Butli, Udba in Patria: twitter zgodovina nove koalicije SDS-SMC

Še ne tako daleč nazaj so ključni politiki SMC Janezu Janši očitali financiranje z Madžarske, Patrio in druge afere. Danes bodo postali njegovi koalicijski partnerji.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković / Tomaž Modic
torek, 25. 2. 2020, 15:55


Znan pregovor pravi, da se zarečenega kruha največ poje. To še posebej velja za politiko, kjer so pogosto obljube eno, dejanja pa drugo. Toda v Stranki modernega centra (SMC) se bodo tega kruha v prihodnjih mesecih najedli do obisti. 

Gre namreč za stranko, ki je zadnjo volilno kampanjo gradila na odločnem nasprotovanju kakršnemu koli povezovanju s SDS oziroma Janezom Janšo. "Večino svojega življenja se borim proti prevladi sovražnega govora in političnemu primitivizmu," je spomladi 2018 govoril takratni predsednik stranke Miro Cerar

Pred tem je SDS podprla dva referenduma, ki sta rušila paradni projekt Cerarjeve vlade – drugi tir Divača-Koper. Prav tako je Janševa stranka odločno nasprotovala uveljavitvi arbitražne sodbe o meji s Hrvaško, saj se je raje zavzemala za nove dvostranske pogovore z Zagrebom. Aprila 2018 je Dijana Đuđić, nesojena posojilodajalka SDS, proti Cerarju kot predsedniku vlade vložila celo kazensko prijavo. 

"Da nihče noče v koalicijo s SDS, veliko pove o tej stranki," je Cerar izjavil leta 2018. Že pred tem ga je Janša na twitterju označil za "butla". 

Ne tako daleč nazaj je prvak SDS stranki SMC in DeSUS uvrstil med "mafijske celice prvorazrednih" in "otroke Udbe":

Cerar v stranki še zdaleč ni bil osamljen pri takšnih stališčih do SDS. Eden najglasnejših je bil Igor Zorčič, vodja poslanske skupine SMC, ki se danes omenja kot kandidat za predsednika državnega zbora in ministra za pravosodje v novi vladi.

Tudi Janja Sluga, poslanka in predsednica sveta SMC, ki danes odloča o vstopu v novo Janševo koalicijo, nikoli ni kazala pretirane naklonjenosti do "princa teme". V volilni kampanji mu je očitala "prijedorski kredit". 

/
/
twitter

/
/
twitter

/
/
twitter

Zdravko Počivalšek, aktualni predsednik SMC, že dve leti velja za politika, ki je v SMC najbolj naklonjen sodelovanju z Janšo oziroma SDS. Toda tudi Počivalšek je bil nekaj časa na udaru Nova24, hišne televizije SDS. Najbolj zaradi investicije v Magno, za katero se je osebno zelo zavzemal, nasprotovali pa so ji v SDS, in razdeljevanja proračunskih sredstev na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga bo tudi v novi Janševi vladi vodil Počivalšek.

Spletna stran Nova24TV nekoč.
Spletna stran Nova24TV nekoč.
posnetek zaslona

Opaziti je, da je Počivalšek skupaj s približevanjem SDS pridobil tudi naklonjenost Nova24TV. Oboje očitno pride v paketu.

In danes.
In danes.
posnetek zaslona