Bo epidemija odnesla dividende več deset tisoč delničarjem?

Pred sezono skupščin prihaja dobra novica za več deset tisoč delničarjev domačih borznih družb, ki se bojijo, da bodo zaradi epidemije ostali brez letošnjih dividend. Vodstva nekaterih družb sicer že opozarjajo, da bi bilo smiselno zadržati izplačila delničarjem.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 9. 4. 2020, 16:55


20190830-00956583
Bodo skupščine največjih borznih družb letos potekale v praznih dvoranah ali celo prek videopovezave?
STA

Na ministrstvu za gospodarstvo po naših informacijah pripravljajo nujne spremembe zakona o gospodarskih družbah, s katerimi bodo delniškim in drugim družbam omogočili izvedbo skupščine na daljavo. Potekale bi v živo, in sicer prek video klica ali po elektronski pošti.  

S tem bi rešili težave okrog 110.000 delničarjev Krke, Petrola, Zavarovalnice Triglav, Luke Koper, Telekoma Slovenije, Save Re, Cinkarne Celje in drugih družb, ki bi morale v prihodnjih mesecih odločati o ključnih zadevah, tudi o morebitni razdelitvi dividend.

Državni ukrepi za preprečitev širjenja pandemije COVID-19 jim namreč otežujejo ali celo onemogočajo izvedbo redne letne skupščine, ki običajno poteka na sedežu družbe. Preteklih pobud za modernizacijo skupščin in njihovo izvedbo na daljavo pa niso jemali pretirano resno, tako da jim tega ne omogočajo niti njihovi statuti.

"Ministrstvo pripravlja interventne rešitve"

"Problematiko rešujemo in jo bomo rešili. O tem se usklajujemo z ministrstvom za gospodarstvo," je za necenzurirano.si potrdila Irena Prijović, izvršna direktorica Združenja nadzornikov Slovenije. Možnost izvedbe skupščine na daljavo bi vnesli v naslednji "proti-korona paket", ki bo pripravljen do konca tega meseca. 

Ministrstvo za gospodarstvo v sodelovanju z Združenjem nadzornikov Slovenije, ki ga vodi Irena Prijović, pripravlja rešitve za izvedbo skupščin v času epidemije.
Ministrstvo za gospodarstvo v sodelovanju z Združenjem nadzornikov Slovenije, ki ga vodi Irena Prijović, pripravlja rešitve za izvedbo skupščin v času epidemije.
STA

V podjetju Ixtlan Forum, največjem ponudniku glasovalnih naprav pri nas, bodo pred koncem meseca zagotovili tudi tehnične rešitve za izvedbo skupščine na daljavo. Družbe bodo imele dve možnosti: izvedbo skupščine pred prazno dvorano, v kateri je zgolj uprava in jo delničarji spremljajo prek spleta, ali pa 100-odstotno internetne skupščine. "Sezona skupščin se bo zamaknila za približno dva meseca. Pripravljeni bomo, da jih izvedemo v rokih," nam je povedal direktor Marko Cevc.

V Združenju nadzornikov Slovenije so v stiku tudi z notarsko zbornico, kjer so jim zagotovili, da bodo v času epidemije zagotovili ustrezno število notarjev za izvedbo skupščin.

Že konec marca so vlado opozorili, "da bo prihajalo do zamud pri izvedbi skupščin gospodarskih družb in s tem povezanega skupščinskega odločanja ter določenih izzivov pri delovanju kolektivnih organov vodenja in nadzora". Po tistem je več velikih družb tudi že odpovedalo skupščino.

Kot je pojasnila Prijovićeva, so jim na ministrstvu prisluhnili in se strinjali s predlaganimi ukrepi. Tako bi imele delniške družbe čas do konca oktobra (prej do konca avgusta), da izpeljejo skupščino. Če bi vmes članom nadzornega sveta potekel mandat, pa bi jih sodno imenovali oziroma jim mandat podaljšali do naslednje skupščine. Takšno težavo imajo v Triglavu, kjer se letos izteče mandat prvemu nadzorniku Igorju Stebernaku. Medtem se je mandat nadzorniku Telekoma Dmitriju Marjanoviću iztekel pred dnevi.

Direktor podjetja Ixtlan Forum Marko Cevc zagotavlja, da bodo borznim družbam omogočili tehnične rešitve za izvedbo skupščin na daljavo.
Direktor podjetja Ixtlan Forum Marko Cevc zagotavlja, da bodo borznim družbam omogočili tehnične rešitve za izvedbo skupščin na daljavo.
linkedin

V Petrolu že preklicali skupščino

Če interventnega zakona ne bo, bi bile nekatere skupščine, ki se jih običajno udeleži nekaj deset oseb, ki zastopajo interese več sto delničarjev, celo odpovedane in prestavljene v leto 2021, priznavajo v nekaterih največjih borznih družbah.

V Petrolu, ki ima več kot 22.000 delničarjev, so tako že preklicali skupščino, ki bi po finančnem koledarju morala potekati 23. aprila, in jo preložili na poznejši datum. Novo bodo sklicali "takoj po prenehanju omejitev gibanja in zbiranja", so sporočili delničarjem.

Iz Cinkarne Celje so medtem sporočili, da bodo šele naknadno sprejeli odločitev o sklicu skupščine. Do nadaljnjega tudi ni jasno, kolikšna bo letošnja dividenda. Za spremembo finančnega koledarja so se odločili konec marca.

Krka, Triglav in Sava Re: skupščina da, vendar z ukrepi

Bolj optimistični so v drugih največjih delniških družbah Krki, Zavarovalnici Triglav, Telekomu Slovenije in Savi Re, kjer zaenkrat ostajajo pri načrtih za izvedbo skupščine. Seveda ob upoštevanju priporočil za zaščito delničarjev in drugih udeležencev. V Savi Re so jo že prestavili in naj bi jo izpeljali 21. maja, v Triglavu naj bi jo izvedli 26. maja, v Telekomu 5. junija, v Krki pa 9. julija na Otočcu.

"Izpeljava skupščine na daljavo ni predvidena, načrtujemo pa organizirano zbiranje pooblastil za glasovanje na skupščini, preko katerega bomo delničarjem omogočili, da za glasovanje na skupščini pooblastijo pooblaščenca, ki bo na skupščini pri posameznem predlogu sklepa glasoval v skladu z njihovimi navodili. Pri organizaciji in izvedbi skupščine bomo izvedli različne interne ukrepe za zaščito udeležencev in upoštevali vse ukrepe, ki bi jih v zvezi z izvedbo skupščin morda sprejeli državni organi," so pojasnili v novomeškem farmacevtu.

/
/
STA

Kot kaže, tudi druge borzne družbe upajo na spremembo zakonodaje. "Eden od možnih interventnih ukrepov je tudi izvedba skupščine s pomočjo elektronskih sredstev brez fizične prisotnosti, vendar pa se v tem trenutku do tega ne moremo opredeliti, saj zakonodajne spremembe še niso znane," so povedali v Savi Re.

Rekordne dividende ali raje rezerva za krizo

Tudi če bodo največje borzne družbe izpeljale skupščino, je veliko vprašanje, ali bodo delničarjem predlagale, naj si ne izplačajo rekordnih dividend, temveč jih pred pričakovano hudo gospodarsko krizo raje pustijo v družbah.

V Zavarovalnici Triglav in Savi Re so se tako že odzvali pozivu Agencije za zavarovalni nadzor (AZN), naj "kot preventivni ukrep za zagotovitev finančne stabilnosti" do 1. oktobra letos ne izplačajo dividend. Ali jim bodo delničarji prisluhnili, bo znano na sami skupščini. Tudi v Telekomu ne nameravajo izplačati dividend, vendar predvsem zaradi slabšega poslovanja. V lanskem letu so ustvarili vsega 1,2 milijona evrov čistega dobička.

Podobno pot lahko uberejo tudi v Petrolu. "Skupščina družbe Petrol je bila seveda sklicana še pred razglasitvijo pandemije in vseh posledic, ki so zdaj že prizadele gospodarstvo po vsem svetu. Posledice bodo v prihodnje lahko imele vpliv tudi na dividendno politiko družbe v letošnjem in prihodnjem letu. Zaenkrat še niso oblikovana stališča o spremembi predloga za izplačilo dividend, seveda pa vedno lahko tudi delničarji na sami skupščini odločijo o drugačni razdelitvi bilančnega dobička matične družbe," so povedali v naftnem trgovcu.

/
/
Petrol

Bodo zaradi dividend vračali državno pomoč?

Borzne družbe, ki imajo zaradi epidemije velike težave pri poslovanju in so se odločile za napotitev delavcev na čakanje, pa imajo dodatno težavo. Interventni zakon jim prepoveduje izplačevanje nagrad in dividend, saj morajo v nasprotnem primeru vračati državno pomoč.

Pri glasovanju o dividendah bo imela v vsakem primeru glavno besedo država, ki je največja lastnica večine od naštetih družb. V Slovenskem državnem holdingu (SDH), kjer so lani potrjevali rekordne dividende, naj bi bili letos bolj prizanesljivi in naj bi pri odločanju vzeli v poštev posledice epidemije na gospodarstvo.

PETROL

Predviden datum skupščine: do nadaljnjega preklicano

Višina dividende: 22 evrov bruto

CINKARNA CELJE

Predviden datum skupščine: prestavljeno na nedoločen datum (prej 5. maj 2020)

Višina dividende: ni znano (lani rekordnih 28,27 evra bruto)

TELEKOM SLOVENIJE

Predviden datum skupščine: 8. maj 2020

Višina dividende: nič

ZAVAROVALNICA TRIGLAV

Predviden datum skupščine: 26. maj 2020

Višina dividende: znano 23. aprila (v zadnjih 5 letih 2,5 evra bruto)

KRKA

Predviden datum skupščine: 9. julij 2020

Višina dividende: rekordnih 4,25 evra

SAVA RE

Predviden datum skupščine: 21. maj 2020

Višina dividende: ni znano (lani rekordnih 95 centov bruto)

LUKA KOPER

Predviden datum skupščine: avgust 2020

Višina dividende: ni znano (lani 1,33 evra bruto)