Država rubi Jankovićevega gradbinca, ta pred projektom življenja

Eden največjih davčnih dolžnikov ustvarja milijonske posle za občine, v Kranjski Gori ima apartma, na Obali pa luksuzno jahto. Zakaj je to vse izven dosega države?

Avtor: Tomaž Modic
četrtek, 23. 3. 2023, 17:00


Necenzurirano prenos
Denis Pere velja za človeka, ki je tesno vpet v poslovno omrežje družine Janković.
Občina Gorenja vas

Ljubljanski podjetnik Denis Pere, dolgoletni poslovni partner družine Janković, ki se ukvarja z gradbenim inženiringom, ima vedno večje težave s Finančno upravo RS (Furs).

Na zahtevo državnega odvetništva, ki zastopa Republiko Slovenijo, bo njegovo osebno premoženje v kratkem končalo na javni dražbi. Na ljubljanskem okrajnem sodišču so ugodili predlogu za izvršbo in začeli s prodajo "zamrznjenega" premoženja. Med drugim bo na prodaj njegov poslovni delež v podjetju Dema Investicije, ki ne posluje in ima le 76.000 evrov premoženja. Po naših informacijah ima Pere za skoraj milijon evrov neporavnanih davčnih obveznosti, kar ga uvršča blizu vrha seznama davčnih dolžnikov. 

Kljub temu Peretovi posli v Ljubljani in drugod po Sloveniji ne trpijo. Ravno nasprotno. Z javnimi naročniki, tudi z Mestno občino Ljubljana (MOL), ustvarja rekordne prihodke. Konec lanskega leta mu je uspel še veliki met. Po več kot desetletju čakanja so ljubljanski mestni svetniki prižgali zeleno luč prostorskemu načrtu, ki mu na zahodu Ljubljane omogoča izgradnjo stanovanjske soseske. Kako je to mogoče?

Preberite še:
Blamaža pravosodja: obtožbe proti vodji sekte "hepi hepi" zastarale

Po dveh letih prepisal lastništvo, a še vedno prehitel Furs 

Njegova osrednja družba Dema Plus, ki ima 15 zaposlenih in na leto ustvari okoli 20 milijonov evrov prihodkov, je že vrsto let v lastništvu njegove ožje sorodnice. Sam pa je "le" njen direktor. Ker je davčni dolžnik Pere kot fizična oseba, ne pa družba, ki ga vodi, se lahko Dema Plus še naprej prijavlja na razpise.

V tem objektu je apartma, ki je bil nekoč v lasti Denisa Pereta, danes pa je njegova lastnica družba Dema Plus.
V tem objektu je apartma, ki je bil nekoč v lasti Denisa Pereta, danes pa je njegova lastnica družba Dema Plus.
Google

Na omenjeno družbo je prepisal tudi nepremičnine prej omenjenega podjetja Dema Investicije in drugo vrednejše premoženje. To je naredil, še preden bi se nanj vpisala država oziroma mu prepovedala njihovo prodajo ali obremenitev. 

Tako je na družbo Dema Plus prenesel tudi enega od apartmajev v luksuznem objektu v naselju Podkoren v Kranjski Gori. To je naredil februarja 2017, le nekaj tednov potem, ko se je na njem začela vpisovati država, da bi v že začetem postopku nadzora zavarovala morebitni davčni dolg. Pri tem je Pere za 100 kvadratnih metrov veliko nepremičnino predložil prodajno pogodbo, uradno sklenjeno maja 2014. V istem objektu imata apartma še eden najbolj znanih in vplivnih ljubljanskih odvetnikov in žena enega največjih dobaviteljev v javnem zdravstvu. Mediji so ga pred leti omenjali tudi kot lastnika jahte pershing 80, vredne več milijonov evrov.

Kar je za Pereta ključno, družba Dema Plus je leta 2014 od podjetja Dema Investicije prevzela tudi zemljišča v Tacnu, kjer se bo kmalu začela gradnja stanovanjske soseske. To se je zgodilo le nekaj mesecev, preden je Pere omenjeno podjetje poslal v postopek poenostavljene prisilne poravnave, s katerim je odpisal kar 90 odstotkov dolga. Največji upnik je bil Furs, ki mu je podjetje dolgovalo 650 tisoč evrov.

Oktobra lani, tik pred lokalnimi volitvami, je ljubljanski mestni svet odločal in sprejel dopolnjeni podrobni prostorski načrt, na podlagi katerega bo na Peretovih zemljiščih lahko zrasla stanovanjska soseska. Na območju med atletskim stadionom Tacen, Rocensko ulico in Seunigovo ulico bo lahko družba Dema Plus zgradila 29 hiš, večinoma vrstnih, ob katerih je prostor tudi za bazen.

Parcele, ki jih ureja podrobni prostorski načrt Mestne občine Ljubljana. Na njih bodo zgradili stanovanja.
Parcele, ki jih ureja podrobni prostorski načrt Mestne občine Ljubljana. Na njih bodo zgradili stanovanja.
Google

Stanovanjsko naselje, ki ga namerava Pere zgraditi v Tacnu.
Stanovanjsko naselje, ki ga namerava Pere zgraditi v Tacnu.
MOL

Preberite še:
Skrivnostni rešitelj kralja betona

Zdaj v drugih občinah gradijo vrtce

Družba Dema Plus, ki se je podpisala pod številne nepremičninske projekte na območju Mestne občine Ljubljana, je od leta 2009 z ljubljansko občino ustvarila več kot osem milijonov evrov prometa, še tri milijone evrov pa je prejel od javnega stanovanjskega sklada MOL.

Do leta 2016 je bil Pere direktor ciprskega podjetja Green Apollo Holdings, ki je pred leti nastopalo v poslih družine Janković. Zaradi hkratnega poslovanja tako z občino kot z družino Janković pa se je znašel tudi pod drobnogledom davčnih inšpektorjev in posebne skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

V zadnjih letih so se njegovi posli z ljubljansko občino zmanjšali. V zadnjih dveh letih je od nje prejel "le" dober milijon evrov. Toda v istem času mu je drugod uspelo priti do dveh velikih poslov. Občina Velike Lašče ga je marca 2021 izbrala za izvajalca izgradnje podružnične šole in vrtca Turjak. Oddal je najcenejšo ponudbo v višini 2,5 milijona evrov (z DDV), vendar se je cena zaradi aneksov povzpela na 3,2 milijona evrov.

Podobno je bilo v Bohinju. Tamkajšnja občina ga je izbrala za gradnjo vrtca v Bohinjski Bistrici. Zgraditi bi ga moral za nekaj manj kot šest milijonov evrov, a je bilo v letu dni in pol sklenjenih že več aneksov, po katerih se je cena zvišala za okoli 300 tisoč evrov.