Blamaža pravosodja: obtožbe proti vodji sekte "hepi hepi" zastarale

Zakaj je v enem od najodmevnejših primerov goljufije in pranja denarja kljub številnim pričevanjem o milijonskem oškodovanju kazenski pregon padel v vodo?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 17. 3. 2023, 05:55


Špela Peternel
Špela Peternel je kot vodja sekte "hepi hepi" na račun svojih sledilcev prišla do več milijonov evrov.
Arhiv Svet24

Špela Peternel, vodja duhovne sekte "hepi hepi", ki naj bi od svojih sledilcev z dragimi treningi pozitivne energije, tečaji numerologije in drugimi "storitvami" izvabila na milijone evrov, se je dokončno izognila roki pravice.

Po tem, ko je tožilstvo že leta 2016 umaknilo obtožnico proti njej zaradi kaznivih dejanj poslovne goljufije in pranja denarja, je zdaj dokončno zaustavljen še pregon zaradi davčne zatajitve v višini 200.000 evrov. Na okrožnem sodišču v Ljubljani so namreč lani poleti odločili, da so očitana kazniva dejanja zastarala. Na to so se na tožilstvu pritožili, a jih je višje sodišče konec lanskega leta zavrnilo. To pomeni, da je tudi ta zadeva pravnomočno zaključena.

Kdo je kriv za to? Po informacijah, ki smo jih pridobili v uredništvu, takšen razplet ni le posledica izmikanja Špele Peternel in številnih preložitev obravnav, ampak tudi nepazljivosti oziroma napake tožilstva.

Preberite še:
Pidovski tajkun, Matoz in skrivni sestanek na Smledniku #foto

Sprevideli napako, a jo prepozno popravili

Kot so nam pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču, je tožilstvo obdolženi očitalo, da je zagrešila dve kaznivi dejanji davčne zatajitve. V prvem primeru naj bi leta 2010 plačala okoli 90.000 evrov premalo dohodnine, leto dni pozneje pa naj bi njeno podjetje Sina 5 pozabilo plačati 106.000 evrov davka od dobička. Tožilstvo je obtožnico vložilo leta 2017. Toda že prej je prišlo do spremembe zakonodaje, zaradi katere je zdaj zadeva padla v vodo. 

- ko so bila storjena kazniva dejanja, je veljalo, da je moralo tožilstvo za hujšo obliko kaznivega dejanja, kjer so daljši zastaralni roki, dokazati "posebno motiviranost obtoženke pridobiti si korist velike vrednosti".

Špela Peternel je še danes na seznamu največjih davčnih dolžnikov. Državi dolguje od 300 do 500 tisoč evrov.
Špela Peternel je še danes na seznamu največjih davčnih dolžnikov. Državi dolguje od 300 do 500 tisoč evrov.
STA

- po letu 2012 in popravkih kazenskega zakonika pa "posebna motiviranost" kot znak kaznivega dejanja ni bila več predpisana. Tudi brez tega je bil zastaralni rok daljši.

- na tožilstvu so se odločili, da bodo upoštevali nov zakonik in ne tistega, ki je veljal v času storitve kaznivih dejanj. Tudi zaradi tega je pri opisu kaznivih dejanj v obtožnici "izostal znak motiviranosti".

- do zapleta je prišlo, ko so na sodišču preverjali, kateri zakon uporabiti v konkretnem sojenju, pri čemer vedno izberejo tistega, ki je za obtoženko milejši. Zaradi prej omenjene poteze tožilstva so uporabili star zakon in kaznivo dejanje s krajšim zastaralnim rokom. V nasprotnem primeru bi zadeva zastarala 10 let pozneje.

- na tožilstvu so napako sprevideli še pred začetkom glavne obravnave, a je bila takrat obtožnica že pravnomočna. Poskušali so jo popraviti, tako da bi v njej po novem opisali tudi posebno motiviranost obdolženke. Vendar sodišče tega ni dovolilo. Odločilo je na podlagi prvotno vložene obtožnice in kazenski postopek ustavilo.

Preberite še:
Zemljišče Darka Horvata ušlo bankam, denar pa v davčno oazo #foto

Za 3,5 milijona evrov dolgov

Sojenje Špeli Peternel je bilo sicer eno bolj odmevnih in zanimivih na naših sodiščih v zadnjem desetletju. Med njenimi naivnimi strankami so se namreč znašle mnoge znane osebnosti iz javnega življenja, tudi poslovneži in njihovi družinski člani. Ti so ji za raznorazne projekte, ki naj bi jih izpeljala skupnost, plačevali bajne zneske.

Med upniki, ki so v njenem osebnem stečaju prijavili 3,5 milijona evrov terjatev, je bila tudi sorodnica Tomaža Lovšeta, nekdanjega lastnika licence Diners v Sloveniji in ključnega svetovalca nekdanjega prvega moža Agrokorja Ivice Todorića pri njegovem naskoku na Mercator. Skupaj z Lovšetovo soprogo je imela tudi podjetje v ZDA, ki je bilo pripravljeno na naslovu Lovšetove nekdanje hiše v Miamiju na Floridi. Med vlagatelji v projekte, ki jih je načrtovala vodja sekte, je bil tudi Tomaž Završnik, nekdanji lastnik verige športnih trgovin Tomas Sport.

Ena od oškodovank je sorodnica Tomaža Lovšeta. Njegova soproga pa je imela s Špelo Peternel tudi podjetje v ZDA.
Ena od oškodovank je sorodnica Tomaža Lovšeta. Njegova soproga pa je imela s Špelo Peternel tudi podjetje v ZDA.
Mediaspeed

Kot je znano, se je Peternelova ukvarjala s seansami, na katerih naj bi s člani pogosto ponavljala besedo happy (angl. srečen) in naj bi udeležence napolnile s pozitivno energijo. Prej ko slej pa so se ti znašli v položaju, ko so morali za "prehod na višjo energetsko raven" prinesti velike vsote denarja. Velika večina je za to porabila prihranke ali pa so si ga morali izposoditi pri znancih in sorodnikih.

V zameno za denar prehajali na višjo energetsko raven

Podjetnica se je z obljubami o zagotavljanju pozitivne energije dokopala do gore denarja. Samo v obdobju od leta 2008 do 2011 naj bi ji uspelo od svojih privržencev pridobiti kar okoli 2,7 milijona evrov. Denar se je stekal na njeno podjetje Sina 5 in od tam naprej na njen osebni račun. Koga vse naj bi še oškodovala, nikoli ni bilo znano. Mnogi se namreč niso želeli javno izpostavljati.

Tožilstvo je Peternelovo obtožilo več poslovnih goljufij in pranja denarja, a je še pred koncem sojenja leta 2016 umaknilo obtožnico, s katero ji je očitalo oškodovanje v višini 1,7 milijona evrov. Izkazalo se je namreč, da niti oškodovanci niso bili povsem nedolžni in naivni. Prišlo je namreč do spreminjanja pričevanj in selektivnega vlaganja dokumentacije, oškodovanci pa so prikrivali nekatere obremenilne okoliščine. "Policijo, tožilstvo in kazensko sodišče so v tem primeru zlorabili za lastne interese," je bil oster odvetnik Peternelove Jure Cujnik.

Vodja sekte "hepi hepi" se je rešila kazenskega pregona, po zadnjih podatkih pa nekateri oškodovanci zoper njo vodijo civilne postopke oziroma odškodninske tožbe. Tudi če bodo uspešni, pa bo to zanje le pirova zmaga. Peternelova je brez premoženja. Že pred leti so bile v osebnem stečaju prodane njene nepremičnine, tako da ima prebivališče prijavljeno na Hrvaškem, v naselju Matulji med Opatijo in Reko. Za milijoni evrov, ki so se pretakali čez njene bančne račune, pa so izginile vse sledi.

Vpleten tudi nekdanji namiznoteniški reprezentant 

"Trženja" pozitivne energije sta se lotila tudi nekoč znani igralec namiznega tenisa in reprezentant Saša Ignjatović in njegova žena. V skrivnosti višjih energetskih ravni ju je kot osebna učiteljica uvedla prav Peternelova. A naj bi se njihove poti po sporu razšle, Ignjatović pa naj bi samostojno nadaljeval s poslom.