Če se cepite še tretjič, za 14 dni pozabite na tujino

Nov zaplet s sistemom Zvem: nihče ni predvidel cepljenja s tretjim odmerkom.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 22. 9. 2021, 11:45


meja, mejni prehod, slovensko-hrvaška meja
/
Bobo

"Danes sem prejela tretjo, osvežilno dozo cepiva Pfizer. V sistemu ZVem mi na digitalnem certifikatu izpiše, da sem danes prejela drugo dozo cepiva in ne tretjo, tako je moj certifikat neuporaben pri potovanjih v tujino še nadaljnjih 14 dni."

To nam je sporočila bralka, ki je prejela tretji odmerek cepiva. A te možnosti sistem Zvem, na katerem temelji ugotavljanje pogoja, ali je posameznik cepljen ali ne, očitno ne predvideva. V njenem digitalnem cerfitikatu je namreč tretji odmerek zabeležen kot druga doza, zaradi česar bralka ugiba, ali gre ta sistemsko napako. Ob pripravi in zagonu sistema Zvem je bilo namreč predvideno, da bodo cepljeni prejeli le dva odmerka.

Bralka od NIJZ, ki ga vodi Milan Krek, ni prejela odgovorov.
Bralka od NIJZ, ki ga vodi Milan Krek, ni prejela odgovorov.
STA

Ta sistemska napaka lahko osebi, ki je prejela tretji odmerek, povzroči nemalo težav. Nekatere države namreč vstop dovolijo polno cepljenim šele 14 dni po tem, ko so prejeli drugi odmerek. Enako priporoča tudi Evropska komisija. Četudi se je oseba iz Slovenije drugič cepila spomladi, kar pomeni, da izpolnjuje pogoj za vstop v druge države, bo iz njenega digitalnega certifikata razvidno, da je drugi odmerek prejela šele zdaj. Vlada je sicer možnost tretjega odmerka cepiva v nacionalno strategijo cepljenja vnesla konec avgusta. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so začeli zaposlene s tretjim odmerkom cepiti pred tednom dni.

Kot nam je pojasnila bralka, se je pri reševanju te težave obrnila na center za podporo eZdravju. Tam so jo napotili na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), od koder odgovora ni dobila. Poslali so ji tudi seznam kontaktov za cepljenje.