nova nagrada SDS za novinarja RTV Jožeta Možino

Novinarju RTV Slovenija Jožetu Možini, enemu najljubših medijskih delavcev predsednika vlade Janeza Janše, se namerava vladajoča stranka oddolžiti z novo funkcijo.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 21. 3. 2022, 13:20


joze mozina bobo
Novinar RTV Slovenija Jože Možina je dobil novo nagrado.
Bobo

Imenovati ga želi v nadzorni svet Mladinske knjige založbe (MKZ), največje slovenske založbe, ki velja v kulturniških krogih za podjetje posebnega pomena. Na ta položaj ga je predlagala Družba za upravljanje terjatev (DUTB), bolj znana kot slaba banka, ki je večinska lastnica Mladinske knjige Založbe.

Upravni odbor DUTB vodi dolgoletni Janšev odvetnik Franci Matoz, ki želi med nadzornike največje slovenske založbe spraviti še svojo prijateljico Nino Marin. Do leta 2020 je bila zaposlena v njegovi odvetniški pisarni, od lani pa vodi koprski Istrabenz, ki je v lasti DUTB. Nina Marin je tudi nadzornica Stanovanjskega sklada in Železničarskega gradbenega podjetja (SŽ-ŽGP). Ob Jožetu Možini in Nini Marin je tretji kandidat za novega člana Mladinske knjige Založbe Matej Pirc, izvršni direktor DUTB.

Preberite še:
Matoz stal pred vrati, ko so za direktorja nastavili izbranca SDS

Kaj je Možina leta 2014 govoril o Janši

O imenovanju novih nadzornikov bodo delničarji Mladinske knjige Založbe odločali na skupščini delničarjev, ki bo 28. aprila, torej štiri dni po parlamentarnih volitvah. Nadzorni svet v novi sestavi bi nato lahko odločal o upravi družbe, ki je konec leta 2020 zaposlovala več kot 700 ljudi, ustvarila pa približno 60 milijonov prihodkov, četudi je imela zaradi epidemije covid-19 več kot štiri mesece zaprte vse poslovalnice. Na čelu uprave je Simona Mele, njena člana pa sta Andrej Klemenc in Marko Ručigaj.

Upravni odbor DUTB vodi Franci Matoz, dolgoletni odvetnik Janeza Janše.
Upravni odbor DUTB vodi Franci Matoz, dolgoletni odvetnik Janeza Janše.
STA

Gre za novo nagrado te vlade za Jožeta Možina, enega najbolj odkritih Janševih podpornikov na RTV Slovenija. V tem mandatu je vlada Možino imenovala v upravni odbor Prešernovega sklada. Kot novinar je Možina oktobra leta 2014 govoril pred ljubljansko sodno palačo na enem od protestov, ki jih je v podporo na Dobu zaprtem Janezu Janši organiziral Odbor 2014. "Junaki odhajajo v zapor očitno po krivici, častilci bivšega režima, ki si slovenske države niso želeli in je ne morejo nositi v srcu, pa stopajo v njene prve vrste. Naj se zahvalimo gospodu Borutu Pahorju, njegovi vladi, za tako hlapčevski in navdahnjen izbor prvega sodnika, ki je bržkone po godu slovenskemu podzemlju in obstanku le tega v prihodnosti," je Možina takrat napadel predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo.

Možina je tudi reden gost strankarskih dogodkov SDS, ki v zadnjih tednih serijsko promovira njegovo knjigo. Pred dvema tednoma jo je predstavil v župniji v Šiški. Vabilo je poslala poslanka SDS Mojca Škrinjar in to z logotipom stranke. Po poročanju Svet24 Možina v tem ne vidi težav. V Beli krajini pa je predstavitev njegove zadnje knjige organizirala dolenjska sekcija Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki jo vodi Maja Kocjan, občinska svetnica SDS in županska kandidatka SDS v Črnomlju na zadnjih lokalnih volitvah leta 2018. Dogodek so spremljali protesti krajanov proti potvarjanju zgodovine, ki še bolj poglablja razklan narod.

V nadzorni svet prihaja tudi Matozova prijateljica Nina Marin.
V nadzorni svet prihaja tudi Matozova prijateljica Nina Marin.
Linkedin

Tudi ob zadnjih čistkah na RTV Slovenija se je Možina postavil na stran SDS in vlade. Nasprotovanje in ogorčenje novinarskega kolektiva ob imenovanju njegovega prijatelja Igorja Pirkoviča za v. d. urednika spletnega portala MMC je označil za "v temelju sprevrženo dejanje političnega aktivizma".

Preberite še:
SDS ne obupa: nov "državni udar" na uradu za boj proti pranju denarja

Ne prodaja, ampak prevzem največje slovenske založbe

Možini bi funkcija prinesla dodatne prihodke. Šest članov nadzornega sveta Mladinske knjige Založbe je namreč v letu 2019, zadnjem letu pred izbruhom epidemije, skupaj prejelo 116.000 evrov. Hkrati bi vladajoča stranka dobila vpliv tudi na založniški program in dostop do infrastrukture Mladinske knjige Založbe. Ta je eden najpomembnejših založnikov in knjigotržcev v regiji jugovzhodne Evrope. Svoje družbe ima v petih državah – v Sloveniji, Hrvaški, Srbiji, Bosni in Hercegovini in Makedoniji. Ima več kot 50 knjigarn v vseh pomembnejših slovenskih mestih.

Mladinska knjiga Založba
Mladinska knjiga Založba
STA

Največja slovenska založba je v večinski lasti države od zadnje sanacije bank. V vmesnem času je bila tudi večkrat na prodaj, a se prodaja ni zgodila. Vmes so se večkrat pojavili pozivi in predlogi, naj se prenese na Slovenski državni holding (SDH).

Pred tem so več let krožile špekulacije, da so nekatere vlagatelje, ki si ogledujejo Mladinsko knjigo, zanimale predvsem nepremičnine na nekaterih najelitnejših lokacijah. Februarja letos je DUTB je objavila prevzemno namero za odkup delnic družbe. "Odkar sem prišel v DUTB, vlado glede določenih naložb pozivamo, ali bi bilo morebiti bolje za posamezno naložbo ponovno preučiti in sprejeti drugačno strateško odločitev. Tako DUTB zdaj Mladinske knjige ne bo prodala, ampak gremo v povečanje deleža in bomo zanjo objavili prevzemno ponudbo," je prevzem decembra lani napovedal Matoz.

DUTB ima trenutno v lasti 51 odstotkov Mladinske knjige Založbe. Za odkup preostalega deleža namerava plačati 10 evrov za delnico. Največji "mali" delničar je podjetje TCK, ki ima skoraj 18 odstotkov delnic in je v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića. Zanje si od DUTB obeta nekaj več kot dva milijona evrov.

Preberite še:
Posle ministrovega podjetja bo preiskoval vidni član SDS