Skrivnostni rešitelj kralja betona

Osebni stečaj podjetnika Roka Furlana: pred državo je na varno spravil več milijonov evrov vredno premoženje. Zdaj mu neznani vlagatelj pomaga še s poplačevanjem dolgov.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 7. 3. 2023, 05:55


rok furlan xx
Rok Furlan je leta 2014 razglasil osebni stečaj, s katerim se je rešil milijonskega davčnega dolga.
arhiv Reporterja

Razvpiti podjetnik Rok Furlan, v širši javnosti znan kot ljubljanski "kralj betona", ki je sodeloval tudi pri gradnji športnega parka v Stožicah, je že skoraj devet let v osebnem stečaju. Ves ta čas živi na veliki nogi. Na slamnata podjetja in poslovne partnerje je prepisal več milijonov evrov vredno premoženje: avtomobile prestižnih znamk, luksuzne nepremičnine na elitnih lokacijah, betonarne v Ljubljani, dve igralnici v Portorožu ...

Že od razglasitve bankrota je bilo jasno, da želi Rok Furlan pred upniki skriti pomembnejše premoženje in jih pustiti na suhem. Med njimi je daleč največja država, ki ji po zadnjih podatkih dolguje 1,3 milijona evrov. Toda vse kaže, da ima Furlanov krog po vseh teh letih, odkar je v osebnem stečaju, še vedno na voljo dovolj finančnih virov, s katerimi bi lahko poravnal dolgove. Seveda, če bi to želel.

Danes namreč razkrivamo, kako je s pomočjo skrivnostnega vlagatelja poplačal prijateljske upnike, ki so ga že pred tem reševali iz težav. 

Preberite še:
Kralj betona bo moral pred sodnika

Več kot sedem milijonov evrov dolga

Rok Furlan je zahtevo za začetek osebnega stečaja vložil leta 2014. Davčni inšpektorji, ki so ga začeli preiskovati leta 2010, slab mesec dni po odprtju Stožic, so namreč ugotovili, da sta njegova zasebna poraba in vrednost premoženja med letoma 2005 in 2008 za več milijonov evrov presegali dohodke, ki jih je v tem času uradno napovedal državi. Zaradi tega so mu odmerili plačilo milijonskega dodatnega davka.

Po ugotovitvah preiskovalcev naj bi člani hudodelske združbe organizirali in vodili shemo utaje davkov na dodano vrednost (DDV) in na motorna vozila (DMV) pri uvozu in prodaji motornih vozil.
Po ugotovitvah preiskovalcev naj bi člani hudodelske združbe organizirali in vodili shemo utaje davkov na dodano vrednost (DDV) in na motorna vozila (DMV) pri uvozu in prodaji motornih vozil.
posnetek zaslona

Še preden bi mu lahko finančna uprava (Furs) blokirala in zasegla premoženje, ga je Furlan umaknil na varno. Prešlo je v last nepremičninskih in drugih podjetij, ki imajo lastnike v ameriški davčni oazi Delaware, njihov direktor pa je Furlan.Tudi zato je bila stečajna masa na začetku praktično prazna. Takratni stečajni upravitelj Janko Maček se je branil, da mu zakon ne daje nobenega orodja za iskanje Furlanovega premoženja. V Furlanovem osebnem stečaju je deset upnikov prijavilo za več kot sedem milijonov evrov zahtevkov.

A to je bil šele začetek Furlanovih manevrov. Spomladi 2019 mu je sodišče odpisalo dolgove, ki so že pred tem začeli "izginjati". Nekateri največji Furlanovi upniki so bili čez noč poplačani. Tik preden je sodišče odločalo o odpustu obveznosti, je družba Heta Asset Resolution, slaba banka nekdanje Hypo banke, svojo 2,8 milijona evrov vredno terjatev do Furlana prodala novemu upniku – podjetju Diamant In, za katerim stoji dober Furlanov znanec Tomaž Stopar

Oba sta se namreč leta 2020 znašla v kriminalistični preiskavi zaradi suma utaje davkov pri uvozu in preprodaji avtomobilov visokega cenovnega razreda v Slovenijo. Po ugotovitvah tožilstva naj bi imela ključno vlogo vhudodelski združbi, ki je delovala v več državah in pri tem domnevno utajila za več milijonov evrov davka. Podjetja, povezana s Furlanom in Stoparjem, so leta 2019 skupaj kupila tudi za več milijonov evrov delnic Hranilnice Lon, najmanjše slovenske banke.

Preberite še:
Rok Furlan in prijatelji – dobavitelji avtomobilov za vplivneže

Kdo je poplačal Furlanovega prijatelja iz preiskave? 

Ni težko ugibati, zakaj bi Stopar kupil ničvredno terjatev do bankrotiranega Furlana. Na ta način se je namreč Furlan znebil upnika, ki bi mu lahko povzročil težave pri načrtovanem sodnem odpisu dolgov. Toda zdaj je svoje poplačilo dobil tudi Stopar. Terjatev do Furlana je namreč preprodal naprej. Komu in za koliko denarja, nam Furlanova nova stečajna upraviteljica Nataša Kozelj včeraj ni želela razkriti. 

Tomaž Stopar (na fotografiji) je s Furlanom eden od glavnih osumljencev v preiskavi.
Tomaž Stopar (na fotografiji) je s Furlanom eden od glavnih osumljencev v preiskavi.
Mediaspeed

Kdo je skrivnostni vlagatelj, iz javno dostopnih virov ni mogoče izvedeti. S Furlanom nam ni uspelo stopiti v stik. Toda stečajna upraviteljica je potrdila, da se novi upnik sploh ni odločil za prijavo terjatve. Še več, v vmesnem času je prenehal obstajati, saj je bil izbrisan iz sodnega registra. Že pred tem je bil Furlanov dolg do novega upnika poplačan, kar je razvidno tudi iz denarnega toka, je pojasnila Kozeljeva. Kdo je to naredil in ali je bil to Furlan, ni znano.

Del denarja je vendarle nazaj dobila tudi država. Po osmih letih pravdanja ji je uspelo izpodbiti preprodajo ene od ključnih Furlanovih nepremičnin. Gre za stanovanjsko hišo z devetimi stanovanji, pisarno, dvema skladiščema in pripadajočim zemljiščem v Grosuplju. Furlan jo je leta 2007 kupil na dražbi. Ko se je proti Furlanu začel davčni postopek, je lastništvo nepremičnine prenesel na avtoprevoznika Lada Kastelca, še enega od večjih upnikov v stečaju, vendar je državno odvetništvo posel izpodbijalo s tožbo. 

Na koncu je uspelo na vseh sodnih stopnjah. Nepremičnina se je lani poleti vrnila v stečajno maso, takoj zatem pa jo je za slab milijon evrov kupil Kastelec. Od tega bo kot Furlanov upnik prejel nazaj 350 tisoč evrov. Preostalih 561 tisoč evrov bo dobil Furs. To pa še vedno pomeni, da bo država v Furlanovem osebnem stečaju utrpela nekaj manj kot 700 tisoč evrov izgube.