Domači kriptomilijonar bo gradil luksuzne apartmaje

Nepremičninske mrzlice v Ljubljani še ni konec. Ob robu mesta bodo zrasli novi luksuzni apartmaji za turiste, ki jih bo gradil Nejc Kodrič, nekdanji partner Damijana Merlaka pri Bistampu, eni največjih borz kriptovalut na svetu.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 9. 10. 2023, 05:55


6b9281716a5bf340616c-nejc-kodric-bitstamp
Kriptomilijonar Nejc Kodrič (na fotografiji), ki je še pred nekaj leti prisegal na vrednostne papirje, se je zdaj lotil nepremičninskega projekta.
Bitstamp/Youtube

Nepremičninske mrzlice, ki je cene novogradenj v Ljubljani pognala v višave, vsaj na področju luksuznih nepremičnin očitno še nekaj časa ne bo konec. Na obrobju glavnega mesta se bo namreč v kratkem začel nov velik projekt, ki bo ciljal na najbolj premožne.

Loteva se ga poslovnež Nejc Kodrič, nekdanji solastnik Bitstampa, ene največjih borz s kriptovalutami na svetu. Soustanovil ga je skupaj z Damijanom Merlakom, ob prodaji svojega deleža leta 2018 pa je zanj prejel okoli 70 milijonov evrov. Še dve leti pozneje je zatrjeval, da večino tega denarja plemeniti v kriptovalutah, manjši del pa v delnicah in obveznicah. Toda zaradi velikih dobičkov, ki se v zadnjem času vrtijo na domačem nepremičninskem trgu, si je Kodrič zdaj premislil.

Tako je pred nekaj tedni kupil skoraj 90.000 kvadratnih metrov veliko posestvo sredi gozdov blizu Podutika v zahodnem delu Ljubljane, južno od vznožja Toškega čela. Na njem trenutno stoji starejši kmetijski objekt, okrog njega pa so njive.

Preberite še:
Kaj kupujejo Dončić, Merlak, Boscarol in drugi slovenski milijonarji #foto

Rusinja, ki kupuje nepremičnine po Obali

Kodrič, ki se je v preteklosti zanimal tudi za vlaganje v kmetijstvo in živinorejo, ima s posestvom drugačne načrte. Na njem želi namreč zgraditi manjše apartmajsko naselje, ki bo ponujalo "kmečki turizem na visoki ravni v idiličnem okolju z bogato ponudbo nastanitev, wellnessom in prestižno restavracijo".

Lokacija posestva levo zgoraj.
Lokacija posestva levo zgoraj.
Spirit

Posestvo je obdano z gozdovi.
Posestvo je obdano z gozdovi.
Spirit

Gre za projekt, znan tudi kot Rezidencija Podutik. Po zadnjih informacijah bo obsegal šest objektov, v katerih bo skupno 32 apartmajev. Ti bodo imeli več kot 2400 kvadratnih metrov bruto tlorisne površine oziroma v povprečju okoli 75 kvadratnih metrov na posamezno enoto. Kot kaže, bodo apartmaji v osnovi predvideni za oddajo turistom. Po naših podatkih projekt že ima pridobljeno gradbeno dovoljenje.

Kodrič je posestvo kupil od podjetja Putro, ki je v lasti ruske podjetnice Ekaterine Solomenceve. Ta je leta 2015 vstopila na slovenski nepremičninski trg. Deluje predvsem na Obali, kjer je kupila več prestižnih objektov, ki jih zdaj oddaja. Med njimi je tudi Andre Rezidenca v Luciji, nekdaj znana pod imenom Rezidenca Čeligo.

Uradno deluje prek podjetja v Andori, žepni državici v Pirenejih, kjer ima tudi prijavljeno stalno prebivališče. Po dostopnih podatkih pa razpolaga z večmilijonskim premoženjem. Na prej omenjeni nepremičnini v Luciji je ob nakupu leta 2021 vpisala kar 3,3 milijona evrov visoko hipoteko. Toliko denarja je takrat posodila svojemu podjetju.

V naselju bo šest objektov s skupno 32 apartmaji.
V naselju bo šest objektov s skupno 32 apartmaji.
Spirit

Eden njenih prvih nakupov v Sloveniji je bilo prav nepremičnina v ljubljanskem Podutiku. Konec leta 2015 ga je kupila od podjetja Impax in zanjo odštela manj kot milijon evrov. Svoj vložek je po osmih letih najmanj potrojila.

Preberite še:
Kriptomilijonar Merlak rubi podjetje, ki je odneslo ministra

Prospekt: investitor bo vsaj podvojil naložbo

Koliko ji je zdaj za posestvo plačal Kodrič, ni znano. V predstavitvenem prospektu iz leta 2020, s katerim je iskala potencialne investitorje, tudi s pomočjo države, pa je razvidno, da je za nepremičnino pričakovala najmanj 2,5 milijona evrov.

Iz dokumentacije izhaja, da bi moral investitor, v konkretnem primeru je to Kodrič, za izgradnjo apartmajskega naselja odšteti dodatne štiri milijone evrov. Skupaj bi torej moral v projekt vložiti 6,5 milijona evrov. Po tedanjih ocenah naj bi pri tem ustvaril vsaj tolikšen dobiček. Za apartmaje naj bi iztržili okoli 4900 evrov na kvadratni meter, skupaj torej blizu 12 milijonov evrov oziroma v povprečju 370.000 evrov na enoto. Poleg tega pa še dva milijona evrov za restavracijo.

Prejšnji lastnik nepremičnine je investitorjem obljubljal, da bodo najmanj podvojili svoj vložek.
Prejšnji lastnik nepremičnine je investitorjem obljubljal, da bodo najmanj podvojili svoj vložek.
Spirit

Toda v vmesnem času so se razmere v gradbeništvu drastično spremenile. Po podatkih statističnega urada se je cena gradbenih del najmanj podvojila. Še letos poleti so bile številke blizu rekordnih iz lanskega leta. Temu so sledile tudi cene nepremičnin. Te so se v zadnjih treh letih zvišale za več deset odstotkov, daleč najvišja pa je bila rast cen luksuznih stanovanjskih nepremičnin na elitnih lokacijah, kot je tudi ta v Podutiku. Za primerjavo: nekatera stanovanja v objektih, kot so Šumi, Schellenburg in Dalmatinka, so se gibala pri več kot deset tisoč evrih na kvadratni meter.

Preberite še:
Kriptomilijonar kupil štiri propadajoče bohinjske hotele

V Luksemburgu ima 100 milijonov evrov

Četudi bo cena izgradnje apartmajskega naselja bistveno dražja kot leta 2020, to za Kodriča ne bi smelo predstavljati posebnih težav. Mladi podjetnik ima namreč po dostopnih informacijah skoraj 100 milijonov evrov premoženja. Večino tega upravlja podjetje White Whale Capital s sedežem v Luksemburgu, eni glavnih evropskih davčnih oaz.

/
/
Spirit

To je imelo konec leta 2021 za nekaj manj kot 33 milijonov evrov finančnih naložb, dobrih 53 milijonov evrov investicij in šest milijonov evrov denarnih sredstev na bančnem računu. V tistem letu je za plače zaposlenih porabilo okoli 650.000 evrov in ustvarilo skoraj dva milijona evrov čistega dobička. Ob tem ni plačalo nobenega davka na dobiček. V upravnem odboru luksemburškega podjetja sicer sedijo Kodrič, Nina Kranjec in Ketil Johnsen.

Kodrič ima sicer že nekaj manjših naložb tudi v Sloveniji. Posodil je denar podjetju L4T, ki ga obvladuje Tomaž Groff, pred leti pa je poskušal v Lendavi postaviti obrat za predelavo izrabljenih pnevmatik. Z novimi tehnologijami naj bi ti postopki potekali na tako okoljsko kot tudi ekonomsko sprejemljiv način. Kodrič je postal tudi manjšinski lastnik start-up podjetja Prizmadesk, ki je razvil spletno platformo za nadzor nad lastnimi naložbami. V začetku letošnjega leta je v Ljubljani odprl še podjetje Vtol. S čim se bo ukvarjalo, ni znano.