Domača milijonarja vodenje imperija prepustila šefu NZS in znanemu finančniku

Poslovnež Marko Mohar se umika iz vodenja enega največjih poslovnih imperijev v državi, ki ga je zgradil skupaj z Matjažem Satlerjem.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 7. 3. 2019, 14:14


Necenzurirano prenos
Peter Groznik, Radenko Mijatović
STA

Njuno skupino MSIN, pod okriljem katere delujejo družbe Cetis, EGP Škofja Loka, KIG, Keko - Varicon in Donit Tesnit, bosta po novem vodila dva direktorja:

- Peter Groznik, nekdanji član uprave Gorenja, kjer je bil odgovoren za finance in ekonomiko. Po odhodu februarja 2017 se je prek svojega podjetja NorthGrant ukvarjal s poslovnim svetovanjem. Še pred tem je sedel v nadzornih svetih NLB in Pivovarne Laško.

Matjaž Satler, eden od lastnikov skupine MSIN.
Matjaž Satler, eden od lastnikov skupine MSIN.
Mediaspeed
- Radenko Mijatović, pred tem izvršni direktor v Cetisu, največji in najpomembnejši družbi skupine. Znan je tudi kot aktualni predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS).

Z ekipo, v kateri je še sedem članov, bosta skrbela za upravljanje skupine, ki skupaj ustvari več kot sto milijonov evrov letnih prihodkov od prodaje in zaposluje več kot 1.200 ljudi.

Dozdajšnji prvi mož skupine Marko Mohar, nekdanji sistemski inženir na RTV Slovenija, ki je obogatel v času pidovske privatizacije (poslovno je sodeloval s krogom pidovskega mogotca Darka Horvata), se je na začetku marca preselil na položaj prokurista in bo od zdaj le še nadzoroval poslovanje. Enako kot je že leta 2009 storil njegov dolgoletni partner in polovični lastnik MSIN Matjaž Satler, ki je kariero v prvi polovici devetdesetih začel v borzni hiši Nika, prav tako pa je bil tesno povezan s Horvatovo Aktivo.

Številne kadrovske rošade v skupini MSIN

Kadrovske rošade so se zgodile tudi v vrhu največjih odvisnih družb v skupini:

- V Cetisu, tiskarskem podjetju iz Celja, so po napredovanju Radenka Mijatovića in umiku Urbana Goloba, ki za zdaj ohranja nekatere druge funkcije, imenovali dva nova izvršna direktorja. To sta postala Simon Žnidar, ki je prej vodil sestrsko družbo EGP, in Branko Babič, ki je v preteklosti služboval v Telekomu Slovenije, nazadnje pa je bil vodja razvoja poslovanja na Banki Slovenije.

Marjana Novak
Marjana Novak
STA
- Marjana Novak, ena najtesnejših Moharjevih sodelavk, je prevzela vodenje Donita Tesnita, druge najpomembnejše družbe v skupini. Do zdaj je bila direktorica družbe za izdelavo avtomobilskih tablic KIG z Iga, a jo je na tem položaju zamenjal Tomaž Ocvirk, dozdajšnji vodja razvoja in prodaje na področju prometnih rešitev.

Ali se bodo zgodile še kakšne zamenjave, bo znano v prihodnjih tednih.

Zapirajo najbolj znano slovensko tiskarno

Trenutno imajo vodilni v MSIN največ dela z družbo Gorenjski tisk, nekoč enem od paradnih konjev slovenske tiskarske industrije, ki sta jo Mohar in Satler kupila pred dobrim desetletjem. V MSIN so namreč konec januarja letos sprejeli sklep o prenehanju kranjske družbe in začetku postopka likvidacije, v katerem bo službo izgubila večina od 115 zaposlenih.

Razloga za likvidacijo sta večletna izguba in spoznanje o vedno manjši perspektivnosti tiskarske dejavnosti. Povpraševanje po knjigah je zaradi elektronskih medijev vse manjše, finančne težave in stečaji založb pa jim prinašajo še odpise in sodne stroške izterjav.

Problem za Gorenjski tisk so bila tudi nujno potrebna vlaganja v stroje, ki stanejo od 1,5 do 2,5 milijona evrov. Z mehkimi ukrepi so skušali čim bolj zmanjšati število zaposlenih, vendar so bili stroški dela in fiksni stroški še vedno previsoki. Možnosti za preživetje je dodatno poslabšal dvig minimalne plače. V MSIN so sicer napovedali, da bodo okoli 30 ljudem ponudili službo v škofjeloškem EGP.

Gorenjski tisk
Gorenjski tisk
Gorenjski tisk

Za Cetisom je rekordno leto

Tudi v lanskem rekordnem letu je Gorenjski tisk kot edini v skupini MSIN dosegal slabe rezultate. Mnogo boljše rezultate dosegajo druge njune družbe.

V prvi vrsti to velja za Cetis, ki izdeluje potne liste in druge osebne dokumente. Prevzem Cetisa, ki sta ga Mohar in Satler spretno izpeljala leta 2012, velja za njun največji podvig, državni lastniki pa so jima pri tem očitali izčrpavanje družbe.

Za skupino Cetis je verjetno najboljše leto v njeni zgodovini. Tudi zaradi poslov z državo je v prvem polletju ustvarila več kot 31 milijonov evrov ali 6,6 odstotka več prihodkov od prodaje, od tega dobro polovico na domačem trgu. Dobička je bilo za 3,6 milijona evrov.

Skupni prihodki presegli sto milijonov evrov

Za preostale pomembnejše družbe še ni nobenih podatkov o poslovanju v lanskem letu, je pa večina že v letu 2017 dosegla rekordne rezultate:

- Družba Donit Tesnit iz Medvod, ki se ukvarja s proizvodnjo tesnil in zaposluje okoli 200 ljudi, je ustvarila blizu 17 milijonov evrov prihodkov in tri četrt milijona evrov dobička.

- Družba Keko - Varicon iz Žužemberka, kjer proizvajajo zaščite za elektronska vezja, je dosegla 7,5 milijona evrov prihodkov in skoraj pol milijona evrov dobička. Zaposlenih je imela 125 ljudi.

- Družba KIG z Iga, ki je tudi največji slovenski ponudnik prometne signalizacije, je prihodke od prodaje povečala za skoraj tretjino, na 11 milijonov evrov, in ustvarila dobrih 700 tisoč evrov dobička. Za lani so ponovno načrtovali občutno rast obsega prodaje.

Celotna skupina MSIN je v letu 2017 ustvarila za 109 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo dobrih sedem odstotkov več kot leto pred tem. Čisti dobiček se je medtem skoraj podvojil na okoli šest milijonov evrov.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net